Stadseiland (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadseiland
Wijk van Arnhem
Kerngegevens
Gemeente Arnhem
Stadsdeel Arnhem-Zuid
Coördinaten 51°57'51,5"NB, 5°55'32,5"OL
Oppervlakte 0,81 km²  
- land 0,67 km²  
- water 0,14 km²  
Inwoners
(2023)
1.595[1]
(1.969 inw./km²)
Woningvoorraad 622 woningen[1]

Stadseiland is een wijk in Arnhem. Het is het meest oostelijk gelegen deel van de huidige wijk Malburgen, en bevindt zich even ten westen van de plek waar vroeger de buurtschap Malburgen lag. De bouw ging van start in 2006 en duurde tot 2010. Een aantal woningen werd wegens de recessie tijdelijk geschrapt. Veel woningen zijn gebouwd in de historiserende stijl van de jaren 30 van de 20e eeuw.

In het kader van het plan Ruimte voor de rivier is de Malburgsedijk ter plaatse 200 meter landinwaarts verlegd. Buitendijks is een nevengeul gegraven die bij hoogwater zorgt voor een waterspiegelverlaging van 7 centimeter. Bij laagwater kan men wandelen op een strook land tussen de nevengeul en de Rijn. De bruggen die toegang geven tot deze strook staan bij hoogwater onder water.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Stadseiland bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel, die van elkaar worden gescheiden door een park. Voor gemotoriseerd verkeer vormt de Stadswaardenlaan, de in- en uitvalsweg vanaf de Huissensestraat, de enige verbinding tussen de twee delen.

De wijk bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen. Aan het begin van de wijk, langs de Huissensestraat, staat de Toren van Gelre, een van de hoogste gebouwen in Arnhem en een woonzorgcentum voor ouderen Eilandstaete. Verderop in de wijk staat het appartementencomplex Wijdserijn.

Deels op de Malburgsedijk zijn experimentele dijkwoningen gebouwd gedeeltelijk op grond van Waterschap Rivierenland.

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Stadswaardenlaan na zijn alle straten vernoemd naar Nederlandse sporters:

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Sport en spel[bewerken | brontekst bewerken]

In de wijk zijn meerdere speelplaatsen aanwezig. Achter de dijk bevindt zich in het uiterwaardengebied van de Rijn de speeluiterwaard, ontwikkeld door de gemeente Arnhem en Staatsbosbeheer. Aan de oostkant van Stadseiland ligt sportpark de Bakenhof met de Arnhemse Rugby Club The Pigs, een Cruyff Court, de voetbalvereniging VV Arnhemia, de tennisvereniging TV Malburgen en handboogvereniging ABC Taxus. In Eilandstaete (Abe Lenstrahof) speelt de bij de NBB aangesloten bridgevereniging BAK die op donderdagavond speelt.