Star Trek Online

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Star Trek Online
Star trek online logo.png
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Cryptic Studios
Uitgever(s) Perfect World Entertainment
Datum van uitgave PC
Vlag van Verenigde Staten2 februari 2010
Vlag van Europa5 februari 2010
Genre(s) MMORPG
Spelmodus Persistent world, Multiplayer, Third-person shooter
Engine Cryptic Engine
Platform(s) PC (Windows) (Mac)
Media dvd-rom, download Steam
Navigatie
Uitbreiding(en) Legacy of romulus Delta Rising
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Star Trek Online, vaak verkort tot STO, is een massively multiplayer online role-playing game, ontwikkeld door Cryptic Studios en gebaseerd op de populaire Star Trek-serie. De game speelt zich af in de 25ste eeuw, 30 jaar na de gebeurtenissen van Star Trek: Nemesis.[1] Star Trek Online is de eerste MMORPG binnen de Star Trek-franchise en kwam beschikbaar voor het Microsoft Windows-Windows-platform op 2 februari 2010.[2] Gedurende de eerste twee jaar na de release moest er zowel eenmalig een bedrag betaald worden om de game te mogen bezitten, als een maandelijks bedrag om het te mogen spelen. Op 17 januari 2012 werd er een free-to-play-tier beschikbaar gemaakt.[3] Na een open béta-testperiode werd een complete geteste versie uitgebracht voor het Mac-platform op 11 maart 2014. De game kan voor Windows gedownload worden van het Perfect World Entertainment Arc Games-medium of van Steam, of van Perfect World Entertainment als een alleenstaande launcher voor Mac. sinds 30 januari 2014 heeft de game 3.2 miljoen spelers.[4]

Achtergrond[bewerken]

Star Trek Online speelt zich af in het jaar 2409, dertig jaar na de gebeurtenissen van Star Trek: Nemesis. De alliantie tussen de Verenigde Federatie van Planeten en het Klingonrijk is vervallen en beide zijden zijn wederom in oorlog. Het Romulaanse Rijk is nog steeds bezig met de verwerking van het verlies en de vernietiging van hun planeet tweeëntwintig jaar geleden, terwijl de Dominion zijn legers herbouwt. De Borg Collective is opnieuw tevoorschijn gekomen als een grote bedreiging.

Elke speler is de kapitein van zijn eigen individuele schip, gebruikmakend van alle officieren die toegang hebben tot het schip, inclusief het personage van de speler. Om de zeemanstraditie hoog te houden, wordt iedereen die een schip bestuurd, onafhankelijk van zijn/haar echte rang, als een "kapitein" gezien.[5] Momenteel zijn er drie facties beschikbaar: Federatie; Klingon; en Romulan, en spelers kunnen een kapitein creëren voor een van deze facties vanaf level 1.[6] Voorheen was het alleen mogelijk om als Klingon te spelen vanaf level 25, en Romulaanse spelers waren niet beschikbaar. Brug-officieren hebben een andere manier van voortgang, waaronder het kopen van vaardigheden en spullen. Ook kunnen ze door de kapitein van het schip gepromoveerd worden.

De game bevat referenties naar meerdere beroemde verhaallijnen, schepen, en personages van verscheidene Star Trek-televisieseries. Het verhaal vertelt zichzelf in de standaard tijdlijn die gezet is in de televisieversies van Star Trek, de meeste gebeurtenissen van Abrahm's nieuwe Star Trek-herstart negerend. Deze speelt zich namelijk af in een alternatieve tijdlijn. Hoewel er wel naar het verhaal van de herstart gekeken wordt - De vernietiging van Romulus - die zich in de "primaire" Star Trek-tijdlijn afspeelt. Een bevestigde referentie naar Abrams' film was onthuld toen Zachary Quinto in 2009 aankondigde bij de Spike TV Video Game Awards dat hij dialogen zal inspreken voor de tutorial van het spel. Leonard Nimoy zal te horen zijn bij alle gameplay en als voice-over bij de verkenningsstukjes. De LCARS-computersysteemdialoog is ingesproken door een Majel Barrett imitator.

Gameplay[bewerken]

In Star Trek Online, speelt elke speler als een kapitein van zijn eigen schip.[7] Spelers hebben de mogelijkheid te spelen als een ruimteschip, waarbij de scheepswerktuigkundige, tactische en wetenschappelijke systemen bestuurd kunnen worden met het toetsenbord of muis of knoppen op het scherm. Spelers kunnen ook naar beneden "gestraald" worden met een transporter om vervolgens vrij rond te lopen als een spelerpersonage op verschillende planeten waaronder Starfleet Academy, Vulcan en Risa. Hierbij hebben ze toegang tot wapens, specifieke vormen van ondersteuning en vechttechnieken gerelateerd aan hun personages klasse. [8] De twee vechtsystemen zijn verbonden door het hele spel: awayteam-missies bevatten snelle zogeheten "run-and-gun"-gevechten, terwijl ruimtegevechten meer gericht zijn op de lange termijn tactische technieken tussen twee schepen. Beide zullen beschikbaar gesteld worden in de Star Trek Online-verhaallijn en bieden ook de belangrijke positioneringsafweging van de schilden tijdens ruimtegevechten, terwijl er bij grondgevechten weer gekeken zal worden naar hoe een vijand het beste van achter beschoten kan worden.

Personalisering[bewerken]

Het spel bied een variatie van verschillende scheepsklassen waaruit gekozen kan worden door de spelers. Speelbare scheepsklassen bieden een van drie verschillende sjablonen waaruit gekozen kan worden voor het uiterlijk. (extra sjablonen kunnen eventueel gekocht worden in de Z-store voor echt geld) en kunnen onderling gemengd en opnieuw gekleurd worden om een uniek schip te creëren. Ruimteschipklassen zijn niet ontoegankelijk gebaseerd op de klasse van de speler. Iedere speler heeft toegang tot iedere scheepsklasse. Hierbij is de enige beperking de rang van de speler.[9] Al is het wel zo dat de vaardigheidspunten die de speler ontvangt en gebruikt wel vaak corresponderen met een of meerdere specifieke scheepsklassen. Hiermee moet rekening gehouden worden bij het kiezen. Respecialisatie is ook beschikbaar voor kapiteins en kan gebruikt worden om toch andere vaardigheden te leren. De speler kan ook wanneer hij wil wisselen tussen de schepen die hij al bezit.

Uniformen kunnen ofwel gecreëerd worden door de speler zelf in de personage-creëer-fase of via de kleermaker die te vinden is in bijna alle "Starbases". Nieuwe stijlen, speciale kleding uit de Z-store of een kostuum uit de series kan gekocht worden voor beide geslachten. Er zijn wel restricties gebaseerd op ras en fractie.

Speelbare rassen[bewerken]

Tijdens de spelercreatie kunnen spelers kiezen uit meerdere iconische rassen uit het Star Trek-universum, elke met zijn eigen kenmerken en karaktertrekken. Het is ook mogelijk een volledig unieke alien te maken die nog niet bestaat. De meerderheid van de speelbare rassen is exclusief beschikbaar voor de Federatie, KDF of Romulans. De meerderheid van de rassen is standaard beschikbaar, maar sommigen moeten aangeschaft worden in cryptic's online Z-store.

Federatie rassen Federatie koopbaar Klingon Rijk rassen Klingon koopbaar Romulan rassen Romulan koopbaar
Alien* Borg (vrijgelaten) Alien* Borg (vrijgelaten) Alien* Borg (vrijgelaten)
Andorian Caitian Gorn Ferasan Romulan Reman
Bajoran Klingon Klingon Trill (Joined)
Benzite Trill (Joined) Lethean
Betazoid Nausicaan
Bolian Orion
Ferengi
Human
Pakled
Rigellian
Saurian
Tellarite
Trill (Unjoined)
Vulcan

* "Alien" betekent dat de speler volledig toegang heeft tot de personagecreator en dus alle eigenschappen van het uiterlijk kan veranderen.

Karakterprogressie[bewerken]

Spelers zullen nieuwe officieren vinden met speciale vaardigheden terwijl ze levels omhoog gaan. Deze kunnen gerekruteerd worden zodat ze onderdeel worden van de bemanning van de speler, of ze kunnen gebruikt worden om hun huidige officieren te trainen met een nieuwe vaardigheid en die de speler zelf niet kan aanleren.[10] Nieuwe brugofficieren kunnen gerekruteerd worden op deze manier, of ze worden gehuurd/aangeboden op een starbase. Individuele gevechten zullen beter gaan naarmate de speler meer vaardigheidspunten uitgeeft en ervaring opdoet. Hiermee kan de kapitein een level omhoog gaan en vaardigheidspunten toewijzen in de "vaardigheidsboom". Hier kan de speler aangeven aan welke vaardigheden hij punten wil besteden om beter te worden. Dit kan ook bij brugofficieren gedaan worden. Hoe meer vaardigheidspunten worden toegekend aan brugofficieren, hoe beter de huidige vaardigheden worden. Ook zouden er nieuwe beschikbaar kunnen worden. Dit maakt het ook mogelijk om de brugofficier te promoveren.

  1. Star Trek Online: FAQ - When does the game take place?. Cryptic Studios (2009-04-27)
  2. Star Trek Online. Star Trek Online Geraadpleegd op 2010-02-20
  3. STO Free-To-Play. Cryptic Studios Geraadpleegd op 2011-09-16
  4. Four-Year Anniversary. Cryptic Geraadpleegd op September 4, 2014
  5. Star Trek Online official FAQ, op de website.
  6. http://sto-forum.perfectworld.com/showthread.php?t=688641
  7. Star Trek Online. Star Trek Online Geraadpleegd op 2010-02-20
  8. Star Trek Online. Star Trek Online Geraadpleegd op 2010-02-20
  9. Star Trek Online: Ask Cryptic, posted by Suzie Ford, cryptic.com, September 17, 2008.
  10. Interview with Craig Zinkievich, Cryptic Studios' executive producer, By Staff, GameSpot, Posted Aug 10, 2008 2:00 pm PT. (Star Trek Online Q&A - Overview, New Developer, Early Details We sit down with developer Cryptic Studios to discuss this upcoming massively multiplayer online game based on the classic sci-fi universe.)