Peddelsurfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Standup paddle surfing)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stand-up paddle surfen
Stand-up paddle surfer
Algemene gegevens
Type Watersport
Categorie Vaarsporten
Locatie Zee of Meer
Verwante sporten
Verwante sporten Golfsurfen, Kitesurfen, Windsurfen, Bodysurfen, Branding- of surfkajakken
Portaal  Portaalicoon   Sport

'Peddelsurfen (ook wel suppen of stand-up paddle surfing) is een vorm van golfsurfen op een golfsurfplank met een lengte van minimaal tien voet (3 meter) en een peddel.

In tegenstelling tot gewoon golfsurfen, waar liggend of knielend met de armen gepeddeld wordt, wordt bij een stand-up paddle board gebruikgemaakt van een peddel. De surfer staat daarbij op de surfplank. De peddel is zo'n 180 tot 230 cm lang, kan gemaakt zijn van hout, kunststof of aluminium en is drijvend.

De surfplank die gebruikt wordt is tussen de 3 en 4,5 meter lang en heeft een volume tussen minimaal 120 en maximaal 300 liter, om er voor te zorgen dat de golfsurfer stabiel genoeg op de plank kan staan zonder van de plank af te vallen.

Stand-up paddle surfing kan zowel gedaan worden in grote golven als in kleine golfjes en op binnenwater.

Het ontstaan van het peddelsurfen

Golfsurfen is waarschijnlijk op het eiland Hawaï ontstaan, en grote kans dat peddelsurfen ook van dit tropische eiland afkomstig is. Er zijn namelijk filmpjes beschikbaar van surflegende Laird Hamilton, waarop hij op zijn board staat, met een peddel in zijn hand. Later volgden steeds meer mensen zijn voorbeeld en werd het stand-up paddle boarden een manier om bijvoorbeeld beginnende surfers makkelijker in de gaten te houden op het water. Hoe aannemelijk het ook is dat Hamilton stand up paddle heeft uitgevonden, het zou best kunnen dat deze sport nog veel ouder is. De kayak en kano zijn immers al honderden jaren oud, en in bepaalde wateren is het veel handiger om in je kayak of kano te staan, dan om te zitten. Dit lijkt dan ook al erg veel op peddelsurfen.

De moderne geschiedenis van peddelsurfen

De eerste officiële SUP (Stand-Up Paddle) boards werden gemaakt door Jimmy Lewis. Deze surfer is op Hawaï een van de beste boardmakers, en zijn eerste SUP board kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van peddelsurfen. In 2006 werd de eerste SUP race gehouden, en in 2013 was het één van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten.

[1]

  1. Kooijman, Bas, Wat is suppen. SUPboardonline.nl (31 mei 2021).
Zie de categorie Paddle surfing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.