Station Buitenpost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Buitenpost   
Station Buitenpost 23-02-2007.jpg
Plaats Buitenpost
Afkorting Bp
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Staatslijn B
Streekbus 12, 62, 63
Buurtbus 101
Belbus 261
Opstapper 601 t/m 605, 732 t/m 734, 738 t/m 741, 752 t/m 762
Vervoerder(s) Arriva (bus & trein)
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Buitenpost is het station van de plaats Buitenpost in de provincie Friesland. Het is gelegen aan de spoorlijn van Leeuwarden naar Groningen. Het stationsgebouw is van het standaardtype Beilen, gebouwd in 1973 door de architect Cees Douma. Op het stationsgebouw bevindt zich een plaquette met het opschrift: "1940-1945 Ter gedachtenis aan den gevallene Folkert Smit".

De overkappingen op de perrons van station Buitenpost zijn gebouwd in het kader van het NS Rail21-plan waarbij in heel Nederland infrastructurele vernieuwingen werden uitgevoerd in het bestaande net. In de periode 1996 - 1998 heeft de lijn Groningen - Leeuwarden diverse moderniseringen aan de stations en de infrastructuur ondergaan, waaronder een spoorverdubbeling tussen Feanwâlden en Grijpskerk.

Op het station is onder andere een café aanwezig.

Bediening[bewerken]

Station Buitenpost wordt in 2018 bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
37300 Sneltrein (Arriva) LeeuwardenBuitenpostGroningen
37400 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenBuitenpostGroningen Enkele treinen per dag stoppen in Leeuwarden Achter de Hoven. In de ochtendspits rijden er enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen

In de zomerperiode (van mei tot september) rijden op vrijdag en zaterdag twee treinen per dag tussen Leer (Oost-Friesland) en Harlingen. Deze zogenaamde Inselzüge maken het voor Duitsers gemakkelijk om naar de waddeneilanden Vlieland en Terschelling te reizen. De Inselzüge zijn door Arriva weer in de dienstregeling opgenomen nadat deze uit de dienstregeling was gehaald wegens spoorvernieuwing op het Duitse traject Nieuweschans - Leer.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

  • 12: Buitenpost - Augustinusga - Surhuizum - Surhuisterveen - Boelenslaan - Houtigehage - Drachtstercompagnie - Drachten - Terwispel - Gorredijk - Lippenhuizen - Jubbega - Oudehorne - Oldeberkoop - Zandhuizen - Noordwolde
  • 62: Buitenpost - Kollum - Oudwoude - Westergeest - De Triemen - Kollumerzwaag - De Westereen - Feanwalden - Quatrebras - Tytsjerk - Leeuwarden (busstation)
  • 63: Buitenpost - Kollum - Kollumerpomp - Engwierum - Ee - Jouswier - Metslawier - Wetsens - Dokkum (busstation)
  • 101: Kootstertille - Twijzel - Buitenpost - Gerkesklooster - Stroobos - Eibersburen - Grootegast
  • 261: Buitenpost - Veenklooster - Driezum - Damwâld

Externe link[bewerken]