Station Brussel-Congres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Brussel-Kongres.png
Zicht op het stationsgebouw
Zicht op het stationsgebouw
Opening 4 oktober 1952
Telegrafische code FBCO
Aantal sporen 4
Lijn(en) 0
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 22′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
736
-
-
Beheerder NMBS
Station Brussel-Congres (Belgisch spoorwegstation)
Station Brussel-Congres
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Brussel-Congres (metro van Brussel)
Station Brussel-Congres
Ligging binnen Brussel ten opzichte van de andere metro- en railverbindingen

Station Brussel-Congres (Frans: Bruxelles-Congrès) is een spoorweghalte in België, gelegen aan de ondergrondse noord-zuidtreinverbinding, die de Brusselse treinstations Noord en Zuid met elkaar verbindt.

Het stationsgebouw werd ontworpen door Maxime Brunfaut. Het gebouw dient hoofdzakelijk als ventilatietoren. Aan de zijde van de Pachecolaan wordt een deel van de gevel gebruikt als kunstwerk met motieven uit de (toentertijd) negen provincies. Onder dit kunstwerk zit een luifel boven de ingang naar het ondergrondse station. Er zijn lege loketten aanwezig en een stationsbuffet dat momenteel gesloten is. Op de stationsnaamborden wordt de Nederlandse naam in de oude spelling weergegeven als 'Brussel (Kongres)'. De loketten zijn sinds 2004 gesloten. Het is nu een stopplaats aan het perron voor de sporen 5 en 6.

Er is ook een perron voor de sporen 3 en 4, maar dit wordt weinig gebruikt. In 2012 stopt er één geplande trein per dag op spoor 4. Verder wordt dit perron af en toe gebruikt bij spoorwijziging (wat echter niet vaak voorkomt, aangezien de Noord-Zuidverbinding slechts drie sporen per richting telt).

Sinds de sluiting van het administratief centrum er vlak boven, alsook het verdwijnen van het Nationale Ministerie voor Onderwijs, is het station verwaarloosd. De ministeries volgden de splitsing van de natie in federaties en wilden elk hun eigen gebouw.

Het station kent momenteel een zeer beperkte dienstregeling. Hoewel het station aan de drukste spoorlijn van België ligt, wordt het station enkel op werkdagen bediend, door enkele treinseries. Rond 7 uur 's avonds stopt de laatste trein in het station. Hoewel de betreffende treinseries de rest van de avond nog wel rijden, slaan deze het station Brussel-Congres over. In het weekend stopt er geen enkele trein in het station. Tegenwoordig is de perronverlichting dan gedoofd, op de noodverlichting na.

De stad Brussel wil het station weer in de kijker plaatsen. Sinds de indienstneming in 2009 van de FINTO (Financiëntoren) - die twee ministeries huisvest alsook twee ministeriële kabinetten - is de verwachting dat er weer wat meer treinen zullen stoppen. Het station ligt namelijk dichter bij het commerciële stadscentrum dan het station Brussel-Centraal, op 200 meter van de Nieuwstraat. Ten noorden van het station staat ook het Pachecogebouw, dat eigendom is van Belfius.

Treindienst[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S1 Antwerpen-Centraal - Brussel - Nijvel Weekregeling: 2x/u

Reizigerstellingen[bewerken]

Jaar Weekdag Zaterdag Zondag
2009 1187 0 0
2012 954 0 0
2013 1368 0 0
2014 1101 0 0
2015 736 0 0

Galerij[bewerken]

zie ook[bewerken]