Station Amsterdam Lelylaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Amsterdam Lelylaan   
Amsterdam Lelylaan 2.jpg
Afkorting Asdl
Opening 1 juni 1986
Perrons 1 (trein) + 1 (metro)
Perronsporen 2 (trein) + 2 (metro)
Lijn(en) Westtak Ringspoorbaan
Metrolijn 50
Vervoerder(s) NS, GVB
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 50′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Lelylaan
Station Amsterdam Lelylaan
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam Lelylaan is een spoorweg- en metrostation in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het station is genoemd naar de stadsautoweg Cornelis Lelylaan, en daarmee indirect naar Cornelis Lely.

De meest noordelijke en de meest zuidelijke van de oorspronkelijke ingangen zijn permanent afgesloten. De meest zuidelijke van de resterende ingangen heeft buiten de poortjes een AH to go. De beide andere liggen aan weerszijden van de trambaan.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 1 juni 1986 met de ingebruikname van de Westelijke tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan als rechtstreekse verbinding tussen Luchthaven Schiphol en Amsterdam Centraal. Tegelijk werden ook de halte De Vlugtlaan en het hooggelegen perron van station Sloterdijk in gebruik genomen.

Het perron van station Lelylaan ligt op een viaduct dat drie straten overspant, waarvan de Cornelis Lelylaan de middelste is. Hier werd bij de bouw ook een rechtstreekse overstapmogelijkheid met trappen en liften gerealiseerd op tramlijn 1 naar Osdorp die op de middenberm van de Cornelis Lelylaan rijdt. In 1988 kwam tramlijn 17 er bij die toen van Surinameplein naar Osdorp werd verlengd.

Op 1 juni 1997 werd de Lelylaan ook een halte aan de nieuwe metrolijn 50 (IsolatorwegGein).

Aanvankelijk bevonden alle voorzieningen zich op het hooggelegen perron. Later werden de loketten verplaatst naar de stationshal aan de zuidzijde. Hier bevinden zich ook de bushaltes. Na enkele geweldsincidenten werd enige jaren geleden het NS-perron afgesloten met hoge hekken en werden drie van de vier ingangen afgesloten. In het begin van 2007 zijn deze ingangen overdag weer geopend.

Tussen Amsterdam CS en Schiphol reden de eerste jaren alleen Intercitytreinen, daarom was station Lelylaan tot 1996 een intercitystation. Er stopten intercitytreinen naar enerzijds Brussel en Vlissingen en anderzijds naar Enschede, Groningen, Leeuwarden en Berlijn. In 1996 ging de nieuwe sneltrein tussen Amsterdam, Schiphol en Den Haag in Lelylaan stoppen en vervielen de intercitystops op station Lelylaan.

Sinds 1996 is het een voorstadshalte met een intercity (tot 2012: sneltrein) naar Den Haag Centraal en stoptreinen Schiphol/Hoofddorp enerzijds en Amsterdam Centraal, Almere Centrum/Lelystad en Zaandam/Hoorn anderzijds.

Treinen[bewerken]

De volgende treinseries doen station Amsterdam Lelylaan aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2600 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam CentraalAmsterdam LelylaanSchipholLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt 's morgens en 's avonds enkele malen een deeltraject van serie 12600.
3300 Sprinter HoofddorpSchipholAmsterdam LelylaanZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd
5800 Sprinter HoofddorpSchipholAmsterdam LelylaanAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespHilversumAmersfoort – (Amersfoort Vathorst) Rijdt 's avonds na 20:00 en in het weekend niet tussen Amersfoort en Amersfoort Vathorst.
12600 Intercity VlissingenRoosendaalDordrechtRotterdam CentraalDen Haag HSSchipholAmsterdam LelylaanAmsterdam CentraalLelystad CentrumZwolleLeeuwarden/Groningen Rijdt 's morgens en 's avonds enkele malen. Combinatie van de serie 2600 en het deeltraject ten noorden van Lelystad van de series 700/12700.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Onder station Lelylaan is een tramhalte gesitueerd voor de tramlijnen 1 en 17. Aan de zuidzijde zijn er bushaltes met een keerlus voor bussen die hun eindbestemming hebben op station Lelylaan. De opdrachtgever van het vervoer rond station Lelylaan is de Stadsregio Amsterdam. Het station valt dan ook onder het concessiegebied "Amsterdam". De volgende tram-, metro- en buslijnen doen station Lelylaan aan:

Lijn Route Bijzonderheden
GVB
1 Centraal Station - Osdorp De Aker Tram
17 Centraal Station - Dijkgraafplein Tram
50 Isolatorweg - Gein Metro
62 Station Lelylaan - Amstelstation
63 Station Lelylaan - Osdorp De Aker
247 Bos en Lommerplein - Schiphol Plaza/NS Spitsbus
353 Centraal Station - Osdorp De Aker Nachtbus
Connexxion
195 Station Lelylaan - Schiphol Zuid P30 Rijdt alleen maandag tot en met vrijdag overdag, Schiphol Sternet exploitatie door Connexxion

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]