Station Bad Oeynhausen Süd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bad Oeynhausen Süd
Spoorwegstation in Duitsland
Perron van station Bad Oeynhausen Süd (2008)
Algemeen
DS100-code HBOE
Stationscode 316
Categorie 6
Type Hp
Vervoerder(s) NordWestBahn
Stationsbouw
Perrons in gebruik 1
Perronsporen 1
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 1820 Elze - Löhne
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Plaats Bad Oeynhausen
Adres Weserstraße 5-9
Coördinaten 52° 12′ NB, 8° 48′ OL
Station Bad Oeynhausen Süd (Duitsland)
Station Bad Oeynhausen Süd
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Bad Oeynhausen Süd (Haltepunkt Bad Oeynhausen Süd) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Bad Oeynhausen, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het station ligt aan de spoorlijn Elze - Löhne.

Indeling en betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalig stationsgebouw Bad Oeynhausen Süd (2012)

Het station Bad Oeynhausen Süd ligt zuidelijk van de binnenstad en het kuuroord. Met het in de volksmond Nordbahnhof of Hauptbahnhof genoemde station Bad Oeynhausen is het door de 800 meter lange straat Bahnhofstraße verbonden. Het station bevindt zich nabij het hart- en diabetescentrum Bad Oeynhausen, de plaatselijke Mühlenkreiskliniken evenals het sauna & wellness resort "Bali-Therme".

Terwijl het station van begin twintigste eeuw tot in de jaren '70 nog regelmatig door langeafstandstreinen werd bedient[1], bezit na enkele terugbouwwerkzaamheden nog één perron aan een doorgaande spoor, waardoor het station formeel een halte (Haltepunkt) is geworden. Dit perron is toegankelijk gemaakt. De vroegere onderdoorgang naar een ander perron is gesloten. Het monumentale voormalig stationsgebouw wordt nu gebruikt door verschillende diensten.

De verkeersverbindingen uit de richting van de zuidelijke wijken en Lohe volgt via de straten Weserstraße en Detmolder Straße. Alle stads- en buurtbussen die langs het station komen bedienen de klinieken, de binnenstad, de zuidelijke wijken, Lohe en Rehme. Wegens de lijnvoering van het stadsbusverkeer in Bad Oeynhausen is er geen directe verbinding tussen het centrale busstation (Zentrale Omnibusbahnhof, ZOB) bij station Bad Oeynhausen en het zuidelijke station, de buslijnen rijden via een omweg tussen deze twee stations.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn wordt elk uur (in het weekeinde elke twee uur) door de RB 77 "Weser-Bahn" bedient. De lijn wordt geëxploiteerd door NordWestBahn. Voor de exploitatie wordt gebruikgemaakt van Alstom Coradia LINT-dieseltreinstellen.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RB 77 Regionalbahn (NordWestBahn) Bünde (Westf)Löhne (Westf)Bad Oeynhausen SüdHamelenNordstemmenHildesheim Hbf Weser-Bahn 1x per twee uur in het weekend Bünde - Löhne
Zie de categorie Bahnhof Bad Oeynhausen Süd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.