Stadsschouwburg Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stadsschouwburg (Leuven))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stadsschouwburg van Leuven is een concert- en theaterzaal gelegen aan de Bondgenotenlaan 21 en werd opgetrokken in 1867 ter vervanging van de zaal Frascati, die door de aanleg van de voorgenoemde laan had moeten verdwijnen.

Stadsschouwburg, Leuven

Het Gebouw[bewerken]

Stadsarchitect E. Lavergne werd in 1863 belast met de bouw van een nieuwe concertzaal ter vervanging van de bekende "Frascati"-zaal van de familie Cordemans.

Hij koos voor een monumentale vormgeving met een classicistisch eclecticisme; dit in een rechthoekig, quasi vrijstaand gebouw met een uitgebouwde middenpartij op de rooilijn. Hij voorzag een foyer en een zaal met een capaciteit van rond de 1000 plaatsen, deze allemaal rijkelijk gedecoreerd. Een traditionele publieksruimte: met beneden een orkestbak, parket, parterre, balkons en ereloges. Beeldhouwer G. Vanderlinden stond in voor het sculpturale decor.

De bouw vatte aan in 1864 en de plechtige opening vond plaats op 3 september 1867.

Geschiedenis[bewerken]

Met de oorlogsbrand van 1914 werd het gebouw, op de buiten- en zaalmuren na, bijna volledig verwoest. De heropbouw gebeurde in 2 fasen: een ruwbouw die architect A. Alban in 1931 afsloot, waarna in datzelfde jaar een wedstrijd werd uitgeschreven voor de decoratie. De laureaat van deze wedstrijd werd de architect J. Van Den Hende, deze besloot zijn renovatie in 1938. In maart van dat jaar opende de nieuwe stadsschouwburg dan ook plechtig, en kon het qua infrastructuur en technische installaties tot een van de modernste van het land gerekend worden.

Tijdens bombardementen in 1944-45 liep het gebouw opnieuw schade op, dit werd door architect L. Mispelter in 1952 weer hersteld.

In de periode 1994-1996 volgden nog enkele vernieuwingen, opfrissingen en restauratiewerken door het Ontwerpburo V.D.F in opdracht van de stad Leuven. Thans bedraagt de zaalcapaciteit om en bij de 750 zitplaatsen.

Op 9 november 1994 ontving het gebouw door een ministerieel besluit de status van beschermd monument.

De recentste renovatiefase ving aan op 21 oktober 2013 waarbij de buitenzijde van het gebouw, het dak en de zijgevels momenteel een flinke opknapbeurt krijgen. In de loop van het jaar 2015 zullen alle stoeltjes vervangen worden.

Beschermingen[bewerken]

  • 4.02/24062/176.1
  • OB001057

Trivia[bewerken]

  • Gevel- en sluitstenen vermelden de jaartallen 1914 en 1918, uiteraard verwijzend naar de oorlogsschade.
  • Het Leuvense orkest Frascati Symphonic nam haar naam aan als eerbetoon aan de verloren gegane zaal.
  • Het cultuurcentrum 30CC is momenteel verantwoordelijk voor de programmatie in de zaal.