Station Antwerpen-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Antwerpen-Zuid
Antwerpen Zuid station.jpg
Opening 10 juli 1878
Sluiting 1988 (goederen)
Telegrafische code FNZD
Aantal sporen 4
Lijn(en) 52 - 59
Coördinaten 51° 12′ NB, 4° 23′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
1.928
131
163
Beheerder NMBS
Station Antwerpen-Zuid
Station Antwerpen-Zuid
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Zuid, vandaag in het district Antwerpen gelegen tussen de Antwerpse wijken het Kiel en het Zuid, begon zijn geschiedenis in 1877 als goederenstation voor de treinen die via de in 1875 rechtgetrokken Scheldekaaien en het station Antwerpen-Waas van het station Antwerpen-Dokken toekwamen. Het door de Bank van Breda gerestaureerde stationsgebouw van het goederenstation aan de Ledeganckkaai getuigt nog van dit begin.

  • 1894 - Het Zuidstation wordt wegens de wereldtentoonstelling door een poort door de Antwerpse Vesting met spoorlijn 52 verbonden. Er wordt met een nieuw stationsgebouw voor reizigers aan de Bolivarplaats begonnen.
  • 1902 - Het monumentale nieuwe stationsgebouw aan de Bolivarplaats wordt ingehuldigd. Architect is Jules-Jacques van Ysendyck (1836-1901). De stijl wordt Vlaamse neorenaissance genoemd.
  • 1907 - Het station wordt met spoorlijn 25A (Mechelen - Waarloos - Kontich - Wilrijk - Antwerpen-Zuid) verbonden.
  • 1937 - Lijn 25A tussen Antwerpen-Zuid en Wilrijk wordt opgebroken.
  • 1965 - Het station wordt naar de Kolonel Silvertopstraat verplaatst en het oude stationsgebouw aan de Bolivarplaats wordt afgebroken (hier staat nu het nieuwe gerechtsgebouw).
  • 1970 - Via de Kennedytunnel komt ook spoorlijn 59 nu in Antwerpen Zuid aan om samen met lijn 52 via de vestinglijn verder naar het station Antwerpen-Berchem te sporen.

Aan het Zuidstation stoppen ook de tramlijnen 4 en 24 die een goede verbinding tussen Hoboken en het stadscentrum verzorgen.

Treindienst[bewerken]

Vanaf 14 december 2014

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 02 Antwerpen-Centraal - Oostende 1x/u
L Antwerpen-Centraal - Lokeren 1/u

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 28 Antwerpen-Centraal - Gent-Sint-Pieters 1x/u
L Roosendaal - Antwerpen - Puurs 1x/u

Weekend

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Antwerpen-Zuid - Roosendaal 1x/u

Tariefzone[bewerken]

Bij zowel het binnenlandse als het SCIC-NRT-tarief behoren tot één tariefzone: Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Dam, Antwerpen-Luchtbal, Antwerpen-Noorderdokken, Antwerpen-Oost, Antwerpen-Zuid.[2][3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
  2. Vervoersvoorwaarden NMBS Mobility, zie Bijlage 1.
  3. http://www.b-europe.com/Reizen/Praktisch/Juridische%20info/Productfiches?contentpath=%2fProductfiches%2fZonder-reservatie-NRT%2fVervoersnetten+en+zones%2fLijsten+van+de+zones+NMBS-NS-DB