Stadhuis van Sint-Niklaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis van Sint-Niklaas
Het stadhuis met links vooraan het beeld van Sinterklaas
Het stadhuis met links vooraan het beeld van Sinterklaas
Locatie Grote Markt, Sint-Niklaas
Coördinaten 51° 10′ NB, 4° 8′ OL
Huidig gebruik Stadhuis
Start bouw 1876
Bouw gereed 1878
Bouwstijl Neogotisch
Monumentstatus Beschermd (1981)
Architect Pieter Van Kerckhove
Detailkaart
Stadhuis van Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Stadhuis van Sint-Niklaas
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het stadhuis van Sint-Niklaas stamt uit de 19de eeuw en staat op de Grote Markt van de Belgische stad Sint-Niklaas. Het kende meerdere bouwfasen.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste stadhuis van de stad, nu bekend als het Parochiehuis, staat aan de overkant van de Grote Markt en werd gebouwd in 1663. In 1841 werd een nieuw neoclassicistisch stadhuis opgetrokken waarvan het ontwerp van de hand van toenmalig stadsarchitect Jan De Somme-Servais was. Het werd gebouwd op een stuk grond aan noordwestelijke kant van de Grote Markt, tevens de plek van het huidige gebouw. Dit was de derde inbreuk op de schenkingsakte van Margaretha II van Vlaanderen van 1248 die zei dat de markt altijd onverdeeld en onbebouwd moest blijven.

Nadat het stadhuis amper 33 jaren in dienst was, brandde het gebouw in 1874 af en werd vervangen door een stijlvol neogotisch gebouw met een belforttoren (1876-1878). Het werd ontworpen door de Gentse architect Pieter Van Kerckhove. Bij de officiële opening in 1878 waren koning Leopold II en koningin Maria Henriëtte aanwezig.

Sinds 1981 is het stadhuis een beschermd monument.

Beschrijving[bewerken]

Het is een typisch neogotisch voorbeeld van een mengeling van een oud Vlaams gotisch geheel, met een beiaard met 49 klokken in het belfort (40 m) en op de hoeken de niet-functionele pinakeltjes. Het interieur is versierd met polychrome wandschilderingen in neogotische stijl. Een deel van het stedelijk kunstpatrimonium met sculpturen, schilderijen en gravures is hier permanent te bezichtigen. Een grote trap leidt naar de grote trouwzaal, waar men uitzicht heeft op de Grote Markt. Voor het stadhuis staat een beeld van Sinterklaas.

Trivia[bewerken]

Het gemeentehuis van Maldegem is gebouwd naar model van dit stadhuis en dat van Knokke.

Externe link[bewerken]