Station Bovenkarspel-Grootebroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Bovenkarpel-Grootebroek   
Station Bovenkarspel-Grootebroek.JPG
Afkorting Bkg
Opening 6 juni 1885
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
(Sporenschema)
Lijn(en) Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen, tramlijn Hoorn - Bovenkarspel-Grootebroek (1913-1936)
Buurtbus 412, 438
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 2.285 (2016)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Bovenkarspel-Grootebroek is gelegen in de provincie Noord-Holland aan de spoorlijn van Enkhuizen naar Hoorn, op de grens van de dorpen Bovenkarspel en Grootebroek.

Geschiedenis[bewerken]

Het oorspronkelijke stationsgebouw dateerde uit 1884 en was van het standaardtype Hemmen. Het station was ooit voorzien van een uitgebreid goederenemplacement ten behoeve van de naast het station gevestigde groente- en fruitveiling De Tuinbouw. Inmiddels zijn hiervan enkel de zogeheten "Landtongen" over.[2] In 1965 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een kleiner gebouw met betonskelet.

Huidige toestand[bewerken]

Het station wordt bediend door NS. Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1965 en is ontworpen door W.B. Kloos. Het station telt twee sporen, aan weerszijden van een eilandperron dat via een overpad te bereiken is. Het eilandperron is, samen met dat van Hoogkarspel, een van de smalste van Nederland.[bron?] Dit komt doordat bij de modernisering van het emplacement het eerste perron is weggehaald, en het tweede perron een eilandperron is geworden. Dit perron is echter daarna nooit meer verbreed.

Treinen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2900 Intercity EnkhuizenBovenkarspel-GrootebroekHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenRoermondMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3900 Intercity EnkhuizenBovenkarspel-GrootebroekHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
4500 Intercity Amsterdam CentraalHoornBovenkarspel-GrootebroekEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de ochtendspits naar Amsterdam C. en in de avondspits naar Enkhuizen.

's Ochtends rijdt één extra stoptrein naar Hoofddorp.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Lijn Route Materieel
Vervoerder: Connexxion   Concessiegebied: Noord-Holland Noord
412 Hoorn - Schellinkhout - Wijdenes - Hem - Venhuizen - Hoogkarspel - Lutjebroek - Grootebroek - Bovenkarspel Fiat Ducato
438 Enkhuizen - Bovenkarspel - Grootebroek - Andijk - Wervershoof Mercedes-Benz Sprinter

Referentie[bewerken]

  1. Aantal in- en uitstappers per station: 2013-2016. treinreiziger.nl (4 juli 2017). Geraadpleegd op 4 februari 2018.
  2. Veiling De Tuinbouw, met onder meer een luchtfoto van het station met de veiling. Vereniging Oud Stede Broec.