Station Arnhem Velperpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Arnhem Velperpoort   
Station Velperpoort zuidzijde (12-2005).jpg
Plaats Arnhem
Afkorting Ahp
Opening 1 oktober 1893
Sluiting 3 juni 1918
Heropening 5 januari 1953
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en) Rhijnspoorweg
Staatslijn A
Stadsbus 77
Trolleybus  1   7 
Streekbus 26, 27, 29, 331
Nachtbus 843
Vervoerders
- Treinvervoerder NS, Breng en Arriva
- Busvervoerder Breng en Arriva
Reizigers 2113 (2016)[1] per dag (NS)
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Arnhem Velperpoort is een spoorwegstation gelegen aan de spoorlijnen ArnhemLeeuwarden (Staatslijn A) en Arnhem – Zevenaar (onderdeel van de Rhijnspoorweg). Het is gelegen ten oosten van het centrum van Arnhem aan het begin van de Velperweg.

De eerste halte Velperpoort werd geopend in 1893 en op 3 juni 1918 gesloten. Het oorspronkelijke (houten) stationsgebouw lag op de spoordijk, enkele meters boven straatniveau. De stationsgebouwen bevonden zich op spoorhoogte. Het station was met trappen bereikbaar.

Op 5 januari 1953 werd het station heropend, met een nieuw stationsgebouw op gelijke hoogte met de verhoogde spoorbaan, ontworpen door architect Koen van der Gaast. Rond de wachtruimte loopt de trap naar boven. Oorspronkelijk was het tweede perron alleen te bereiken via een overpad. Dit gebouwtje bestaat nog steeds en was sinds 2006 een tijd in gebruik door een financieel adviesbureau. Het gebouw is in gebruik geweest bij IrisZorg.

In 1988 werd het vervangen door twee nieuwe ingangspartijen even verderop langs de spoorbaan bij een nieuwe onderdoorgang, waardoor het een viaductstation werd. Ondanks het feit dat deze nieuwe gebouwen, ontworpen door architect Rob Steenhuis, uit niet veel meer dan trappenhuizen bestaan hebben ze een grote bouwmassa meegekregen.

Vanaf eind 2018 wordt het station en zijn omgeving opnieuw verbouwd. De ingrepen moeten de omgeving overzichtelijker en veiliger maken, zodat het station een fijnere plek wordt om te verblijven. Ook de toegankelijkheid van het station wordt verbeterd. Zo worden er onder andere perrons verbreed en liften geïnstalleerd. De verbouwingen worden na de zomer van 2019 afgerond.

Verbindingen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7600 Sprinter WijchenNijmegenArnhem CentraalArnhem VelperpoortZutphen 's Avonds en op zondag alleen tussen Nijmegen en Zutphen
30700 Stoptrein (Breng) Arnhem CentraalArnhem VelperpoortDoetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20.00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
30900 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalArnhem VelperpoortDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met brengdirect doordeweeks tot 20.00 uur een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
1rightarrow blue.svg Voor trein- en busverbindingen zie Openbaar vervoer in Arnhem

Afbeeldingen[bewerken]