Station Aalst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Aalst.png
Aalst train station (DSCF0434-DSCF0439).jpg
Opening 9 juni 1853
Telegrafische code FLS
Aantal sporen 7
Aantal perrons 4 (3 eilandperrons)
Lijn(en) 50 - 82
Coördinaten 50° 57′ NB, 4° 2′ OL
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
( 2019)
6444
1768
1592
Beheerder NMBS
Station Aalst (Belgisch spoorwegstation)
Station Aalst
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Aalst werd op 9 juni 1853 in de Oost-Vlaamse stad Aalst geopend door de maatschappij Dender en Waas op spoorlijn 57 (Aalst - Dendermonde - Lokeren). Op 7 april 1855 werd het een spoorwegstation op spoorlijn 50 (Brussel - Gent). Op 1 juni 1876 werd Aalst via spoorlijn 82 over Burst met Zottegem verbonden. Deze lijn werd later verlengd tot Ronse. Op 12 oktober 1879 volgde de verbinding naar Antwerpen via spoorlijn 61.

Op 2 juni 1957 werd het verkeer op spoorlijn 61 naar Opwijk, Londerzeel en Mortsel stopgezet. Op 31 mei 1964 werd de verbinding (spoorlijn 57) met Dendermonde verbroken. Hierdoor is Aalst vandaag de dag niet rechtstreeks per spoor verbonden met de provincie Antwerpen. Men dient nu om te reizen via Brussel of Schellebelle. De spoorwegbedding tussen Dendermonde en Aalst is echter nog volledig in handen van Infrabel. De NMBS onderzoekt de heropening van deze spoorwegschakel.[2]

Stationsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het stationsgebouw werd ontworpen door de Belgische architect Jean-Pierre Cluysenaar in 1852 en werd op 6 juli 1856 officieel ingehuldigd door kroonprins Leopold, de latere Koning Leopold II. De bouwstijl van het stationsgebouw is een mix van een middeleeuwse burcht met een gotisch stadhuis. Het gebouw werd opgetrokken in Boomse papensteen en blauwe hardsteen, wat doet denken aan de Tudorgotiek. De twee zijpaviljoenen en de luifel aan de perronzijde kwamen er in 1890 bij.

In 1975 was het gebouw "versleten" en op 26 augustus 1975 werd een slopingsaanvraag ingediend. Verschillende instanties en verenigingen drongen er, wegens het unieke (historisch) karakter, op aan om het buitengedeelte te bewaren. Een Koninklijk Besluit van 19 juni 1978 zorgde voor de bescherming van het oude stationsgebouw en de omgeving. In september 1990 werd het stationsgebouw dan toch afgebroken, maar zonder aan de buitengevels en de toren te raken. Het is het enige "station de ville" van Jean-Pierre Cluysenaar dat nog bestaat. De stations van Ninove en Geraardsbergen werden volledig afgebroken om plaats te maken voor een gelijkvloerse nieuwbouw.

Een schaalmodel van het Aalsterse station is te bezichtigen in de lokalen van de Oost-Vlaamse Modelbouwvereniging in Aalst.

Eind 2001 sloegen de stad Aalst, De Lijn, de NMBS, de Post en NV Amylum de handen in elkaar om de Aalsterse stationsomgeving (Project ASO) grondig te verfraaien.

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In het station zijn een buffet en een automatische bagagebewaarplaats aanwezig, evenals een gratis fietsenstalling. Er is een parkeerterrein voor betaald parkeren. En er zijn faciliteiten voor reizigers met een beperkte mobiliteit.

Het oude busstation bevond zich op het voorgelegen Statieplein. Het nieuwe busstation ligt vlak naast het stationsgebouw in de Dokter André Sierensstraat. Er zijn 3 perrons; de bussen vertrekken er met een doorrijsysteem. Er rijden bussen naar verschillende omliggende steden zoals Ninove, Dendermonde, Sint-Niklaas, Gent en Brussel

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
IC 20 Intercity (NMBS) Gent-Sint-PietersAalstBrussel-Zuid – [ HasseltTongeren ] / [ Lokeren ] Rijdt in het weekend van Brussel-Noord naar Lokeren.
IC 29 Intercity (NMBS) [ De Panne – ] Gent-Sint-PietersAalstBrussel-ZuidBrussels Airport-ZaventemLeuvenLanden Rijdt in het weekend tussen De Panne en Landen. Stopt in het weekend niet in Merelbeke en Melle.
S 4 GEN (NMBS) AalstBrussel-SchumanVilvoorde Rijdt alleen op werkdagen.
S 6 GEN (NMBS) AalstGeraardsbergenHalleBrussel-ZuidSchaarbeek In het weekend vanaf Denderleeuw.
S 10 GEN (NMBS) DendermondeBrussel-WestBrussel-ZuidAalst
P 7980/8980 Piekuurtrein (NMBS) AalstBurst Rijdt alleen op werkdagen. Zeven treinen per dag, per richting.

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]