Stanley (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stanley Steamer uit 1912

Stanley was een automerk uit de Verenigde Staten dat stoomauto's maakte in het begin van de 20e eeuw.

Geschiedenis[bewerken]

In 1897 maakten de tweelingbroers Francis Edgar Stanley (1849 - 1918) en Freelan Oscar Stanley (1849 - 1940) hun eerste auto nadat ze hun fotozaak hadden verkocht aan Eastman Kodak. Later werden de rechten voor deze auto verkocht aan Locomobile. De Stanley Motor Carriage Company was in 1902 opgericht en in 1903 brachten de broers de eerste auto onder hun eigen naam op de markt: de Stanley Steamer Model C Runabout.

De Stanley Rocket

In 1906 behaalde Fred Marriott een wereldsnelheidsrecord in de Stanley Rocket met een snelheid van 127.7 mph (205.5km/h).

Ook verliep de verkoop van de Stanley Steamers goed. Door de simpelheid van de stoommotor was deze betrouwbaarder dan de verbrandingsmotoren uit die tijd. Nog een voordeel van de stoomauto was dat deze aanzienlijk minder geluid produceerde. De Stanley auto's verkochten vooral goed bij rijke mensen, omdat de prijs behoorlijk hoog lag. In 1917 verkochten de gebroeders Stanley het merk aan Prescott Warren, die doorging met de bouw van Stanleys totdat hij in 1927 moest ophouden omdat hij de concurrentie van de auto's met interne verbrandingsmotor niet meer aankon.

Trivia[bewerken]

De gebroeders Stanley hielden niet van de consumentenmaatschappij en probeerden daarom auto's te bouwen die 'voor altijd' zouden kunnen blijven rijden, dit deden ze o.a. door veel aluminium te gebruiken in plaats van staal.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]