Station Amsterdam Lelylaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Amsterdam Lelylaan   
Amsterdam Lelylaan Westzijde.JPG
Afkorting Asdl
Opening 1 juni 1986
Perrons 1 (trein) + 1 (metro)
Perronsporen 2 (trein) [1] + 2 (metro)
Spoorlijn Westtak Ringspoorbaan
Metrolijn  50 
Tramlijn 1, 17
Stadsbus 62, 63
Streekbus 195, 247
Nachtbus 283, N95
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Metrovervoerder GVB
- Tramvervoerder GVB
- Busvervoerder Connexxion en GVB
Reizigers 14.915 (2017)[2] per dag
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 50′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Lelylaan (metro van Amsterdam)
Station Amsterdam Lelylaan
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam Lelylaan is een spoorweg- en metrostation in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het station is genoemd naar de stadsautoweg Cornelis Lelylaan, en daarmee indirect naar Cornelis Lely.

De meest noordelijke en de meest zuidelijke van de oorspronkelijke ingangen zijn permanent afgesloten. De drie meest zuidelijke van de resterende ingangen komen in de hal uit. De beide andere ingangen bevinden zich aan weerszijden van de trambaan.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 1 juni 1986 met de ingebruikname van de westelijke tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan als rechtstreekse verbinding tussen de luchthaven Schiphol en station Amsterdam Centraal. Tegelijk werden ook het station De Vlugtlaan en het hooggelegen perron van station Amsterdam Sloterdijk (spoor 11 en 12) in gebruik genomen.

Het station is een ontwerp van architect Rob Steenhuis. Het perron van station Lelylaan ligt op een 375 meter lang viaduct dat drie straten overspant, waarvan de Cornelis Lelylaan de middelste is. De uit de jaren 20 daterende dijklichamen van de Ringspoorbaan tussen Comeniusstraat/Johan Jongkindstraat en Cornelis Lelylaan en tussen Cornelis Lelylaan en Pieter Calandlaan/Schipluidenlaan werden hiervoor afgegraven. Bij de bouw werd tevens een rechtstreekse overstapmogelijkheid met trappen gerealiseerd op tramlijn 1 naar Osdorp, die op de middenberm van de Cornelis Lelylaan rijdt en bij de opening van het station daar een halte kreeg. Aan de zuidzijde kwam het stationsplein met een eilandperron voor buslijnen van het GVB en Centraal Nederland. Aan deze zijde werd onder het perron en de sporen een kleine stationshal gerealiseerd met alleen een Grenswisselkantoor aangezien de overige voorzieningen zich op het perron bevonden.

In 1988 kwam tramlijn 17 er bij die toen van het Surinameplein naar Osdorp werd verlengd. Het station is over een lengte van 150 meter voorzien van een kap bestaand uit een ruimtevakwerk. Deze is door middel van een stalen buisconstructie aan de vier betonnen lifttorens bevestigd. Van deze vier lifttorens is (door bezuinigingen in de jaren '80) alleen de zuidelijkste daadwerkelijk met een lift uitgerust. Door het vakwerk heen loopt een kunststoffen lichtstraat. De buisconstructie was oorspronkelijk rood van kleur (met blauwe accenten) en de lichtstraat transparant. Bij een grote onderhoudsbeurt in juni 2015 werden de staalconstructie en de voormalige stationsrestauratie donkergrijs geschilderd en werd de lichtstraat vernieuwd met witte, doorschijnende kunststof.

Aanvankelijk bevonden alle voorzieningen zich op het hooggelegen perron. Later werden de loketten naar de stationshal aan de zuidzijde verplaatst. Na enkele geweldsincidenten werden de perrontoegangen afgesloten met hoge hekken en werden drie van de vier ingangen afgesloten. Begin 2007 werden deze ingangen overdag weer geopend.

Amsterdam Lelylaan, 2017

Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol reden in de eerste jaren alleen intercitytreinen. Er stopten intercitytreinen naar enerzijds Brussel en Vlissingen en anderzijds naar Enschede, Groningen, Leeuwarden en Berlijn. De intercitytreinen naar Groningen/Leeuwarden/Enschede/Duitsland reden tussen Amsterdam en Schiphol als stoptrein. Het ambitieniveau voor het station lag hoog (er was ook een stationsrestauratie) en er was ten tijde van de opening maar ruimte voor één intercitystop in de dienstregeling. Station Lelylaan kreeg toen de intercity-status ten koste van Amsterdam Sloterdijk. In 1996 ging de nieuwe sneltrein tussen Amsterdam, Schiphol en Den Haag in Lelylaan stoppen en verviel de intercity-status van het station.

Sinds 1996 is het een voorstadshalte met een stoptreinen naar Schiphol/Hoofddorp/Leiden enerzijds en Amsterdam Centraal, Almere Centrum/Lelystad en Zaandam/Hoorn anderzijds.

Op 1 juni 1997 kreeg de Lelylaan ook een halte van de nieuwe metrolijn 50 (IsolatorwegGein). Ook dat perron werd door Steenhuis ontworpen. De hal werd uitgebreid en werd een gecombineerde station- en metrohal met roltrappen en liften richting beide perrons. Het tot dan toe naamloze stationsplein kreeg de naam Willem Frogerplein; in 2011 werd de naam Cornelis Lelyplein. In 2012 werd het busstation verplaatst naar de zuidoostkant en werd het eilandperron vervangen door visgraatperrons.

In 2016 werd de niet meer gebruikte opbouw van het NS-perron gesloopt. Eerder waren hierin achtereenvolgens de stationsrestauratie en een personeelsverblijf gevestigd. De voormalige loketruimte had al eerder plaatsgemaakt voor een wachtruimte.

Treinen[bewerken]

De volgende treinseries doen station Amsterdam Lelylaan aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter Leiden CentraalHoofddorpSchiphol AirportAmsterdam LelylaanZaandamPurmerendHoornHoorn Kersenboogerd Vanaf 20:00 uur niet tussen Leiden Centraal - Hoofddorp.
4600 Sprinter Den Haag CentraalLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam LelylaanAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 14600 van/naar Zwolle.
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam LelylaanAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 15800 van/naar Amersfoort Vathorst

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Onder station Lelylaan is een halte voor de tramlijnen 1 en 17. Aan de zuidzijde zijn er bushaltes met een keerlus voor bussen die hun eindbestemming hebben op station Lelylaan. De opdrachtgever van het vervoer rond station Lelylaan is de Stadsregio Amsterdam. Het station valt dan ook onder het concessiegebied "Amsterdam". Vanaf 22 juli 2018 doen de volgende tram-, metro- en buslijnen station Lelylaan aan:

Lijn Route Soort
GVB
1 Muiderpoortstation - Osdorp De Aker Tram
17 Centraal Station - Osdorp Dijkgraafplein Tram
50 Isolatorweg - Gein Metro
62 Station Lelylaan - Amstelstation Stadsbus
63 Station Lelylaan - Osdorp De Aker Stadsbus
247 Bos en Lommerplein → Schiphol Airport/Plaza → Toekanweg Spitsbus
283 Centraal Station - Osdorp De Aker Nachtbus
Connexxion
195 Station Lelylaan - Schiphol Schipholnet
N95 Station Lelylaan - Schiphol Nachtbus

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Henk van de Schoor, NS laat bouwen. Stations sinds 1980. Zutphen, Walburg Pers, 1993. ISBN 90-6011-872-3 (Sphinx Cultuurprijs 1993).

Externe links[bewerken]