Staphylococcus epidermidis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Staphylococcus epidermidis
Staphylococcus epidermidis 01.png
Taxonomische indeling
Rijk: Bacteria
Stam: Firmicutes
Klasse: Bacilli
Orde: Bacillales
Familie: Staphylococcaceae
Geslacht: Staphylococcus
Soort
Staphylococcus epidermidis
(Winslow & Winslow 1908)
Evans 1916
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Staphylococcus epidermidis, rond 1880 S. albus genoemd, is een commensale huidbacterie, die bij iedereen voorkomt. Hij zorgt grotendeels voor een natuurlijke barrière en helpt de huid te beschermen, epidermis is Latijn voor opperhuid.

Alleen bij mensen met verminderde afweer, zoals drugsverslaafden, immunodeficiënten, ouderen en pasgeborenen zijn er gevaarlijke gevallen van infectie met deze bacterie aangetroffen.

S. epidermidis is een grampositieve bacterie. Dit wil zeggen dat deze in een grampreparaat paars kleurt. De bacterie groeit in groepjes, hier is ook de naam van afgeleid (staphylo is Grieks voor 'druiventros'), hij heeft dan ook een bolletjesvorm.

Bacteriekolonies op een nutriëntagarplaat van S. epidermidis zijn kleiner dan die van S. aureus (aureus is Latijn voor 'goudkleurig') en de kolonies van S. epidermidis zijn witter van kleur dan meeste S. aureus-stammen waarvan de kolonies geel-/goudkleurig zijn.

Zoals veel stafylokokken is S. epidermidis zeer gevoelig voor de meeste antibiotica, tenminste zolang er geen resistentie is ontstaan.