Station Breda-Prinsenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Breda-Prinsenbeek   
Station Breda-Prinsenbeek
Plaats Breda
Afkorting Bdpb
Opening 29 mei 1988
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn I
Stadsbus(sen) 2
Buurtbus(sen) 216
Nachtbus(sen) 851
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 1637 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 36′ 21″ NB, 4° 43′ 16″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Breda-Prinsenbeek (Nederlands spoorwegstation)
Station Breda-Prinsenbeek
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Breda-Prinsenbeek is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Breda. Het is een voorstadshalte aan de spoorlijn Rotterdam - Breda en is geopend op 29 mei 1988. Het is gelegen tussen Prinsenbeek en de Bredase wijk Haagse Beemden. Het is het tweede treinstation van Breda en wordt bediend door de sprinter Arnhem Centraal - Dordrecht.

Tot 2003 waren de perrons door een spoorwegovergang te bereiken, maar vanaf 2003 is dat via voetgangersbruggen. Over die brug, die het station verbindt met de wijk Haagse Beemden, was na de opening kritiek. Dit omdat de brug deel uitmaakt van de fietsroute tussen Breda en Prinsenbeek en fietsers de brug alleen konden bereiken via een steilere roltrap en niet via een hellingbaan. Later zijn er aan beide kanten hellingbanen aangelegd ter vervanging van de roltrappen.

Aan de Bredase zijde bevindt zich een bushalte voor de stadsbuslijn 2 (Groenedijkplein - Heksenwiellaan v.v.) en aan de Prinsenbeekse zijde een bushalte voor buurtbuslijn 216 (Breda-Prinsenbeek - Etten-Leur v.v.). Er zijn verder fietskluizen en onbewaakte fietsenstallingen. Ook zijn er parkeerplaatsen voor auto's. De halteperrons hebben een dak dat bedekt is met vetkruid[2].

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6600 Sprinter DordrechtBreda-PrinsenbeekBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem Centraal Rijdt niet ’s avonds en op zondag tussen Nijmegen en Arnhem Centraal. Rijdt op zondag overdag 1x per uur tussen 's-Hertogenbosch en Arnhem Centraal.
Zie de categorie Station Breda-Prinsenbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.