Station Atocha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
   
Atocha
Voorkant van het oude stationsgebouw
Algemeen
Exploitant Adif
Vervoerder(s) Renfe
CTM
Opening 9 februari 1851
Heropening 1892
Reizigers 78.746.635
Constructie
Type Maaiveld
Spoorvervoer
Treindienst(en) AVE
Larga distancia
Media distancia
Cercanías
Lijn richting Volgend station
Aeropuerto T4 Recoletos
Príncipe Pío Méndez Álvaro
Chamartín Recoletos
Guadalajara Asamblea de Madrid-Entrevías
Chamartín Sol
Aranjuez Villaverde Bajo
El Escorial Sol
Aranjuez Villaverde Bajo
a Alcobendas-S.S. Reyes Sol
a Parla Villaverde Bajo
b Colmenar Viejo Sol
b Parla Villaverde Bajo
Móstoles-El Soto Embajadors
Humanes Méndez Álvaro
Príncipe Pío Recoletos
Alcalá de Henares Asamblea de Madrid-Entrevías
Cercedilla Recoletos
Guadalajara Asamblea de Madrid-Entrevías
Aeropuerto T4 Recoletos
Villalba Méndez Álvaro
Constructie metrostation
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perronsporen 2
Ligging
Stadsdeel Atocha
Coördinaten 40° 24′ NB, 3° 41′ WL
Station Atocha (Metro van Madrid)
Station Atocha
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Spanje

Station Atocha (Spaans: Estación de Atocha) is het grootste spoorwegstation van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het station ligt voor het plein Plaza del Emperador Carlos V en de Paseo de la Infanta Isabel in de wijk Arganzuela, en is eigendom van spoorwegbeheerder Adif.

Het station is een knooppunt voor de Spaanse forenzentreinen Cercanías. Ook intercity- en regionale treinen uit het zuiden komen hier aan. De hogesnelheidstrein AVE rijdt vanaf Atocha naar Sevilla, Málaga en Barcelona.

De treinverbindingen zijn onderdeel van RENFE.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 9 februari 1851 als eerste station van Madrid geopend. Toen had het nog de naam Estación de Mediodía. Na een grote brand werds het station grotendeels verwoest. In 1892 werd het heropend, na herstelwerken.

In 1992 werd het oude station vernieuwd waarbij ruimte werd gecreëerd voor middenstanders en winkels. In de grote hal werd een ruimte gecreëerd voor tropische planten en een vijver.

Treinen reden sindsdien vanuit de nieuwe, moderne terminal, ontworpen door Rafael Moneo.

Gebruik sporen[bewerken | brontekst bewerken]

In Spanje is inchecken en bagagecontrole voor alle langeafstandstreinen verplicht. Hiervoor is het station grondig aangepast met twee aparte ruimtes voor het inchecken en wachten. Een is gelijkvloers en de andere bevindt zich op de eerste verdieping. De kopsporen zijn in twee delen gesplitst. Het aankomstgedeelte met aparte uitgang, waarna de trein kan doorrijden naar het stootblok voor het vertrek of weggerangeerd kan worden. Tussen de twee delen zijn wissels geplaatst voor de flexibiliteit.

Cercanías en doorgaande treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station van de Cercanías en de treinen van Media Distancia hebben de naam Atocha-Cercanías. Dit station telt 11 perrons en is gescheiden van de kopsporen voor hogesnelheidstreinen. De Cercanías, die rijden op breedspoor, zijn sinds 1976 verbonden door een spoortunnel met station Chamartin aan de andere kant van de stad. In 2008 werd een tweede tunnel toegevoegd, zodat vier sporen de stations verbinden. Sommige langeafstandtreinen en regionale treinen gebruiken deze spoortunnels en stoppen bij Atocha-Cercanías. Naast de twee noord-zuidverbindingen met Chamartin is er in dezelfde rijrichting de spoortunnel voor de Cercaníaslijn C5 naar Móstoles.

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

De metro bevindt zich ondergronds. Het station werd sinds 26 december 1921 bediend door station Atocha gelegen onder het stationsplein. Dit station is op 1 december 2018 omgedoopt in Estación del Arte. In verband met de inmiddels grote afstand tot de nieuwbouw van Atocha werd daar een nieuw metrostation in de bestaande tunnel ingevoegd. Dit station werd op 24 juli 1988 als Atocha Renfe geopend en is direct met de nieuwe ingang van het spoorwegstation verbonden.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een derde noord-zuidspoortunnel in Madrid aangelegd voor de normaalsporige hogesnelheidstreinen.[1] Voor de nieuwe verbinding, was het plan een apart 'Passante' station te bouwen aan de westkant van het station.[2] In 2018 werd evenwel de bouw van het 'Passante' station uitgesteld.[3]

De bijkomende verbindingstunnel tussen Atocha en het station Madrid Chamartín werd op 1 juli 2022 ingehuldigd en in gebruik genomen. De tunnel verbindt hogesnelheidslijnen ten noorden en ten zuiden van de hoofdstad. Door de hogesnelheidslijnen die Noord-Spanje (waaronder Valladolid) bedienen vanuit Chamartín te verbinden met die van Atocha naar Catalonië en Zuid-Spanje (waaronder Barcelona, Valencia, Alicante, Málaga en Sevilla), worden passagiers in staat gesteld Madrid te doorkruisen zonder van trein te veranderen. Hierdoor vermindert de congestie op de toegang tot de Spaanse hoofdstad.

De dubbelsporige tunnel heeft 338 miljoen euro gekost om te bouwen en maakt deel uit van een breder investeringsprogramma van 1,1 miljard euro van de hogesnelheidsinfrastructuurbeheerder Adif AV. De nieuwe tunnel is uitgerust met ETCS Level 1 signalisatie en GSM-R.

Aanslag[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Aanslagen in Madrid op 11 maart 2004 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 11 maart 2004 vond in en bij het station een terroristische aanslag plaats, waarbij 191 mensen om het leven kwamen. Er werd een memoriaal opgericht ter herinnering aan de slachtoffers, buiten het station. Bommen ontploften in vier forenzentreinen van Cercanías Madrid, allen op weg van Alcalá de Henares naar Atocha, waarbij enkel de eerste al het station was binnengereden.

Passagiersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

2006
Station Atocha 18.537.947
Alta Velocidad 9.079.855
Larga Distancia 8.105.176
Media Distancia 1.352.916
Atocha-Cercanías 60.208.688
Larga Distancia 701.906
Media Distancia 283.626
Cercanías 59.925.062
Totaal 78.746.635

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Testing starts in Madrid’s third cross-city tunnel; Railway Gazette International, 7 februari 2022
  2. Proyecto de ampliación de la estación de Madrid Puerta de Atocha hasta 2023, es por Madrid, 14 maart 2018
  3. Citaat uit bovenstaande bron 'testing starts ...':'For the moment there are no platforms on the 1 435 mm gauge tunnel tracks where they pass through Atocha.'