Station Antwerpen-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Antwerpen-Zuid.png
Station Antwerpen-Zuid
Opening 19 januari 1903
Sluiting Gesloopt in het najaar 1965. Sedertdien is een nieuwe stopplaats in gebruik aan de Kolonel Silvertopstraat.
Telegrafische code FNZD
Lijn(en) 52 - 59
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
3.262
164
175
Beheerder NMBS
Architectuur
Architect(en)  Jules Jacques Van Ysendyck
Aantal sporen 4
S-Net
Lijn Richting Volgend station
S 32 Roosendaal Antwerpen-Berchem
S 32 Puurs Hoboken-Polder
S 34 Dendermonde Zwijndrecht
S 34 Antwerpen-Centraal Antwerpen-Berchem
S 53 Antwerpen-Centraal Antwerpen-Berchem
S 53 Gent-Sint-Pieters Zwijndrecht
Ligging
Coördinaten 51° 12′ NB, 4° 23′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Antwerpen-Zuid (Belgisch spoorwegstation)
Station Antwerpen-Zuid
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Naambord op een perron
Voormalig reizigersstation Antwerpen-Zuid aan de Simon Bolivarplaats.
Voormalig goederenstation Antwerpen-Zuid aan de Ledeganckkaai. Ontworpen door architect Franz Seulen. Gesloten sinds 1988. Sedert 2004 is dit gebouw de hoofdzetel van de Bank J. Van Breda & C°.
Loketten van het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid, nu hoofdzetel van de Bank J. Van Breda & C°.
Interieur van de lokettenzaal van het goederenstation Antwerpen-Zuid (Beschermd monument). Balustrade met galerij kantoren, thans hoofdzetel van de Bank J. Van Breda & C°.

Station Antwerpen-Zuid is een spoorwegstation in de stad Antwerpen. Deze is gelegen aan de Kolonel Silvertopstraat te Antwerpen, en vervangt het voormalige monumentale stationsgebouw dat in 1903 aan de Simon Bolivarplaats in dienst werd genomen.
Het verkeer van reizigerstreinen in de wijk Het Zuid is een onrechtstreeks gevolg van de plaatselijke ontwikkeling van het goederenverkeer per spoor en de wisselwerking met de Antwerpse haven.

Aanvankelijk kwamen op het Zuid goederentreinen toe:

Ontstaan en chronologisch verloop[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1874 - Ontwikkeling van goederenactiviteiten aan de kaaien op het Zuid.
 • 1878 - Opening van het eerste station met de naam "Antwerpen-Zuid".
 • 1882 - Verbinding van het goederenemplacement met de kaaien.
 • 1894 - Het toenmalige Zuidstation wordt wegens de wereldtentoonstelling via een poort door de Antwerpse Vesting met spoorlijn 52 (Antwerpen-Zuid - Puurs - Dendermonde) verbonden.
 • 1894 - Op de Simon Bolivarplaats vangt de bouw aan, van een statig reizigersstation Antwerpen-Zuid in Vlaamse neorenaissancestijl, naar de plannen van architect Jules-Jacques Van Ysendyck (1836-1901).
 • 1901 - Aan de Ledeganckkaai nummer 7 wordt een gelijknamig nieuw goederenstation in neoclassicistische stijl opgetrokken, naar de plannen van architect Franz Seulen (° 1845).
 • 19 januari 1903 - Het nieuwe reizigersstation op de Simon Bolivarplaats, wordt voltooid, kort na het overlijden van zijn architect. De ingebruikneming van het goederengebouw dateert vermoedelijk van hetzelfde jaar.
 • 1907 - De verbinding met de spoorlijn 27B (Weerde - Mechelen - Waarloos - Kontich - Wilrijk - Antwerpen-Zuid) komt tot stand.
 • 1937 - Lijn 27B wordt gesloten tussen Antwerpen-Zuid en Wilrijk. Sedertdien rijden de treinen herkomstig uit Mechelen via lijn 27B tot Hoboken en verder via lijn 52 naar Antwerpen-Zuid.
 • Najaar 1965 - Het monumentale reizigersstation aan de Simon Bolivarplaats wordt gesloopt teneinde het autoverkeer tussen de Amerikalei en de Kennedytunnel mogelijk te maken. Tijdelijke perrons voor toegang tot de reizigerstreinen worden in gebruik genomen aan de Kolonel Silvertopstraat.
 • 1970 - Ingebruikneming van de Kennedytunnel (voor spoorverkeer) die een verbinding vormt tussen de linker- en de rechteroever van de Schelde. Daardoor wordt spoorlijn 59 (Antwerpen-Linkeroever - Gent) via de halte Antwerpen-Zuid verbonden met de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal. Hetzelfde geldt voor lijn 52 (Antwerpen-Zuid - Puurs).
 • Tijdens de laatste decennia van de 20ste eeuw verschuiven de goederenactiviteiten per spoor naar het noordelijk havengebied. Om die reden wordt mettertijd het statige goederenstation aan de Ledeganckkaai verlaten en het spoorwegemplacement wordt gesloten (1988).
 • 1998 - Het gebouw van het goederenstation wordt geklasseerd als beschermd monument.
 • 2004 - Het goederenstation wordt door de Bank van Breda - die er haar hoofdzetel in vestigt - gerestaureerd naar de plannen van Conix Architectenbureau.
 • 2006 - Op het terrein van het voormalige reizigersstation wordt het nieuwe Justitiepaleis in gebruik genomen.
 • Aanleg van een nieuwe woonwijk, genaamd "Nieuw Zuid", op de gronden van de voormalige sporenbundel (Edith Kielpad, Leon Stynenstraat ...).
Huidig station aan de Kolonel Silvertopstraat.

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 14 december 2020

Dagelijks[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 02 Antwerpen-Centraal - Gent - Oostende 1×/u
S32 Roosendaal (NL) - Antwerpen - Puurs 1×/u

Week[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 28 Antwerpen-Centraal - Gent - De Panne 1×/u
S32 Essen - Antwerpen - Puurs 1×/u
S34 Antwerpen-Centraal - Lokeren 1×/u, rijdt in de spits door tot Dendermonde
S34 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas 1×/u, rijdt niet in de vakantie

Weekend[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S53 Antwerpen-Centraal - Gent-Sint-Pieters 1×/u

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[2]

Tariefzone[bewerken | brontekst bewerken]

Bij zowel het binnenlandse als het SCIC-NRT-tarief behoren tot één tariefzone: Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Luchtbal, Antwerpen-Noorderdokken, en Antwerpen-Zuid.[3][4]

Aansluitend openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de huidige stopplaats Antwerpen-Zuid hebben de trams van de lijnen 4 en 10 een halte. Zij verzekeren een verbinding met Hoboken enerzijds en met het stadscentrum en Deurne-Noord anderzijds. Er is ook een stopplaats voor stadsbussen 13, 14 en 38 en streekbussen 180-181-182-183, 290-295 en 500. Deze bussen verbinden kernen ten zuiden van Antwerpen als Aartselaar, Boom, Hemiksem, Hoboken, Mechelen en Rumst met de Groenplaats (180-181-182-183), de stationsbuurt (13-14) of Berchem Station en het Sportpaleis (38).

Sinds 3 juni 2017 is er vlak bij het station een overstaphalte aangelegd, waar de lijnen 290, 295 en 500 hun eindhalte hebben. Reizigers richting stadscentrum kunnen daar overstappen op tram 4 of de buslijnen 180-181-182-183 (voor de Groenplaats) of op premetrolijnen 1 en 10 of bussen 13-14 (voor de buurt Rooseveltplaats / Centraal station).