Station Aalsmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Aalsmeer   
Het station in 1993. (foto: G. Dukker, RCE)
Het station in 1993.
(foto: G. Dukker, RCE)
Opening 2 augustus 1912
Sluiting 3 september 1950
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Aalsmeer is een voormalig kopstation aan de Haarlemmermeerspoorlijnen: Aalsmeer – Amsterdam Willemspark, Aalsmeer – Haarlem en Aalsmeer – Nieuwersluis-Loenen, die werden aangelegd door de Hollandsche Electrische-Spoorweg-Maatschappij (HESM).

Het stationsgebouw, een ontwerp van J.G. Wattjes, wijkt sterk af van de andere stations van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het heeft een symmetrische gevel en bestaat uit een hoog middendeel en twee lage vleugels. Het station werd voor reizigersvervoer geopend op 2 augustus 1912[1] en gesloten op 3 september 1950. Het restant van de spoorlijn richting Hoofddorp werd toen opgebroken, de lijnen richting Oosteinde (Aalsmeer Oost) en Uithoorn bleven in gebruik voor goederenvervoer (voornamelijk kolen) tot 28 mei 1972. Daarna werden alle sporen in Aalsmeer opgebroken.

Het stationsgebouw bleef bestaan en werd gerestaureerd. Tegenwoordig is er een makelaarskantoor in gevestigd. Aan de straatzijde staat op een kort stukje spoor een locomotor (nummer 352), voorheen in gebruik bij de NS, opgesteld als blikvanger.

Het gebouw, met het toiletgebouw, is sinds 2012 een rijksmonument en bevindt zich aan de Stommeerweg 1.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]