Stanley Jordan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stanley Jordan
Stanley Jordan
Algemene informatie
Geboren Chicago, 31 juli 1959
Geboorteplaats ChicagoBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant
Instrument(en) gitaar
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Stanley Jordan (Chicago, 31 juli 1959)[1][2][3] is een Amerikaanse jazzgitarist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jordan begon op 6-jarige leeftijd met een piano-opleiding en schakelde op 11-jarige leeftijd over naar de gitaar. Hij ontwikkelde een als 'touch playing' gekenmerkte speltechniek, waarbij de snaren van de gitaar niet getokkeld, maar overeenkomstig de pianotechniek op de hals van de gitaar worden aangeslagen. Met deze techniek werd hij in 1976 de beste solist tijdens het Reno International Jazz Festival.

Tot 1981 studeerde hij muziek aan de Princeton University en speelde hij met jazzbands uit de omgeving, maar ook met grootheden als Dizzy Gillespie. Daarna richtte hij het label Tangent Records op, waarbij hij in 1982 zijn eerste album Touch Sensitive uitbracht. Het album werd een miskleun en Jordan leefde enige tijd als straatmuzikant in New York en andere steden.

In 1985 verscheen bij Blue Note Records zijn album Magic Touch, dat bij critici en publiek groot succes had en zich bijna een jaar lang plaatste aan de top van de jazzhitlijst. Vervolgens trad hij op in tv-shows als The Tonight Show en bij David Letterman en speelde hij in 1987 mee in de film Blind Date van Blake Edwards. In de loop van de opvolgende jaren verschenen meer dan een half dozijn verdere albums. Sinds midden jaren 1990 is hij daarnaast actief voor de American Music Therapy Association.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]