Naar inhoud springen

Stappenteller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stappenteller geopend en gesloten
Sportwetenschapper Wim Derave: Moet je elke dag 10 000 stappen zetten? - Universiteit van Vlaanderen

Een pedometer of stappenteller is een apparaatje dat het aantal stappen telt dat wordt gezet door degene die het draagt. Het geeft dus een indicatie van lichamelijke activiteit, en mits met enig beleid gebruikt, ook een indicatie van de door de drager afgelegde afstand.

Aanvankelijk waren pedometers puur mechanisch; tegenwoordig maken ze meestal gebruik van een elektronische teller waarbij een magneetje aan een hefboompje met een veer een magnetische reedschakelaar activeert bij iedere stap. Het aantal contactsluitingen wordt geteld en op een display getoond.

Voor de omrekening van stappen naar meters of kilometers moet de gemiddelde staplengte worden ingevoerd, die van persoon tot persoon en ook naar de omstandigheden verschilt. (Binnenshuis loopt men anders dan tijdens de vierdaagse; op asfalt anders dan door hei). Verder is de instelling van de gevoeligheid voor beweging van het apparaatje van belang: het moet aanspreken bij een stap maar niet bij andere bewegingen. Meestal wordt aanbevolen de stappenteller op de heup te dragen in het verlengde van de zijnaad van een broek. De gevoeligheid kan vaak worden ingesteld door het bijstellen van de veer.

Veel stappentellers hebben twee problemen: de resetknop, waarmee de meter op nul kan worden gezet kan te gemakkelijk per ongeluk worden ingedrukt, waarmee de lopende telling nutteloos is geworden, en het apparaatje moet op de broekband worden geclipt maar schiet te gemakkelijk los.

De betrouwbaarheid is het grootst bij een regelmatig looppatroon over een langere afstand, zoals een vierdaagse.

Tegenwoordig zijn stappentellers vaak gebruikt bij sporters met of zonder combinatie van mobiele app. Een stappenteller is daardoor niet alleen maar een device om de stappen te tellen maar wordt ook gebruikt voor het totaal aan verbrande calorieën, hoogteverschillen, trainingsschema's en andere sportdoeleinden. Goede stappentellers onthouden de looproutes en de vorige trainingen waardoor een persoon de volgende keer extra stappen kan zetten. Hierdoor blijven de doelen binnen handbereik en kunnen mensen zichzelf altijd blijven uitdagen en monitoren. Het verschil in stappentellers zit vooral in de verschillende features die ze bevatten. Hoe meer features des te duurder de stappenteller zal zijn.