Stadspark (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Stadspark
Wijk van Groningen
Map NL Groningen - Stadspark.PNG
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Coördinaten 53°12'11"NB, 6°32'24"OL
Vijver met Stadsparkpaviljoen (2009)
Bloementuin (2009)

Het Stadspark in Groningen is een ongeveer 140 hectare groot park aan de zuidwestzijde van de stad in de Stadsparkwijk. Het is een gemeentelijk monument.

Beschrijving[bewerken]

De aanleg van het park was een initiatief van de Groninger industrieel Jan Evert Scholten. Hij richtte in 1909 de Vereeniging Het Stadspark op met als doel geld in te zamelen voor een volkspark. De werkzaamheden begonnen in 1913. Het park werd ontworpen door de landschapsarchitect Leonard Springer, samen met de Groningse directeur van gemeentewerken J.A. Mulock Houwer. Op 19 mei 1926 vond de officiële opening plaats van het centraal in het park gelegen Stadsparkpaviljoen. Daarmee was de aanleg van het park, die dertien jaar had geduurd, voltooid. In 1931 werd als eerbetoon aan Scholten een monument geplaatst op een prominente plek aan de Concourslaan.

Het Stadspark is aangelegd in een laaggelegen, drassig veengebied dat deels is afgedekt met een laag klei. Het is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Bij de ingang, aan de Paterswoldseweg ligt een Arboretum. Door de aanleg van de Westelijke ringweg is dit deel gescheiden van het hoofddeel van het park. In dat hoofddeel ligt de drafbaan van Groningen waar nog regelmatig paardenraces worden gehouden. Hij wordt daarnaast gebruikt voor allerlei evenementen, zoals festiviteiten ter gelegenheid van Gronings Ontzet. Ook vonden hier grote popevenementen plaats waaronder optredens van de Rolling Stones en Tina Turner.

Ten westen van de drafbaan ligt aan de rand van de vijver het paviljoen uit 1926. Het is ontworpen door Mulock Houwer, nadat bij een uitgeschreven prijsvraag geen bruikbare ontwerpen binnenkwamen. Ten noorden van de drafbaan bevindt zich een kinderboerderij.

Zie ook[bewerken]