Stanislas Deriemaeker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stanislas Deriemaeker (Nukerke, 26 januari 1932) is een Vlaams organist en componist.

Levensloop[bewerken]

Deriemaeker studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Gent waar hij eerste prijzen notenleer, orgel, muziekgeschiedenis, geschreven en praktische harmonie en fuga behaalde. In 1956 behaalde hij er het hoger diploma orgel bij Gabriël Verschraegen. In 1961 werd hem de Virtuositeitsprijs van de Belgische Regering uitgereikt. Verder studeerde hij, dankzij twee studiebeurzen van het Ministerie van Nationale Opvoeding en Cultuur, in 1963 bij de Franse organist Jean-Jacques Grünenwald en in 1972 Spaanse en Portugese orgelmuziek in Lissabon bij professor M.S. Kastner. Als organist werkte Deriemaeker vanaf 1960 in Antwerpen aan de Sint Jozefskerk en vanaf 1962 wrd hij organist-titularis van de Antwerpse kathedraal als opvolger van Alexander Papen. In 1963 was hij medestichter van de Antwerpse Kathedraalconcerten, een concertvereniging die religieuze muziek en in het bijzonder orgelmuziek propageert.

In 1968 was hij medeoprichter en vanaf 1969 muzikaal adviseur van de orgelconcertencyclus in Melsele.

Deriemaeker was leraar muziekgeschiedenis aan de muziekacademiën van Dendermonde en van Deurne. Hij gaf les als monitor van de orgelcursus aan het Gentse Conservatorium en in 1968 volgde hij Flor Peeters op als orgelleraar aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. Daar bleef hij tot aan zijn pensionering in 1996. Hij doceerde ook orgel aan het Lemmensinstituut en muziekschriftuur aan de afdeling musicologie van de Katholieke Universiteit Leuven.

Deriemaeker gaf een duizendtal concerten in binnen- en buitenland. Hij was onder meer te gast in Engeland, Ierland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada, de Filipijnen, Hongkong, Japan en Korea. Van hem bestaan verschillende cd’s gespeeld op het Schyven- en het Metzlerorgel van de kathedraal van Antwerpen, het Spaanse orgel van Melsele en het Verbueckenorgel in Tessenderlo. Hij componeerde voornamelijk voor orgel.

Hij fungeerde als jurylid bij de Internationale orgelwedstrijden te Brugge, Haarlem (NL), Dordrecht (NL), Linz (AUT), St.Albans (GB) en Nürenberg (DEU).

Onderscheidingen[bewerken]

  • 1957 – laureaat van de Gentse internationale improvisatiewedstrijd voor orgel
  • 1958 – laureaat van de internationale J.S. Bachwedstrijd voor orgel
  • 1960 – laureaat in de Internationale Improvisatiewedstrijd voor orgel in Haarlem
  • 1993 – Johan Fleerackerprijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • 1995 en 1996 – Cultureel ambassadeur van Vlaanderen

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Alex Papen
Titularis-organist van de O.-L.-Vrouwekathedraal van Antwerpen
1962-2002
Opvolger:
Peter Van de Velde