Station Breda-Prinsenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Breda-Prinsenbeek   
P1010382Station Prinsenbeek.JPG
Afkorting Bdpb
Opening 1988
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Rotterdam - Breda (Staatslijn I)
Vervoerder(s) NS
Reizigers 1704 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 36′ NB, 4° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Breda-Prinsenbeek
Station Breda-Prinsenbeek
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Breda-Prinsenbeek is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Breda. Het is een voorstadshalte aan de spoorlijn Rotterdam - Breda en is geopend in 1988. Het is gelegen tussen Prinsenbeek en de Bredase wijk Haagse Beemden. Het is het tweede treinstation van Breda en wordt bediend door de Sprinter Arnhem Centraal - Dordrecht

Tot 2003 waren de perrons door een spoorwegovergang te bereiken, maar vanaf 2003 is dat via voetgangersbruggen. Over die brug, die het station verbindt met de wijk Haagse Beemden, was na de opening veel kritiek. Dit omdat de brug deel uitmaakt van de fietsroute tussen Breda en Prinsenbeek, en fietsers de brug alleen konden bereiken via een steile roltrap, en niet via een hellingbaan. Later zijn er aan beide kanten nieuwe hellingbanen aangelegd ter vervanging van de roltrappen.

Aan de Bredase zijde bevindt zich een bushalte voor de stadsbuslijn 2 (Groenedijkplein - Heksenwiellaan v.v.) en aan de Prinsenbeekse zijde een bushalte voor buurtbuslijn 216 (Breda-Prinsenbeek - Etten-Leur). Er zijn verder fietskluizen en onbewaakte fietsenstallingen. Ook zijn er parkeerplaatsen voor auto's. De halteperrons hebben een dak dat bedekt is met vetkruid [2].

Verbindingen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6600 Sprinter DordrechtBreda-PrinsenbeekBredaTilburg's-Hertogenbosch In ’s-Hertogenbosch gekoppeld aan serie 4400 van/naar Arnhem Centraal.