Station Amsterdam Haarlemmermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Amsterdam Haarlemmermeer   
Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg
Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg
Plaats Amsterdam
Afkorting Ash
Opening 1 mei 1915
Sluiting 3 september 1950
Heropening 20 september 1975
Perronsporen 1
Lijn(en) EMA
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 51′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Haarlemmermeer
Station Amsterdam Haarlemmermeer
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Haarlemmermeerstation, tot 1933 Station Willemspark geheten, werd gebouwd in 1915, met als architect H. van Emmerik, maar naar oorspronkelijk ontwerp van K.P.C. de Bazel.[1] Het ontwerp vertoont enige verwantschap met het voormalige station Leiden Heerensingel. Tot de komst van het busstation van Maarse & Kroon, die de trein verving, lag er voor het station een klein plantsoen.

Ligging van de stations in Amsterdam in 1936
Haarlemmermeerstation straatzijde in juni 2005.

Het was het Amsterdamse kopstation aan de spoorlijn Aalsmeer - Amsterdam Willemspark van de Haarlemmermeerspoorlijnen, daarnaast was er op Amsterdams grondgebied nog de halte Koenenkade. Het gebouw is gelegen aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid en is het beginpunt van de voormalige spoorlijn naar AmstelveenAalsmeer / Uithoorn.

Het reizigersverkeer werd gestaakt in 1950, waarna het goederenverkeer (voornamelijk kolentransport) nog tot 1972 bleef bestaan. Na de sluiting kwam het Haarlemmermeerstation en de lijn naar Amstelveen – Bovenkerk vanaf 1975 in gebruik bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA). Tijdens de aanleg van de Schiphollijn werd een deel van het traject van 1976 tot 1981 wederom gebruikt voor de aanvoer van bouwmaterialen en treinstellen.

Het gebouw werd in de jaren 1990 door de Nederlandse Spoorwegen overgedragen aan het Stadsdeel Zuid en heeft inmiddels een opknapbeurt ondergaan. De stationshal is in gebruik bij de museumtramlijn, het linkerdeel is een café en wordt tegenwoordig ook gebruikt voor het opnemen van televisieprogramma's waaronder het mediaprogramma De Kunst van het Maken van de VARA. Achter het station is een terras.

Openbaar vervoer[bewerken]

Voor het station is er een halte van tram 16. Op het busstation voor het station halteren staduitwaarts GVB buslijn 15, 62 en Connexxion lijn 142/170/174, 172 en 197. Stadinwaarts halteren de bussen naast de halte van lijn 16.

Externe links[bewerken]