Station Amsterdam Lelylaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Amsterdam Lelylaan   
Amsterdam Lelylaan Westzijde.JPG
Afkorting Asdl
Opening 1 juni 1986
Perrons 1 (trein) + 1 (metro)
Perronsporen 2 (trein) + 2 (metro)
Lijn(en) Westtak Ringspoorbaan
Metrolijn 50
Vervoerder(s) NS, GVB
Reizigers 13.502 (2014) [1] per dag
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 50′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Lelylaan
Station Amsterdam Lelylaan
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam Lelylaan is een spoorweg- en metrostation in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het station is genoemd naar de stadsautoweg Cornelis Lelylaan, en daarmee indirect naar Cornelis Lely.

De meest noordelijke en de meest zuidelijke van de oorspronkelijke ingangen zijn permanent afgesloten. De meest zuidelijke van de resterende ingangen heeft buiten de poortjes een AH to go. De beide andere liggen aan weerszijden van de trambaan.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 1 juni 1986 met de ingebruikname van de Westelijke tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan als rechtstreekse verbinding tussen Luchthaven Schiphol en Amsterdam Centraal. Tegelijk werden ook de halte De Vlugtlaan en het hooggelegen perron van station Sloterdijk in gebruik genomen.

Het station is een ontwerp van architect Rob Steenhuis. Het perron van station Lelylaan ligt op een 375 meter lang viaduct dat drie straten overspant, waarvan de Cornelis Lelylaan de middelste is. De uit de jaren '20 daterende dijklichamen van de Ringspoordijk tussen Comeniusstraat/Johan Jongkindstraat en Cornelis Lelylaan en tussen Cornelis Lelylaan en Pieter Calandlaan/Schipluidenlaan werden hiervoor afgegraven. Bij de bouw werd tevens een rechtstreekse overstapmogelijkheid met trappen gerealiseerd op tramlijn 1 naar Osdorp die op de middenberm van de Cornelis Lelylaan rijdt. Aan de zuidzijde kwam het stationsplein met een eilandperron voor buslijnen van het GVB en CN.

In 1988 kwam tramlijn 17 er bij die toen van Surinameplein naar Osdorp werd verlengd. Het station is over een lengte van 150 meter voorzien van een kap bestaand uit een ruimtevakwerk. Deze is door middel van een stalen buisconstructie aan de vier betonnen lifttorens bevestigd. Van deze vier lifttorens is alleen de zuidelijkste daadwerkelijk met een lift uitgerust. Door het vakwerk heen loopt een kunststof lichtstraat. De buisconstructie was oorspronkelijk rood van kleur (met blauwe accenten) en de lichtstraat transparant. Bij een grote onderhoudsbeurt in juni 2015 zijn de staalconstructie en de voormalige stationsrestauratie donkergrijs geschilderd en is de lichtstraat vernieuwd met witte, translucente kunststof.

Aanvankelijk bevonden alle voorzieningen zich op het hooggelegen perron. Later werden de loketten verplaatst naar de stationshal aan de zuidzijde. Hier bevinden zich ook de bushaltes. Na enkele geweldsincidenten werd enige jaren geleden het NS-perron afgesloten met hoge hekken en werden drie van de vier ingangen afgesloten. In het begin van 2007 zijn deze ingangen overdag weer geopend.

Tussen Amsterdam CS en Schiphol reden de eerste jaren alleen Intercitytreinen, daarom was station Lelylaan tot 1996 een intercitystation. Er stopten intercitytreinen naar enerzijds Brussel en Vlissingen en anderzijds naar Enschede, Groningen, Leeuwarden en Berlijn. In 1996 ging de nieuwe sneltrein tussen Amsterdam, Schiphol en Den Haag in Lelylaan stoppen en vervielen de intercitystops op station Lelylaan.

Sinds 1996 is het een voorstadshalte met een intercity (tot 2012: sneltrein) naar Den Haag Centraal en stoptreinen Schiphol/Hoofddorp enerzijds en Amsterdam Centraal, Almere Centrum/Lelystad en Zaandam/Hoorn anderzijds.

Op 1 juni 1997 werd de Lelylaan ook een halte aan de nieuwe metrolijn 50 (IsolatorwegGein). Ook dat perron is door Steenhuis ontworpen. Het tot dan toe naamloze stationsplein kreeg de naam Willem Frogerplein. In 2012 werd het busstation verplaatst naar de zuidoost kant en werd het eilandperron vervangen door visgraatperrons.

Restauranttreinstel[bewerken]

Op 29 oktober 2015 werd een treinstel, bestaande uit de Bk-bakken van treinstellen 962 en 964, vanuit Haarlem per vrachtauto overgebracht naar het Cornelis Lelyplein, naast Station Lelylaan. Met een hijskraan werd het treinstel op een daarvoor speciaal aangelegd stuk spoor geplaatst. Het treinstel zou worden verbouwd tot bar, restaurant, expositieruimte en feestlocatie.[2]

Doordat de organisator "Urban Space Agency" failliet is verklaard gaat het initiatief vooralsnog niet door en wordt het treinstel, inmiddels volledig onder de graffiti, mogelijk weer door de NS weggehaald.[3]

Treinen[bewerken]

De volgende treinseries doen station Amsterdam Lelylaan aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2600 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam CentraalAmsterdam LelylaanSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt 's morgens en 's avonds enkele malen een deeltraject van serie 12600.
3300 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam LelylaanZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam LelylaanAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespHilversumAmersfoortAmersfoort Vathorst Rijdt na 20:00 uur en in het weekend niet tussen Amersfoort en Amersfoort Vathorst.
12600 Intercity VlissingenRoosendaalDordrechtRotterdam CentraalDen Haag HSSchiphol AirportAmsterdam LelylaanAmsterdam CentraalLelystad CentrumZwolleLeeuwarden/Groningen Rijdt 's morgens en 's avonds enkele malen. Combinatie van de serie 2600 en het deeltraject ten noorden van Lelystad van de series 700/12700.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Onder station Lelylaan is een halte voor de tramlijnen 1 en 17. Aan de zuidzijde zijn er bushaltes met een keerlus voor bussen die hun eindbestemming hebben op station Lelylaan. De opdrachtgever van het vervoer rond station Lelylaan is de Stadsregio Amsterdam. Het station valt dan ook onder het concessiegebied "Amsterdam". De volgende tram-, metro- en buslijnen doen station Lelylaan aan:

Lijn Route Bijzonderheden
GVB
1 Centraal Station - Osdorp De Aker Tram
17 Centraal Station - Dijkgraafplein Tram
50 Isolatorweg - Gein Metro
62 Station Lelylaan - Amstelstation Stadsbus
63 Station Lelylaan - Osdorp De Aker Stadsbus
247 Bos en Lommerplein - Schiphol Plaza/NS Spitsbus
753 Centraal Station - Osdorp De Aker Nachtbus
Connexxion
145 Station Lelylaan - Hoofddorp streekbus

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • NS laat bouwen - Stations sinds 1980 (Sphinx Cultuurprijs 1993), Auteur: Henk van de Schoor, Uitgave: Walburg Pers, Zutphen 1993. ISBN 90-6011-872-3

Externe links[bewerken]