Stadio Flaminio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadio Flaminio
Stadio Flaminio
Plaats Rome
Capaciteit 24.973
Bespelers AS Cisco Roma, Italiaans rugbyteam
Portaal  Portaalicoon   Sport

Stadio Flaminio is een stadion in Rome. Het is gelegen aan de Via Flaminia, drie kilometer ten noordwesten van het centrum. Het stadion heeft een capaciteit van 24.973 toeschouwers. Alleen de hoofdtribune, met een capaciteit van 8000, is overdekt.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadion wordt gebruikt voor de thuiswedstrijden van de voetbalclub AS Cisco Roma, die uitkomt in de Serie C.

Het stadion wordt ook veel gebruikt voor het nationale rugbyteam van Italië. Toen Italië in 2000 mee ging doen aan het Zeslandentoernooi wonnen ze hun eerste wedstrijd hiervoor met 34-20 van Schotland, in het Stadio Flaminio. Al hun verdere thuiswedstrijden voor het Zeslandentoernooi hebben ze in Stadio Flaminio gespeeld. De allereerste rugbywedstrijd in Stadio Flaminio was in 1935, toen Italië met 44-6 verloor van Frankrijk.

De gebouwen behorende bij het stadion bevatten ook een overdekte zwembad en ruimtes voor schermen, worstelen, gewichtheffen, boksen en turnen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Stadio Flaminio werd in 1927 gebouwd als een stadion van de Italiaanse fascistische partij. Op de plaats waar het stadion gebouwd werd stond al een bouwwerk dat in 1911 werd gebouwd naar aanleiding van vijftig jaar Italiaanse eenwording. Als grootschalige renovatie werd het huidige stadion gebouwd in 1957, de ingebruikname volgde in 1959. Het stadion werd ontworpen door Pierluigi en Antonio Nervi.