Stanley Cowell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stanley Cowell
Stanley Cowell tijdens een optreden met The Heath Brothers in het Rockefeller Center (juni 1977).
Stanley Cowell tijdens een optreden met The Heath Brothers in het Rockefeller Center (juni 1977).
Algemene informatie
Geboren 5 mei 1941 te Toledo (Ohio)
Land Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Instrument(en) piano, keyboard
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Stanley Cowell (Toledo (Ohio), 5 mei 1941) is een Amerikaans jazzmusicus (piano en keyboard). Hij maakt hardbop, bop en free jazz.

De zus van Cowell leerde hem pianospelen toen hij vijf jaar oud was.

Hij studeerde aan het Oberlin Conservatory of Music en speelde daar met onder anderen Roland Kirk. In 1966 verhuisde Cowell naar New York City. Van 1966 tot 1967 speelde hij met Marion Brown en van 1967 tot 1979 met Max Roach, Stan Getz, Harold Land en met het kwartet van Bobby Hutcherson. Begin jaren zeventig richtte hij het Quartett Music Inc., het platenlabel Strata-East Records (met trompettist Charles Tolliver in 1971) en de organisatie Collective Black Artists Inc. op.

In de periode 1974-1983 speelde Cowell bij The Heath Brothers, met Tootie, Percy en Jimmy Heath. Van 1981 tot 1999 werkte hij als buitengewoon hoogleraar aan het Lehman College, waar hij muziekgeschiedenis, improvisatie- en compositieleer onderwees. In 1988 en 1989 onderwees hij tevens jazzpiano aan het New England Conservatory en hij heeft daarnaast les gegeven aan de Mason Gross School of the Arts en de Rutgers University. Hij nam af en toe albums op, waaronder met Joe Chambers en Steve Coleman. In 1991 schreef Cowell een ode aan Art Tatum, die hem in het begin van zijn carrière beïnvloedde.

Discografie[bewerken]

Als bandleider[bewerken]

Als begeleidend musicus[bewerken]

met Marion Brown
met The Heath Brothers
met Johnny Griffin
met Bobby Hutcherson
met Art Pepper