Naar inhoud springen

Stadsschouwburg Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadsschouwburg Nijmegen
Stadsschouwburg Nijmegen: Overzicht van het gebouw
Openingsdatum 8 april 1961
Locatie Keizer Karelplein
Gebouw
Architect Bernard Bijvoet en Gerard Holt
Gebouwd 1955-1961
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Stadsschouwburg Nijmegen is een theater in de Nederlandse stad Nijmegen. De stadsschouwburg bevindt zich aan het Keizer Karelplein en dateert uit 1955-1961.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schouwburg in Nijmegen was gevestigd in het centrum van de stad, aan de Oude Stadsgracht. Het theater, in classicistische stijl, bestond van 1838 tot 1935, toen het werd afgebroken vanwege de concurrentie van Concertgebouw De Vereeniging en de verbreding van de Burchtstraat.

Het Keizer Karelplein, met op de achtergrond de Stadsschouwburg Nijmegen

In 1955 werd een nieuw ontwerp voor een schouwburg gemaakt door de architecten Bernard Bijvoet en Gerard Holt, die ook theaterzalen ontwierpen in Tilburg, Apeldoorn en Tiel. De bouw duurde zes jaar. Bijvoet en Holt ontwierpen het gebouw in de stijl van het brutalisme. Het gebouw heeft een ovale theaterzaal met ruim 900 zitplaatsen. De foyer, met grote vensters, kijkt uit op het Keizer Karelplein.

De Stadsschouwburg werd in 2003 gerenoveerd. In datzelfde jaar werd het gebouw een gemeentelijk monument. In 2013 is het vervolgens aangewezen als rijksmonument uit de wederopbouwperiode[1]. In het gebouw was ook het VVV-kantoor van Nijmegen gevestigd voor deze zich verplaatste naar de Grote Markt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nijmeegse schouwburg wordt Rijksmonument. Gemeente Nijmegen, 18 maart 2013. Geraadpleegd 24 mei 2013.