Standbeeld van Julius Caesar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standbeeld van Julius Caesar
Standbeeld van Julius Caesar op het Romeins Plein in Velzeke
Kunstenaar Philippe Timmermans
Jaar 1998
Locatie Velzeke-Ruddershove, (Zottegem), Romeins Plein
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het standbeeld van Julius Caesar is een standbeeld op het Romeins Plein in Velzeke (Velzeke-Ruddershove), deelgemeente van Zottegem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het standbeeld werd in 1998 opgericht en stelt Julius Caesar voor als symbool voor de Romeinse geschiedenis van Velzeke.[1] Velzeke was immers een Romeinse vicus aan de heirbaan Boulogne-Asse-Tongeren en de Romeinse weg Velzeke-Bavay en heeft daarom een Provinciaal Archeocentrum Velzeke. In 1873, 1898, 1923 en (op kleinere schaal in) 1973 werden in Velzeke 'Julius Caesarfeesten' georganiseerd. In 1873 werd daarbij een harnas tentoongesteld, vermoedelijk als Velzeekse sneer naar het net opgerichte Zottegemse standbeeld van Lamoraal van Egmont. In 1898 trok men met een lemen Caesarstandbeeld met een fles erin het dorp rond. Voor de feesten in 1923 werd een Hermesstandbeeld geleend van Villa Socrate aan de Zottegemse Laurens De Metsstraat. In 1998 werden op initiatief van vzw Het Vergeten Legioen opnieuw Julius Caesarfeesten gehouden 125 jaar na de eerste editie.[2] Op 11 september werd toen op het Romeins Plein een standbeeld onthuld van de Romeinse veldheer. Het 2,3 meter hoge beeld werd ontworpen door beeldhouwer Philippe Timmermans; de sokkel in Balegemse steen draagt het opschrift 'C IVLIVS CAESAR C-XLIV'. Voor het standbeeld ligt een grafplaat in Balegemse steen waar in 1998 symbolisch de gecremeerde 'resten' van de Julius Caesarfeesten werden begraven. In 2020 werd het beeld gevandaliseerd [3]; in juli 2021 werd het hersteld.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lamarcq, D., De Julius Caesarfeesten te Velzeke, XI Handelingen van het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, 1999.
  • Laneau H., 'Caesar kwam, zag, en won de harten van duizenden', Het Nieuwsblad, editie Dender, 14 september 1998, pag. 10.
  • Lamarcq, D., Julius Caesarweg, in: Zottegemse straatnamen, Zottegem: 2022.
Zie de categorie Statue of Julius Caesar (Velzeke) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.