Station Amersfoort Vathorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Amersfoort Vathorst   
Station Amersfoort Vathorst
Station Amersfoort Vathorst
Plaats Amersfoort
Afkorting Avat
Opening 28 mei 2006
Perrons 3
Perronsporen 3 [1]
Spoorlijn Centraalspoorweg
Vervoerders
- Treinvervoerder Logo NS.svg
- Busvervoerder Syntus Utrecht.jpg
Reizigers 3.402 (2018)[2] per dag
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 26′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amersfoort Vathorst (Randstad)
Station Amersfoort Vathorst
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amersfoort Vathorst is een Randstadspoorhalte van de Nederlandse Spoorwegen ten noorden van Amersfoort en station Amersfoort Schothorst aan de spoorlijn Amersfoort Centraal-Zwolle (de Centraalspoorweg). Het station heeft drie sporen, waaronder een keerspoor voor treinen uit de richting Amersfoort. Uiteindelijk moet dit ook het eindpunt worden van de Randstadspoor-treinen uit Utrecht. Het station Amersfoort Vathorst bedient de Vinex-wijk Vathorst en het dorp Hooglanderveen.

Bestemmingsplan[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen het bestemmingsplan betreffende het station Amersfoort Vathorst dat vanaf 7 juni 2005 ter inzage heeft gelegen zijn geen bezwaren ingediend. Hierdoor is het bestemmingsplan na de wettelijke termijn onherroepelijk geworden. Het plan regelt onder andere de aanleg van het station langs de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Het station is op 27 mei 2006 feestelijk geopend en in gebruik genomen.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Spoor 3 van het station

Er was eerst onduidelijkheid of het viaductstation wel geopend zou kunnen worden binnen de dienstregeling die gold tot 10 december 2006. Daarom was het plan opgevat om de stoptrein Utrecht Centraal – Zwolle afwisselend op de stations Schothorst en Vathorst te laten stoppen. Uiteindelijk is toch besloten de sneltrein uit de richting Amsterdam Centraal – Amersfoort te verlengen van Schothorst naar Vathorst. Dit vergde wel extra materieelinzet, omdat de keertijd die de trein in Schothorst had te kort was om heen en terug naar Vathorst te rijden.

De stoptrein tussen Utrecht Centraal en Zwolle reed aanvankelijk aan station Vathorst voorbij. Vanaf 10 december 2006 is de dienstregeling aangepast en stopt de stoptrein Utrecht – Zwolle hier wel. De trein naar Amsterdam Centraal rijdt alleen nog op werkdagen tot 20:00 uur van en naar Vathorst. Hierdoor is er een kwartiersdienst tussen Vathorst en Amersfoort. Vanaf 9 december 2007 werd deze sneltrein vervangen door een sprinter Uitgeest – Amsterdam – Amersfoort Vathorst, die op 13 december 2009 werd ingekort tot Amsterdam – Amersfoort Vathorst.

Huidige bediening[bewerken | brontekst bewerken]

In de dienstregeling 2020 stoppen de volgende treinseries op station Amersfoort Vathorst:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5600 Sprinter Utrecht CentraalAmersfoort CentraalAmersfoort VathorstZwolle
15800 Sprinter Amersfoort VathorstAmersfoort CentraalHilversumWeespAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Voor treinverbindingen en buslijnen zie het artikel Openbaar vervoer in Amersfoort

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]