Station Borgerhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Borgerhout
Telegrafische code FNBG
Aantal perrons -
Lijn(en) 12 - 27A
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Borgerhout was de benaming van drie verschillende stations zowel op lijn 25 Antwerpen-Brussel als op lijn 12 richting Nederland.

1836-1854 (nu: Antwerpen-Centraal)[bewerken]

De allereerste benaming station Borgerhout werd gegeven aan het houten spoorwegstation dat zich tussen 1836 en 1854 aan de weg van Antwerpen naar Borgerhout (toen de Borgerhoutsesteenweg, nu de huidige Carnotstraat) bevond en tussen 1854 en 1905 door het station Antwerpen-Oost werd vervangen. Dit station werd dan in 1905 door het station Antwerpen-Centraal vervangen. Het lag buiten de (in 1836 van Deurne afgescheiden) gemeente (en later het district) Borgerhout.

1873-1905 (nu: Antwerpen-Oost)[bewerken]

De naam station Borgerhout werd daarna vanaf 1873 tot 1905 aan de voorloper van het huidige station Antwerpen-Oost gegeven toen het oostelijk ringspoor rond de stad richting Nederland werd gebouwd dat vanaf 1890 werd verhoogd. In 1905 veranderde de naam van het station in Antwerpen-Oost. Ook dit station lag buiten de gemeente en later het district Borgerhout.

1905 (opgeheven halte)[bewerken]

Toen in 1905 de naam Borgerhout weer vrijkwam werd hij aan een spoorweghalte gegeven die ter hoogte van de Statielei en de Turnhoutsebaan aan het oostspoor in Borgerhout werd aangelegd en waar nu nog sporen zijn van terug te vinden. De halte werd nog voor 1924 bij de aanleg van spoorlijn 27A weer gesloten. De plaats van het vroegere stationsgebouw aan de Statielei is nu een bergplaats van de groenvoorziening. De betonnen muur vlak naast de brug verbergt de vroegere onderdoorgang naar de perrontrappen.

Het premetrostation Foorplein werd met het oog op een mogelijke heropening van deze spoorweghalte gebouwd. Ook het premetrostation Zegel ligt in de nabije omgeving.