Stads- en streekvervoer in Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het stads- en streekvervoer in Groningen geeft een overzicht van alle buslijnen en regionale treinen die gereden worden in de provincie Groningen. Het gaat hier om de lijnen die zich in de provincie begeven, maar ook lijnen die de provincie doorkruisen.

De bussen maken onderdeel uit van de concessie Groningen Drenthe (GD). De concessie voor het busvervoer wordt verstrekt door het OV-bureau Groningen Drenthe. In Groningen wordt sinds 13 december 2009 het busvervoer geregeld door Qbuzz. Voorheen werd het busvervoer geregeld door Arriva en Connexxion.

De regionale treinen in de provincie maken onderdeel uit van de Noordelijke Nevenlijnen. Deze wordt verstrekt door de provincies Groningen en Friesland.

De vetgedrukte plaatsnamen bevinden zich buiten de provincie Groningen. De schuingedrukte plaatsnamen bevinden zich in Duitsland. Bij lijnen die horen bij concessies die niet uit Groningen komen is tevens de opdrachtgevende OV-autoriteit vermeld.

Huidige concessies[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de provincie Groningen samen met de provincie Drenthe één grote concessie vormt, worden op deze pagina alleen de buslijnen in Groningen vermeld van deze concessie en de provincieoverschrijdende buslijnen.

OV-autoriteit Concessiegebied Vervoerder Duur
OV-bureau Groningen Drenthe Groningen-Drenthe Qbuzz 15.12.2019 - 08.12.2029
Publiek vervoer Groningen-Drenthe Diverse taxibedrijven 08.04.2018 - 01.08.2023
Provincies Groningen en Friesland Noordelijke treindiensten Arriva 11.12.2005 - 12.12.2020

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

De provincies Groningen en Drenthe waren de laatste regio's waar de OV-chipkaart werd ingevoerd. Oorspronkelijk zou de chipkaart in de bussen in Groningen en Drenthe (vervoerder Qbuzz en Arriva Touring) al in oktober 2010 ingevoerd worden, maar door een vertraagde levering van chipkaartapparatuur aan Qbuzz werd de invoering uitgesteld, in eerste instantie tot begin december 2010 en later tot nader order. Voor elke maand dat de ingebruikname langer duurde, heeft het OV-bureau Groningen Drenthe een boete van €50.000,- opgelegd.[1]

Sinds 16 maart 2011 is de kaart in de grote bussen van Qbuzz en Arriva Touring te gebruiken en werd het kilometertarief vastgesteld op €0,126 en voor de nachtbussen in Groningen op €0,19. Van 10 juni tot 3 september 2011 werd ter promotie 25% korting op het basis- en kilometertarief gegeven. Op 1 januari 2012 ging het tarief omhoog naar €0,132 en het tarief van de nachtbus naar €0,264. Op 18 juni 2012 was de OV-chipkaartapparatuur ook in de kleine bussen geïnstalleerd. De OV-chipkaart is sindsdien te gebruiken in alle bordeauxrood/grijze Qbuzz, DVG, Taxi De Grooth, Taxi Nuis, UVO/Van Dijk en Connexxion Taxi Services (stadsdienst Hoogeveen en -Meppel) bussen, de blauwe Arriva en Qbuzz Qliner bussen (behalve lijnen 315, 325 en 335) en belbus. In de buurtbus en regiotaxi is het niet mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen.

  • Per 1 januari 2013 is het tarief fors verhoogd, van €0,132 naar €0,151 voor de stads- en streekbussen en voor personen van 65+ naar €0,10.
  • Per 1 januari 2014 is het tarief verhoogd, voor de stads- en streekbussen van €0,151 naar €0,153 en voor personen van 65+ naar €0,101. De nachtbussen van € 0,264 naar €0,302, ook voor 65+. Per 1 januari 2014 worden de nachtbussen in Groningen (stad) verhoogd van €0,302 naar €0,306. De nachtbussen in de regio Stadskanaal hebben het normale tarief van €0,153.
  • Per 1 januari 2015 is het tarief verhoogd, van €0,151 naar €0,155 voor de stads- en streekbussen en voor personen van 65+ naar €0,101. De nachtbussen van €0,302 naar €0,306, ook voor 65+.

Echter zonder overstappen wordt de totale reissom per rit niet hoger dan €8,-.[2]

Concessie Groningen-Drenthe (Qbuzz)[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande dienstregeling geldt vanaf 17 augustus 2020.

Lijn Route Via Opmerkingen
Q-link
1 P+R Reitdiep - Hoofdstation Zernike Campus, Paddepoel, Station Noord, UMCG, Grote Markt, Zuiderdiep
2 Zuidhorn Station - Station Europapark Aduard, P+R Reitdiep, Zernike Campus, Paddepoel, Station Noord, UMCG, P+R Euroborg P3
3 Ruischerbrug - Leek/Tolbert Lewenborg, P+R Kardinge, Oosterhamriktracé, UMCG, Grote Markt, Hoofdstation, P+R Hoogkerk, P+R Leek A7 Rijdt naar Tolbert en tijdens spits om en om ook naar Leek Oostindie.
4 Beijum - Roden Kastelenlaan Kardinge, Oosterhamriktracé, UMCG, Grote Markt, Hoofdstation, P+R Hoogkerk, Peize Deel van de ritten 's avonds rijdt niet verder dan Hoofdstation of P+R Hoogkerk.
5 Scharmer Goldbergweg / Meerstad - Annen Zuid P+R Meerstad, IKEA, UMCG, Grote Markt, Hoofdstation, P+R Haren/A28, Zuidlaren Deel van de ritten rijdt niet verder dan P+R Haren/A28.
6 P+R Haren/A28 - Delfzijl Station Hoofdstation, Ten Boer, Ten Post, Appingedam Een deel van de ritten rijdt niet verder dan Appingedam, 's avonds en in het weekend vanaf het Hoofdstation.
15 Hoofdstation - Zernike Campus Westelijke Ringweg, Paddepoel Rijdt niet 's avonds, in het weekend en tijdens schoolvakanties.
Stadsdienst Groningen
7 De Wijert - Station Noord Hoofdstation, Westerhaven, Schildersbuurt, Vinkhuizen Rijdt 's avonds en in het weekend niet verder dan het Hoofdstation.
8 P+R Hoogkerk - P+R Hoogkerk Hoogkerk, Schildersbuurt, Westerhaven, Hoofdstation, Oosterpoortwijk, Station Europapark, Helpman, Coendersborg, De Wijert, Martini Ziekenhuis
9 Station Noord / Zernike Noord - De Punt Busstation Zernike Campus, Selwerd, Paddepoel, Oranjewijk, Schildersbuurt, Westerhaven, Hoofdstation, De Wijert, Paterswolde, Eelde, Groningen Airport Eelde Rijdt overdag om en om naar Zernike Noord of station Noord. 's Avonds en op zondag alleen naar station Noord.
10 Station Noord - Hoornse Meer De Hoogte, Korrewegwijk, Grote Markt, Hoofdstation, De Wijert, Martini Ziekenhuis
Streekdienst
12 Winschoten Station - Bad Nieuweschans Hoofdstraat Blijham, Bellingwolde Rijdt niet doordeweeks na 21:00, op zaterdagavond en op zondag. Rijdt een keer per dag van Bad Nieuweschans naar Winschoten en een à twee keer per dag van Bellingwolde naar Bad Nieuweschans.
13 Winschoten Station - Veendam Station Heiligerlee, Westerlee, Meeden, Muntendam
14 Stadskanaal Busstation - Winschoten Station Alteveer, Onstwedde, Vlagtwedde, Wedde, Blijham
17 Winschoten Station - Scheemda Station Beerta, Finsterwolde, Midwolda
23 Winschoten Station - Veendam Station Pekela's, Ommelanderwijk
24 Winschoten Station - Assen Station Pekela's, Stadskanaal, Nieuw Buinen, Buinerveen, Buinen, Borger, Rolde
35 Groningen Hoofdstation - Oldehove Niehoofsterweg Aduard, Den Ham
38 Grootegast Centrum - Leek Centrum Sebaldeburen, Oldekerk, Niekerk, Tolbert
39 Groningen Hoofdstation - Surhuisterveen Van Duinenstraat Aduard, Zuidhorn, Niekerk, Oldekerk, Sebaldeburen, Grootegast, Doezum, Kornhorn, Opende
41 Uithuizen Station - Appingedam Busstation Roodeschool, Eemshaven, Holwierde
42 Emmen Station - Vlagtwedde Marke Emmer Compascuum, Roswinkel, (Barnflair,) Ter Apel, Ter Wisch, Sellingen, Bourtange De korte ritten (Emmer Compascuum - Ter Apel) rijden via Barnflair.
43 Delfzijl Station - Siddeburen Leeuwerikhoogte Borgsweer, Termunterzijl, Termunten, Baamsum, Woldendorp, Nieuwolda, Wagenborgen De meeste ritten rijden alleen tussen Woldendorp en Delfzijl, op de rest van de route rijdt dan een 8-persoonsbus. Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
45 Middelstum Delleweg - Eemshaven Datacenter Loppersum, Zeerijp, 't Zandt, Godlinze, Spijk
50 Groningen Hoofdstation - Assen Station Haren, Harendermolen, Glimmen, De Punt, Vries, Ubbena
51 Assen Station - Groningen Hoofdstation Loon, Gasteren, Anloo, Annen, Zuidlaren, Midlaren, Noordlaren, Onnen, Haren
61 Groningen Hoofdstation - Uithuizen Station Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Usquert
65 Groningen Hoofdstation - Zoutkamp Marnestraat Noorderhoogebrug, Adorp, Sauwerd, Winsum, Eenrum, Wehe den Hoorn, Leens, Ulrum
73 Stadskanaal Busstation - Emmen Station Musselkanaal, Ter Apel, Nieuw-Weerdinge, Weerdinge
74 Veendam Station - Emmen Station Wildervank, Bareveld, Stadskanaal, Musselkanaal, Valthermond, Valthe, Weerdinge
75 Stadskanaal Busstation - Emmen Station Musselkanaal, 2e Exloërmond, Valthermond, Valthe, Klijndijk Rijdt niet 's avonds, tijdens vakanties en in het weekend.
76 Groningen Hoofdstation - Hoogezand De Hooge Meeren Waterhuizen, Westerbroek, Foxhol
77 Bareveld Brug - P+R Gieten De Hilte Tijdelijke buslijn totdat er een halte bij de N33 t.h.v. De Hilte is aangelegd voor Qliner 310.
83 Assen Station - Leek Centrum Ter Aard, Zeijen, Peest, Norg, Langelo, Alteveer, Roderesch, Roden, Nietap 's Avonds en in het weekend als 8 persoonsbus.
85 Oosterwolde Busstation - Groningen Lewenborg Weper, Haulerwijk, Een-West, Zevenhuizen, Leek, (Midwolde) Rijdt alleen in de ochtendspits van/naar Groningen.
119 Winschoten Station - Delfzijl Station Heiligerlee, Scheemda, Nieuwolda, Wagenborgen
133 Groningen Hoofdstation - Surhuisterveen Nije Jirden Boerakker, Sebaldeburen, Grootegast, Doezum, Kornhorn, Opende
163 Groningen Hoofdstation - Lauwersoog Veerhaven Noorderhoogebrug, Adorp, Sauwerd, Winsum
171 Veendam Station - Groningen Zernike Borgercompagnie, Kielwindeweer, Hoogezand Rijdt niet 's avonds na 21:00 en in het weekend.
174 Veendam Station - Groningen Hoofdstation Muntendam, Zuidbroek, Hoogezand, Westerbroek Rijdt alleen in de spits tussen Zuidbroek en Groningen.
178 Groningen Hoofdstation - Appingedam Busstation Froombosch, Slochteren, Schildwolde, Hellum, Siddeburen Rijdt alleen in de spits door van Siddeburen naar Appingedam.
189 Drachten Van Knobelsdorffplein - Groningen Hoofdstation Ureterp, Frieschepalen, Siegerswoude, De Wilp, Marum, P+R Leek A7, P+R Hoogkerk
Qliner
300 Groningen Hoofdstation - Emmen Station Westlaren, Gieten, Borger
304 Groningen Hoofdstation - Drachten Himsterhout P+R Hoogkerk, P+R Leek A7, Boerakker, Marum
309 Groningen Hoofdstation - Assen Kloosterveen
310 Veendam Station - Assen Station Bareveld, Gieten, Rolde
312 Groningen Hoofdstation - Stadskanaal Busstation Haren, Gieten, Gasselte, Gasselternijveen Rijdt 's avonds en op zondag alleen tussen Gieten en Stadskanaal.
314 Groningen Hoofdstation - Drachten Himsterhout
Nachtbussen
402 Groningen Hoofdstation - Groningen Hoofdstation Eelderwolde, Paterswolde, Eelde, De Punt, Vries, Tynaarlo Rijdt alleen in de nacht van zaterdag op zondag.
406 Groningen Hoofdstation - Delfzijl Station Ten Boer, Garrelsweer, Appingedam Rijdt alleen in de nacht van zaterdag op zondag.
417 Groningen Hoofdstation - Groningen Hoofdstation Peizermade, Peize, Roden, Leek Rijdt alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.
418 Groningen Hoofdstation - P+R Gieten Haren, Zuidlaren, Annen Rijdt alleen in de nacht van zaterdag op zondag.
419 Groningen Station - Assen Station Rijdt alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.
Spits-/schoolbussen
12 P+R Kardinge - Hoofdstation Driebond, P+R Euroborg P3, Station Europapark
18 P+R Hoogkerk - Zernike Campus Vinkhuizen
86 Groningen Hoofdstation - Norg Nachtegaalstraat Hoogkerk, Peizermade, Peize, Donderen
107 Stadskanaal Busstation - Zernike Campus Bareveld, Annerveenschekanaal, Kiel-Windeweer, Hoogezand
109 Assen Marsdijk - Zernike Campus P+R Haren/A28
139 Groningen Hoofdstation - Surhuisterveen Torenplein De Poffert, Enumatil, Niekerk, Oldekerk, Sebaldeburen, Grootegast, Doezum, Kornhorn, Opende
160 Groningen Hoofdstation - Eemshaven Datacenter P+R Kardinge 's Ochtends van Groningen naar Eemshaven en 's middags van Eemshaven naar Groningen.
182 Drachten Van Knobelsdorffplein → Zernike Campus P+R Hoogkerk, Vinkhuizen
183 Leek Centrum - Zernike Campus P+R Leek A7, P+R Hoogkerk, Vinkhuizen
184 Roden Kastelenlaan → Zernike Campus Peize, Peizermade, P+R Hoogkerk, Vinkhuizen
617 Scheemda Station - Woldendorp Dollard College Midwolda, Oostwold, Finsterwolde 's Ochtends van Scheemda naar Woldendorp en 's middags van Woldendorp naar Scheemda.
637 Groningen Hoofdstation - Zoutkamp Marnestraat Aduard, Zuidhorn, Noordhorn, Niezijl, Grijpskerk, Kommerzijl, Munnekezijl 's Ochtends drie ritten van Zoutkamp naar Zuidhorn en 's middags van een rit van Groningen naar Zoutkamp en drie van Zuidhorn naar Zoutkamp.
638 Zuidhorn Station → Grootegast Langeweg Noordhorn, Niezijl, Grijpskerk, Sebaldeburen
640 Appingedam Busstation - Woldendorp Dollard College Delfzijl
641 Spijk Melkweg - Woldendorp Dollard College Bierum, Holwierde, Delfzijl 's Ochtends van Spijk naar Woldendorp en 's middags van Woldendorp naar Spijk.
678 Noordbroek Hoofdstraat - Woldendorp Dollard College Slochteren, Schildwolde, Hellum, Siddeburen, Leentjer, Wagenborgen, Nieuwolda 's Ochtends van Noordhoek naar Woldendorp en 's middags van Woldendorp naar Noordhoek.
679 Winschoten Station → Groningen Zernike Een rit in de ochtendspits.

Concessie Publiek Vervoer Groningen-Drenthe (diverse taxibedrijven)[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Groningen is opgedeeld in 4 gebieden, Noord-Groningen (UVO/Van Dijk), Oost-Groningen (De Grooth), Zuidwest-Groningen (Nuis) en Centraal-Groningen (CTS). Onderstaande dienstregeling geldt vanaf 17 augustus 2020.

Lijn Route Vervoerder (Deel)concessie Opmerkingen
Streekbus
36 Oldehove Niehoofsterweg - Winsum Station Ezinge, Feerwerd, Garnwerd UVO/Van Dijk Noord-Groningen Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
68 Winsum Station - Hornhuizen Kerk Baflo, Den Andel, Westernieland, Pieterburen, Broek, Kleine Huisjes, Kloosterburen UVO/Van Dijk Noord-Groningen
88 Leek Centrum - P+R Hoogkerk Midwolde, Lettelbert, Oostwold, De Poffert Nuis Zuidwest-Groningen Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
Buurtbus
510 Veendam Station - Wildervank Westerhave De Grooth Oost-Groningen Ringlijn.
512 Stadskanaal Busstation - Sellingen Kerkpad Mussel, Kopstukken, Jipsingboertange, Jipsinghuizen De Grooth Oost-Groningen
515 Hoogezand Medisch Centrum → Hoogezand Medisch Centrum Noorderpark, Sappemeer, Station, Sappemeer, Westeind, Oosterpark, Westerpark, Centrum, Gorecht De Grooth Oost-Groningen
516 Hoogezand Medisch Centrum - Harkstede Schout Poelmanweg Foxhol, Kolham, Scharmer De Grooth Oost-Groningen
545 Delfzijl Station - Farmsum Kerk UVO/Van Dijk Noord-Groningen Ringlijn, rijdt om en om links- of rechtsom.
561 Loppersum Station - Appingedam Busstation Eenum, Leermens, Oosterwijtwerd, Tjamsweer UVO/Van Dijk Noord-Groningen
562 Loppersum Station - Uithuizen Station Westeremden, Garsthuizen, Zandeweer, Doodstil UVO/Van Dijk Noord-Groningen
563 Groningen Winkelcentrum Lewenborg - Ten Boer Boltweg Garmerwolde, Thesinge, Sint Annen UVO/Van Dijk Noord-Groningen
564 Appingedam Busstation - Ten Boer Boltweg Overschild, Woltersum UVO/Van Dijk Noord-Groningen
565 Houwerzijl Meester S. de Jongestraat - Leens Centrum Zuurdijk, Wehe den Hoorn, (Nijenklooster, Kloosterburen) UVO/Van Dijk Noord-Groningen Rijdt onder de naam 'Flexbus De Marne'.
566 Delfzijl Station - Appingedam Busstation Meedhuizen,Tjuchem, Steendam UVO/Van Dijk Noord-Groningen
589 Leek Centrum - De Wilp Plantsoen Tolbert, Niebert, Nuis, Marum Nuis Zuidwest-Groningen Rijdt niet 's avonds en in het weekend.

Concessie Noordelijke treindiensten (Arriva)[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekBad NieuweschansWeenerSinnbild Kraftomnibus.svgLeer (Ostfriesl) Ook wel Wiederline genoemd. Langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Op dit traject rijdt lijnbus 620 van Weser-Ems Bus. Er rijden ook vervangende directe bussen tussen Groningen en Leer.
37400 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenGroningen In de ochtendspits rijden enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Enkele treinen van/naar Bad Nieuweschans
37600 Stoptrein (Arriva) GroningenRoodeschoolEemshaven Vier à vijf treinen per dag van/naar Eemshaven
37700 Stoptrein (Arriva) GroningenDelfzijl
37800 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekVeendam

Lijnen uit grensoverschrijdende concessies in de provincie Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

De concessiegrenzen van de concessies in Groningen overschrijden nergens de provinciegrens, maar enkele buslijnen doen dit wel. Dit is echter ook andersom, lijnen uit concessies in andere provincies rijden in Groningen. Hieronder staan alle buslijnen die horen bij concessies uit andere provincies opgesomd.

Lijn Route Via Soort Opmerkingen
Concessie Zuidoost-Fryslân en Wadden (Arriva)
101 Grootegast Centrum - Kootstertille Âlde Dyk Lutjegast, Stroobos, Gerkesklooster, Buitenpost, Twijzel Buurtbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend
Concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog (Arriva)
155 Lauwersoog Dorp - Leeuwarden Station Anjum, Dokkum, Oudkerk, Giekerk Streekbus
315 Groningen Hoofdstation - Emmeloord Busstation Heerenveen, Joure, Lemmer, Bant Qliner
324 Groningen Hoofdstation - Emmeloord Busstation P+R Hoogkerk, Drachten, Heerenveen, Joure, Lemmer, Bant Qliner Rijdt alleen 's avonds en in het weekend
335 Groningen Zernike - Bolsward Busstation P+R Hoogkerk, Heerenveen, Joure, Sneek Qliner Rijdt alleen in de spitsuren
Concessie VEJ (Weser-Ems Bus)
620 Bad Nieuweschans Station - Leer ZOB Bunderneuland, Bunde, Möhlenwarf, Weener, Hörnhusen, Kirchborgum, Coldam Treinvervangende bus

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]