Station Buitenpost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Buitenpost   
Station Buitenpost 23-02-2007.jpg
Plaats Buitenpost
Afkorting Bp
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn B
Streekbus 12 | 62 | 63
Buurtbus 101
Belbus 261
Opstapper 601 t/m 605 | 732 t/m 734 | 738 t/m 741 | 752 t/m 762
Vervoerder(s) Arriva
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 9′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Buitenpost (Nederlands spoorwegstation)
Station Buitenpost
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Buitenpost is het station van de plaats Buitenpost in de provincie Friesland. Het is gelegen aan de spoorlijn van Leeuwarden naar Groningen. Het stationsgebouw is van het standaardtype Beilen, gebouwd in 1973 door de architect Cees Douma. Op het stationsgebouw bevindt zich een plaquette met het opschrift: "1940-1945 Ter gedachtenis aan den gevallene Folkert Smit".

De overkappingen op de perrons van station Buitenpost zijn gebouwd in het kader van het NS Rail 21-plan waarbij in heel Nederland infrastructurele vernieuwingen werden uitgevoerd in het bestaande net. In de periode 1996 - 1998 heeft de lijn Groningen - Leeuwarden diverse moderniseringen aan de stations en de infrastructuur ondergaan, waaronder een spoorverdubbeling tussen Feanwâlden en Grijpskerk.

Op het station is onder andere een café aanwezig.

Bediening[bewerken]

Station Buitenpost wordt in 2019 bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
37300


RE1

Sneltrein (Arriva) LeeuwardenBuitenpostGroningen
37400


RS1

Stoptrein (Arriva) LeeuwardenBuitenpostGroningen In de ochtendspits rijden enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen

In de zomerperiode (van mei tot september) rijden op vrijdag en zaterdag twee treinen per dag tussen Leer (Oost-Friesland) en Harlingen. Deze zogenaamde Inselzüge maken het voor Duitsers gemakkelijk om naar de waddeneilanden Vlieland en Terschelling te reizen. De Inselzüge zijn door Arriva weer in de dienstregeling opgenomen nadat deze uit de dienstregeling was gehaald wegens spoorvernieuwing op het Duitse traject Nieuweschans - Leer.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

  • Streekbus 12: Buitenpost - Augustinusga - Surhuizum - Surhuisterveen - Boelenslaan - Houtigehage - Drachtstercompagnie - Drachten
  • Streekbus 62: Buitenpost - Kollum - Oudwoude - Westergeest - Triemen - Kollumerzwaag - Zwaagwesteinde - Veenwouden - Quatrebras - Tietjerk - Leeuwarden (busstation)
  • Streekbus 63: Buitenpost - Kollum - Kollumerpomp - Engwierum - Ee - Jouswier - Metslawier - Wetsens - Dokkum (busstation)
  • Buurtbus 101: Kootstertille - Twijzel - Buitenpost - Gerkesklooster - Stroobos - Eibersburen - Grootegast
  • Belbus 261: Buitenpost - Veenklooster - Driesum - Damwoude

Externe link[bewerken]