Staten van de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Verenigde Staten van Amerika bestaan uit vijftig staten (dat wil zeggen deelstaten) die in een zekere mate van onafhankelijkheid van de Amerikaanse federale overheid kunnen opereren.

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

Alabama (AL)Alaska (AK)Arizona (AZ)Arkansas (AR)Californië (CA)Colorado (CO)Connecticut (CT)Delaware (DE)Florida (FL)Georgia (GA)Hawaï (HI)Idaho (ID)Illinois (IL)Indiana (IN)Iowa (IA)Kansas (KS)Kentucky (KY)Louisiana (LA)Maine (ME)Maryland (MD)Massachusetts (MA)Michigan (MI)Minnesota (MN)Mississippi (MS)Missouri (MO)Montana (MT)Nebraska (NE)Nevada (NV)New Hampshire (NH)New Jersey (NJ)New Mexico (NM)New York (NY)North Carolina (NC)North Dakota (ND)Ohio (OH)Oklahoma (OK)Oregon (OR)Pennsylvania (PA)Rhode Island (RI)South Carolina (SC)South Dakota (SD)Tennessee (TN)Texas (TX)Utah (UT)Vermont (VT)Virginia (VA)Washington (WA)West Virginia (WV)Wisconsin (WI)Wyoming (WY)Delaware (DE)Maryland (MD)New Hampshire (NH)New Jersey (NJ)Massachusetts (MA)Connecticut (CT)Washington D.C.West Virginia (WV)Vermont (VT)Rhode Island (RI)Map of USA with state names.svg
Over deze afbeelding

Staatsinrichting van de staten[bewerken | brontekst bewerken]

De staten hebben hun eigen grondwet en deze dient republikeins en democratisch te zijn. Dit wil zeggen dat de staten elk als republiek geregeerd dienen te worden en de leiders op democratische wijze gekozen dienen worden. Verder moet de trias politica in de grondwet verankerd zijn. Connecticut had reeds in de 17e eeuw een grondwet die op deze principes gebaseerd was en deze heeft als inspiratie gediend voor de Grondwet van de Verenigde Staten.

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van iedere staat staat een gouverneur (governor), die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. Zie ook de lijst van huidige gouverneurs van de Verenigde Staten. In 49 van de 50 staten (alle staten behalve Nebraska) bestaat voor de volksvertegenwoordiging een tweekamerstelsel. De hogere wordt senaat genoemd. De lagere heeft uiteenlopende namen zoals Texas House of Representatives of California State Assembly. De staten zijn op hun beurt weer ingedeeld in county's. De mate van autonomie van deze county’s verschilt sterk per staat.

Iedere staat heeft eigen regels omtrent de verkiezing van leden voor de senaat. Doorgaans hebben senatoren een langere zittingstermijn dan leden van het Huis van Afgevaardigden van de staat.

Zie verder bij de betreffende staat.

Enkele feiten[bewerken | brontekst bewerken]

De kleinste staat is Rhode Island, de grootste is Alaska. Alaska heeft ook de laagste bevolkingsdichtheid en New Jersey de hoogste. Wyoming heeft de minste inwoners en Californië de meeste.

De eerste dertien staten die toetraden waren de dertien voormalige Engelse koloniën. Delaware was in 1787 de eerste die de Grondwet van de Verenigde Staten ratificeerde en trad daarmee als eerste staat toe tot de VS. De andere koloniën volgden snel. Vier staten noemen zichzelf sindsdien geen staat maar een commonwealth. Dit heeft juridisch geen andere betekenis dan een staat, het is een verwijzing naar de tijd dat deze gebieden nog een Engelse koloniën waren. Hierna werd het grondgebied van de VS naar het westen uitgebreid en werden nieuwe staten gesticht. Vier staten waren eerst een onafhankelijke republiek voordat ze toetraden. Dit waren Vermont, Texas, Californië (slechts drie weken) en Hawaï. Hawaï is voor die tijd eerst ook nog een koninkrijk geweest en was in 1959 de laatste staat die toetrad.

De meeste staten hebben een Engelse, Spaanse of inheemse naam. De laatste kunnen verbasteringen zijn van de namen die de oorspronkelijke bewoners van het gebied gebruikten. Een aantal staten zijn vernoemd naar Europese vorsten. Bij zeven staten is de naam gelatiniseerd. Een paar staten hebben een Franse naam en van zes staten staat de herkomst niet vast. Zo ook bij Rhode Island dat mogelijk een Nederlandse oorsprong heeft.

Slechts één staat is naar een voormalig president genoemd, namelijk Washington. Er zijn in de 19e eeuw meerdere plannen geweest om ook een staat naar Abraham Lincoln en Thomas Jefferson te vernoemen maar dit is er niet van gekomen.

De staten hebben allemaal een bijnaam die iets zegt over de geschiedenis, het landschap of de bevolking. Daarnaast hebben de staten nog allerlei andere typerende zaken, zoals een officiële bloem, vogel, dans, drank en mineraal.

Toetreden als staat[bewerken | brontekst bewerken]

Toetreding van een nieuwe staat gebeurt door toestemming van het Amerikaans Congres. Veel staten zijn voor hun toetreding eerst als territory geregeerd. Na verloop van tijd gaf zo’n gebied dan aan het Conges te kennen toe te willen treden. Vaak werd er dan eerst in de staat zelf een grondwetgevende vergadering gehouden waarbij de grondwet van de nieuw te vormen staat werd opgesteld. Soms werd de grens van het gebied eerst nog aangepast. Het congres is om geen enkele reden verplicht om een staat toe te laten treden en vaak was toetreding het resultaat van een politiek compromis. In de antebellumperiode voorafgaand aan de Amerikaanse Burgeroorlog was het gebruikelijk dat er om en om een noordelijke en dan weer een zuidelijke staat toetrad om zo het evenwichten tussen het noorden en zuiden in evenwicht te houden. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de staat Nevada toegelaten o.a. om daar extra stemmen voor de herverkiezing van Abraham Lincoln te winnen. Voorbeelden van staten die een aanvraag hebben gedaan maar nooit als dusdanig zijn toegetreden zijn, de State of Franklin, de State of Sequoyah (bewoond door de Indianen van de vijf geciviliseerde stammen) en de State of Deseret (een groot gebied in het westen van de VS opgericht door de Mormonen).

Toekomstige staten[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk zullen in de toekomst nieuwe staten toetreden. Twee voorbeelden waar serieus over gesproken wordt zijn:

  • Puerto Rico: Dit eiland is sinds 1899 een Amerikaans protectoraat en heeft sinds 1959 zelfbestuur en een eigen grondwet. De vraag of Puerto Rico een staat zou moeten worden ligt zowel in de VS als op het eiland zelf gevoelig. Er zijn in de loop van de jaren een aantal referenda gehouden over toetreding. Zowel in 2012, 2017 als in 2020 stemde de bevolking van Puerto Rico voor toetreding. Er is echter ook een groot deel van de bevolking dat voorstander is van de status quo en van onafhankelijkheid.
  • Washington D.C.: Reeds in de 18e eeuw is beslist dat de hoofdstad van de Verenigde Staten een neutraal district moet zijn en dat deze stad niet in een staat mag liggen. De federale overheid heeft hier meer macht over het bestuur. Inwoners hadden lange tijd geen democratisch stadsbestuur, mochten niet stemmen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en hadden geen vertegenwoordiging in het Congres. Dit is in de tweede helft van de twintigste eeuw veranderd en sindsdien heeft de stad haar eigen democratische stadsbestuur, drie kiesmannen voor de presidentsverkiezingen en een vertegenwoordiger in het huis van afgevaardigden die alleen spreekrecht heeft. Zowel in 1993 als in 2020 deed het district een aanvraag om als staat te mogen toetreden. Mogelijk zal deze nieuwe staat dan de naam State of New Columbia, of Washington, Douglass Commonwealth krijgen.

Daarnaast wordt er wel eens gesproken over het opsplitsen van staten, vanwege het hoge aantal inwoners of omdat er toch culturele of economische verschillen binnen zo'n staat zijn. Dit is in de geschiedenis van het land slechts een keer gebeurd toen West Virginia zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog afscheidde van Virginia.

Lijst van de staten[bewerken | brontekst bewerken]

Een lijst van staten, met hun standaardafkorting gedefinieerd door de US Postal Service en de traditionele afkorting, hun hoofdsteden en de oorsprong van de naam komt hieronder. Hoewel de postale afkortingen de traditionele inmiddels grotendeels hebben verdrongen, worden de traditionele afkortingen nog wel gebruikt. Indien geen traditionele afkorting is aangegeven, wordt de naam van de staat traditioneel niet afgekort. Indien de Engelse naam afwijkt van de in het Nederlands gebruikelijke naam, wordt de oorspronkelijke Engelse naam cursief aangegeven.

vlag naam afkorting toe­tre­ding bijnaam hoofdstad grootste stad opp. (km²)[1] inwoners (2010)[2] kies­man­nen verklaring van de naam
Flag of Alabama.svg Alabama AL
Ala.
14 december 1819 Yellowhammer state Montgomery Birmingham 135.767 4.799.736 9 van het indiaanse Alibamu, "Ik ruim het struikgewas op"
Flag of Alaska.svg Alaska AK 3 januari 1959 The Last Frontier Juneau Anchorage 1.723.337 710.231 3 in de taal der Aleoeten "Groot land"
Flag of Arizona.svg Arizona AZ
Ariz.
14 februari 1912 Grand Canyon state
Copper state
Phoenix 295.234 6.392.017 11 meerdere theorieën
Flag of Arkansas.svg Arkansas AR
Ark.
15 juni 1836 Natural state
Land of opportunity
Little Rock 137.732 2.915.918 6 zo noemden de Algonkins de Quapaw-Indianen
Flag of California.svg Californië
California
CA
Calif.
9 september 1850 Golden state Sacramento Los Angeles 423.967 37.253.956 54 denkbeeldig eiland in een Spaanse roman uit 16e eeuw
Flag of Colorado.svg Colorado CO
Colo.
1 augustus 1876 Centennial state Denver 269.601 5.029.196 10 naar het Spaans voor "gekleurd"
Flag of Connecticut.svg Connecticut CT
Conn.
9 januari 1788 Constitution state Hartford Bridgeport 14.357 3.574.097 7 van het indiaans Quinnehtukcut: "Langs de lange getijdenrivier"
Flag of Delaware.svg Delaware DE
Del.
7 december 1787 First state Dover Wilmington 6.446 897.934 3 naar de Engelse gouverneur Lord De la Warr
Flag of Florida.svg Florida FL
Fla.
3 maart 1845 Sunshine state Tallahassee Jacksonville 170.312 18.801.310 30 van het Spaanse Pascua florida, "palmzondag", dag waarop Florida ontdekt werd op 2 april 1513
Flag of Georgia (U.S. state).svg Georgia GA
Ga.
2 januari 1788 Peach state Atlanta 153.910 9.687.653 16 naar koning George II van Engeland
Flag of Hawaii.svg Hawaï
Hawaii
HI 21 augustus 1959 Aloha state Honolulu 28.313 1.360.301 4 vermoedelijk naar het Polynesische woord voor "Huis"
Flag of Idaho.svg Idaho ID 3 juli 1890 Gem State
Potato state
Boise 216.443 1.567.582 4 vermoedelijk naar het indiaanse woord voor "Juweel van de bergen"
Flag of Illinois.svg Illinois IL
Ill.
3 december 1818 Land of Lincoln
Prairie state
Springfield Chicago 149.995 12.830.632 19 naar het indiaans voor "De mannen"
Flag of Indiana.svg Indiana IN
Ind.
11 december 1816 Hoosier state Indianapolis 94.326 6.483.802 11 betekent dat deze staat het domein der indianen was
Flag of Iowa.svg Iowa IA 28 december 1846 Hawkeye state Des Moines 145.746 3.046.355 6 naar de Siouxstam der Ioways of "De slaperigen"
Flag of Kansas.svg Kansas KS
Kans./Kan.
29 januari 1861 Sunflower state Topeka Wichita 213.100 2.853.118 6 naar een Siouxstam: "Volk van de zuidenwind"
Flag of Kentucky.svg Kentucky KY
Ky.
1 juni 1792 Bluegrass state Frankfort Louisville 104.656 4.339.367 8 van de indiaanse naam Ken-tah-teh: "Land van morgen"
Flag of Louisiana.svg Louisiana LA
La.
30 april 1812 Pelican state Baton Rouge New Orleans 135.659 4.533.372 8 naar koning Lodewijk XIV van Frankrijk
Flag of Maine.svg Maine ME 15 maart 1820 Pine tree state Augusta Portland 91.633 1.328.361 4 naar een Franse provincie
Flag of Maryland.svg Maryland MD
Md.
28 april 1788 Old line state
Free state
Annapolis Baltimore 32.131 5.773.552 10 naar koningin Henriëtta Maria van Engeland
Flag of Massachusetts.svg Massachusetts MA
Mass.
6 februari 1788 Bay state Boston 27.336 6.547.629 11 van het indiaans Massa-dchu-es-at: "Grote heuvel, kleine plaats"
Flag of Michigan.svg Michigan MI
Mich.
26 januari 1837 Wolverine state Lansing Detroit 250.487 9.883.640 15 van Michigama, "Groot water"
Flag of Minnesota.svg Minnesota MN
Minn.
11 mei 1858 North star state Saint Paul Minneapolis 225.163 5.303.925 10 van het Siouxwoord "Hemelkleurig water"
Flag of Mississippi.svg Mississippi MS
Miss.
10 december 1817 Magnolia state Jackson 125.438 2.967.297 6 van het indiaanse Measi en Sipu: "Lange rivier"
Flag of Missouri.svg Missouri MO
Mo.
10 augustus 1821 Show me state Jefferson City Kansas City 180.540 5.988.927 10 naar de naam van een Siouxstam
Flag of Montana.svg Montana MT
Mont.
8 november 1889 Treasure state Helena Billings 380.831 989.415 4 vermoedelijk naar het Spaanse woord voor "berg", montaña
Flag of Nebraska.svg Nebraska NE
Neb.
1 maart 1867 Cornhusker state Lincoln Omaha 200.330 1.826.341 5 zo noemden de Omaha-indianen de rivier de Platte
Flag of Nevada.svg Nevada NV
Nev.
31 oktober 1864 Silver state Carson City Las Vegas 286.380 2.700.551 6 Spaans voor "Besneeuwd"
Flag of New Hampshire.svg New Hampshire NH
N.H.
21 juni 1788 Granite state Concord Manchester 24.214 1.316.470 4 naar het Engelse graafschap Hampshire
Flag of New Jersey.svg New Jersey NJ
N.J.
18 december 1787 Garden state Trenton Newark 22.591 8.791.894 14 naar het Kanaaleiland Jersey
Flag of New Mexico.svg New Mexico NM
N.Mex./N.M.
6 januari 1912 Land of Enchantment Santa Fe Albuquerque 314.917 2.059.179 5 vroeger deel van Mexico; de oorsprong van de naam Mexico is onzeker
Flag of New York.svg New York NY
N.Y.
26 juli 1788 Empire state Albany New York 141.297 19.378.102 28 naar de hertog van York, de latere koning Jacobus II
Flag of North Carolina.svg North Carolina NC
N.C.
21 november 1789 Tar heel state
Old North state
Raleigh Charlotte 139.391 9.535.483 16 genoemd naar de Britse koning Karel I van Engeland
Flag of North Dakota.svg North Dakota ND
N.Dak./N.D.
2 november 1889 Peace garden state Bismarck Fargo 183.108 672.591 3 Dakota betekent "vriend van Sioux"
Flag of Ohio.svg Ohio OH 1 maart 1803 Buckeye state Columbus 116.098 11.536.504 17 naar het woord der Iroquezen voor "Groot"
Flag of Oklahoma.svg Oklahoma OK
Okla.
16 november 1907 Sooner state Oklahoma City 181.037 3.751.351 7 woord in de Choctaw-taal dat "Rode mensen" betekent
Flag of Oregon.svg Oregon OR
Oreg./Ore.
14 februari 1859 Beaver state Salem Portland 254.799 3.831.074 8 vermoedelijk van het Spaanse Orejón: "Groot oor"
Flag of Pennsylvania.svg Pennsylvania PA
Pa./Penn.
12 december 1787 Keystone state Harrisburg Philadelphia 119.280 12.702.379 19 genoemd naar de stichter William Penn en het Latijnse silva: "Bos"
Flag of Rhode Island.svg Rhode Island RI
R.I.
29 mei 1790 Ocean state Providence 4.001 1.052.567 4 herkomst onduidelijk, mogelijk door Nederlanders naamgegeven als "Het Roode Eylant"
Flag of South Carolina.svg South Carolina SC
S.C.
23 mei 1788 Palmetto state Columbia 82.933 4.625.364 9 genoemd naar de Britse koning Karel I van Engeland
Flag of South Dakota.svg South Dakota SD
S.D.
2 november 1889 Mount Rushmore state Pierre Sioux Falls 199.729 814.180 3 Dakota betekent "vriend van Sioux"
Flag of Tennessee.svg Tennessee TN
Tenn.
1 juni 1796 Volunteer state Nashville Memphis 109.153 6.346.105 11 naar Tennese, stad der Cherokee-indianen
Flag of Texas.svg Texas TX
Tex.
29 december 1845 Lone star state Austin Houston 695.662 25.145.561 40 naar een indiaans woord voor "Vrienden"
Flag of Utah.svg Utah UT 4 januari 1896 Beehive state Salt Lake City 219.882 2.763.885 6 naar de indiaanse stam der Utes
Flag of Vermont.svg Vermont VT
Vt.
4 maart 1791 Green mountain state Montpelier Burlington 24.906 625.741 3 naar Les Verts Monts, Frans voor "Groene bergen"
Flag of Virginia.svg Virginia VA
Va.
25 juni 1788 The old dominion Richmond Norfolk 110.787 8.001.024 13 naar de "maagdelijke koningin" Elizabeth I van Engeland
Flag of Washington.svg Washington WA
Wash.
11 november 1889 Evergreen state Olympia Seattle 184.661 6.724.540 12 naar George Washington
Flag of West Virginia.svg West Virginia WV
W.Va.
20 juni 1863 Mountain state Charleston 62.756 1.852.994 4 naar de "maagdelijke koningin" Elizabeth I van Engeland
Flag of Wisconsin.svg Wisconsin WI
Wisc.
29 mei 1848 Badger state Madison Milwaukee 169.635 5.686.986 10 naar een indiaanse naam
Flag of Wyoming.svg Wyoming WY
Wyo.
10 juli 1890 Equality state Cheyenne 253.335 563.626 3 indiaans voor "Bergen, afgewisseld door dalen"

Andere gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de vijftig staten behoren nog meer gebieden tot de Verenigde Staten:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]