Staf Weyts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staf Weyts
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Gustaaf Jozef Gerard Stephania Weyts
Geboren 15 april 1909
Geboorteplaats Mechelen
Overleden 12 januari 1985
Overlijdensplaats Brugge
Land Vlag van België België
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Gustaaf (Staf) Weyts (Mechelen, 15 april 1909Brugge, 12 januari 1985) was een Vlaams schrijver.

Weyts werd geboren als zoon van Karel Weyts, een hoefsmid, en van Maria Theresia Kennis.

Staf Weyts was inspecteur bij het Ministerie van Volksgezondheid en bracht een groot deel van zijn leven door in Sint-Kruis bij Brugge. Zoals vele Vlaamse letterkundigen debuteerde hij met poëzie. Zijn eerste bundel Gedichten verscheen in 1928 en werd ingeleid door priester-dichter Jan Hammenecker.

Hij schakelde echter vlug over naar proza: novellen en romans, maar ook sprookjes en verhalen voor de jeugd. Zijn jeugdboeken, zoals De geheimzinnige hand (1947) en De gestolen kroon (1953) werden indertijd gewaardeerd omwille van hun opvoedende waarde. De goede hoedanigheden van de mens haalden uiteindelijk toch altijd de bovenhand.

In zijn romans uitte Staf Weyts zich dan weer als de ontwarrer van dikwijls onontknoopbare psychologische problemen en als de zoeker naar het waarom van goed en kwaad. Hij hield het echter steeds bij de stelling dat een roman in de eerste plaats een goed verhaal moest zijn.

Tot zijn belangrijkste werken worden Ontmoeting met Denise (1954), Gebed om verzoening (1960) en Gevangene van Hedwige (1963) gerekend. Werken van hem werden vertaald het Duits, Zweeds en Fins.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]