Star Wars: The Clone Wars (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Star Wars: The Clone Wars
Star Wars The Clone Wars.png
Genre Computeranimatie
Speelduur ± 22 minuten
Bedenker George Lucas
Originele stemmen Matt Lanter
James Arnold Taylor
Ashley Eckstein
Tom Kane
Corey Burton
TC Carson
Nika Futterman
Dee Bradley Baker
Catherine Taber
Anthony Daniels
Ian Abercrombie
Matthew Wood
Tom Kenny
Regie Dave Filoni
Steward Lee
Giancarlo Volpe
Kyle Dunlevy
Brian O'Connell
Rob Coleman
Justin Ridge
Jesse Yeh
Robert Dalva
Dave Bullock
George Samilski
Danny Keller
Duwayne Dunham
Bosco Ng
Muziek John Williams
Eric Rigler
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Star Wars: Clone Wars (vervolg op)
Productie
Producent George Lucas
Catherine Winder
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 3 oktober 2008
Vlag van Nederland 13 februari 2009
Einde Vlag van Verenigde Staten 2 maart 2013
Afleveringen 121 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 6
Zender Vlag van Verenigde Staten Vlag van Nederland Cartoon Network
Vlag van Nederland RTL 5
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Star Wars: The Clone Wars (2008-2014) is een Amerikaanse geanimeerde tv-serie bedacht door George Lucas. De serie speelt zich af in het fictieve Star Wars universum, in dezelfde periode als de Clone Wars tv-serie uit 2003-2005. De serie ging van start met een geanimeerde speelfilm.

Vanaf 13 februari 2009 werden de afleveringen in Nederland uitgezonden met Nederlandse nasynchronisatie op Cartoon Network. De dvd en blu-ray bevatten zowel de originele taal als nagesynchroniseerde versie. Hiernaast werd seizoen 1 in 2009 door RTL 5 uitgezonden in de originele taal.

Verhaal[bewerken]

De Kloonoorlogen begonnen in Episode II bij de Slag om Geonosis. De Sith Lords Darth Sidious en Darth Tyranus manipuleren het conflict. Doel van de Kloonoorlogen is het verzwakken en uitmoorden van hun vijanden, de Jedi. Ook kan Sidious door de duur van deze oorlogen zijn macht versterken en uitbouwen om uiteindelijk alleenheerser (keizer) te worden. Sidious is in het publieke leven namelijk Kanselier Palpatine van de Galactische Republiek en Tyranus is de leider van de tegenstander (Confederacy of Independent Systems of de separatisten), namelijk Graaf Dooku. In Episode II verzamelde Dooku verschillende machtige organisaties om zich heen. De machtigste van hen is de Handelsfederatie (Trade Federation) met aan het hoofd onderkoning Nute Gunray. De handelsorganisaties, en met name de Handelsfederatie produceren droidlegers. De droids nemen het op tegen het leger van Clone Troopers, dat heimelijk was besteld door Tyranus op de planeet Kamino. Het Kloonleger wordt aangevoerd door de Jedi, die de rang van generaal hebben. Jedi Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi groeien uit tot de helden van de Galactische Republiek en winnen vele slagen binnen deze periode in de galactische geschiedenis. Anakin heeft tijdens de Kloonoorlogen ook de taak zijn eigen padawan (leerling) Ahsoka Tano op te leiden, die net als Anakin een grootse toekomst heeft. Het droidleger van de separatisten wordt aangevoerd door een cyborg die Generaal Grievous heet. Hij heeft vele Jedi gedood. Intussen wordt de Galactische Senaat steeds corrupter, iets wat senatoren Padmé Amidala, Bail Organa, Mon Mothma en Jar Jar Binks erg aan het hart gaat. Premiejagers als Cad Bane en Aurra Sing plegen ook nog eens moorden en aanslagen op verschillende senatoren in de Senaat, die de sfeer nog dreigender maken. Graaf Dooku gebruikt deze en andere premiejagers binnen zijn plannen, maar hij traint ook de voormalige nightsister Asajj Ventress in de wegen van de Duistere Kant en later de voormalige nightbrother Savage Opress. Ook zij maken het de Jedi en de Republiek niet makkelijk. Wanneer ook Darth Maul na tien jaar weer terugkeert uit de dood is het helemaal duidelijk dat de democratische en veilige sfeer binnen de Republiek flink verstoord zal worden.

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen.

Cast en personages[bewerken]

Christopher Lee en Samuel L. Jackson uit de filmreeks die terugkeerde als Graaf Dooku en Mace Windu voor de gelijknamige film Star Wars: The Clone Wars keerden niet terug voor de televisieserie. Hun personages worden nu gedaan door Corey Burton (Graaf Dooku) en Terrence "T.C." Carson (Mace Windu).

Hoofdpersonages

Bijpersonages

Jedi
Galactische Republiek (Senatoren, Clone Troopers)
Separatists/Sith
Duisterekantgebruikers/leerlingen
Premiejagers en neutrale karakters

Ingesproken door een speciale gast


Nederlandse stemmen[bewerken]

Externe links[bewerken]