Station Barneveld Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Barneveld Noord   
Station Barneveld Noord in 2014
Afkorting Bnn
Opening 15 mei 1938
Sluiting 7 september 1944
Heropening 20 mei 1951
Perrons 1
Perronsporen 1 [1]
Perrontoegang vrij
Spoorlijn Kippenlijn (Valleilijn)
Streekbus(sen) 147
Vervoerders
- Treinvervoerder Keolis
- Busvervoerder EBS
Reizigers 1.177 (2008)[2] per dag
Ligging
Plaats Barneveld
Coördinaten 52° 9′ 41″ NB, 5° 35′ 53″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Barneveld Noord (Nederlands spoorwegstation)
Station Barneveld Noord
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Barneveld Noord is een station aan de Kippenlijn (Amersfoort Centraal - Ede-Wageningen).

Het station ligt in Harselaar (380 inwoners), bij het bedrijventerrein Harselaar en direct aan de noordrand van Barneveld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De halte werd geopend in 1938 aan de in 1937 in gebruik genomen verbindingsboog tussen de spoorlijnen Amersfoort – Apeldoorn (Oosterspoorweg) en Nijkerk – Ede (Kippenlijn) onder de naam Barneveld-Voorthuizen. Het werd geopend ter vervanging van twee andere haltes: de stopplaats Barneveld Kruispunt aan het opgeheven deel van de Kippenlijn en het gelijknamige station Barneveld-Voorthuizen aan de Oosterspoorweg. Op 31 mei 1981 werd de naam gewijzigd in Barneveld Noord.

In april 2006 is bij het station een transferium geopend. Op 10 december dat jaar nam Connexxion de treindienst over van de NS. De frequentie werd verhoogd en de lijn werd omgedoopt tot Valleilijn.

Barneveld Noord kreeg in 2013 een stationsgebouw van zwarte zeecontainers.[3]

Het station heeft als adres Heideparkweg 20.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
31300 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld NoordBarneveld CentrumEde-Wageningen Onderdeel van de formule RRReis.
31400 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld NoordBarneveld CentrumBarneveld Zuid Onderdeel van de formule RRReis.

Het station ligt naast de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn. De treinen op dat traject komen vlak langs Barneveld Noord, de reizigers kunnen het station zien liggen, maar de treinen kunnen er niet stoppen. Reizigers van Apeldoorn naar Barneveld Noord v.v. moeten omreizen via Amersfoort, een omweg van 32 km, en die omweg moet ook betaald worden - zonder halte is er geen sprake van een financieel gunstig antennetraject. Het ligt voor deze reizigers meer voor de hand een bus te nemen. Voor de spoorwegen is het echter praktisch dat er geen tussenstations zijn op het traject Amersfoort - Apeldoorn (alle overige haltes langs dit traject zijn opgeheven) zodat daar geen sprinters hoeven te rijden.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij station Barneveld Noord stopt buslijn 147 (Barneveld - Voorthuizen - Putten - Ermelo - Harderwijk - Biddinghuizen - Dronten). Deze lijn wordt gereden door EBS onder de naam RRReis.

Vanwege werkzaamheden aan de Harselaartunnel werd de halte bij het station tussen 11 december 2016 en 25 februari 2019 tijdelijk buiten gebruik gesteld.

Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeersgedeputeerde Marijke van Haaren van de provincie Gelderland gaf tijdens de opening van de Valleilijn op 9 december 2006 tegenover de Barneveldse Krant aan dat een perron langs de lijn Amersfoort-Apeldoorn een reële optie is. Uiterlijk in 2015 zou alles rond moeten zijn om station Barneveld Noord met zo'n perron uit te breiden.

In 2009 hebben het rijk en de provincie Gelderland besloten om te investeren in een dubbelspoor van de Valleilijn bij dit station. Station Barneveld Noord zou dan een tweede perron krijgen. Voor deze investering is een bedrag van 10,5 miljoen euro vrijgemaakt.[4]

In 2023 was er echter noch spoor noch perron aangelegd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Barneveld Noord railway station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.