Station Burst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Burst
Station Burst - Foto 5 (2009).png
Opening 14 december 1868
Sluiting 1988 (goederen)
Telegrafische code FRU
Aantal sporen 3
Aantal perrons 2 (1 eilandperron)
Lijn(en) 82 - 89
Coördinaten 50° 54′ NB, 3° 55′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
1.063
113
124
Beheerder NMBS
Station Burst (Belgisch spoorwegstation)
Station Burst
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Burst is een spoorwegstation langs spoorlijn 82 (Aalst-Burst-Zottegem) en spoorlijn 89 (Denderleeuw-Kortrijk) in Burst, een deelgemeente van de gemeente Erpe-Mere.

In Burst stopte voor het eerst een trein toen in 1868 de spoorlijn Denderleeuw-Kortrijk werd geopend. Het toen aanwezige stationsgebouw was identiek aan de andere stationsgebouwen op de lijn. Het bestond uit een hoog middendeel vergezeld van twee lagere vleugels. Men kan dit ontwerp nog steeds zien onder andere te Herzele en Haaltert.

In 1876 werd de aftakking naar Aalst geopend. Toen in 1885 de verbinding Zottegem-Elzele klaar was lag Burst plots op de kruising van de lijnen Denderleeuw-Kortrijk en Aalst-Elzele. Dit knooppunt vervult vandaag nog steeds in iets mindere mate dan vroeger daar de sectie Zottegem-Elzele sinds 1964 alweer gesloten is. De spoorlijn 82 (Aalst-Burst) wordt enkel tijdens de spits bediend en wordt gesloten tijdens de zomervakantie, dit gebeurt omdat de spoorlijn voornamelijk gebruikt wordt door studenten die hun opleiding volgen in Aalst. Het station Burst telt vandaag de dag nog altijd dubbel zoveel reizigers als andere stations in de buurt.

Het huidige stationsgebouw omvatte tot 2012 een loket met ruime wachtzaal, dienstlokalen, seinhuis en sanitaire voorzieningen. Ernaast staat een gebouw dat in afmetingen minstens even groot is als het hoofdgebouw. Dit bestaat volledig uit de technische installaties. Er zijn dan ook weinig ramen en dergelijke voorzien. Aan de overkant van de sporen bevond zich nog een dienstgebouw van infrastructuurbeheerder Infrabel. Hierin nam zij destijds haar intrek. Alle gebouwen werden in eenzelfde stijl opgetrokken in 1984 naar plannen van architect Herman Harth. Voor Infrabel was het dienstgebouw aan de overkant van de sporen blijkbaar te krap want ernaast stonden nog enkele containergebouwen. In maart 2013 verdween het dienstgebouw van Infrabel en kwam er zo plaats ter beschikking voor de aanleg van een extra parking die nodig was. in de directe omgeving van het station zijn 3 parkeerterreinen die plaats bieden aan 428 personenwagens. De aanleg van nieuwe parkeerplaatsen was nodig en is tot de dag vandaag zelfs krap. Doordat andere parkings van buurstations nog sneller volstaan of betalend zijn kiezen veel reizigers voor Burst als vertrekstation. Er zijn plannen om nieuwe parkings te maken en het stationsgebouw en perrons te renoveren.

Door de aanwezigheid van een seinhuis was Burst bijna voortdurend bemand. Ondanks dit gegeven, de grote reizigersaantallen en de strategische locatie van station Burst aan de kruising van spoorlijnen 82 en 89 werden de openingsuren van het loket ook hier stelselmatig teruggeschroefd. In 2013 is het seinhuis van Burst echter overgenomen worden door Denderleeuw. Het station is sinds 21 juni 2013 niet meer bemand en de loketten werden hierdoor gesloten. De wachtzaal blijft echter wel beperkt toegankelijk en is verkleind. Sanitaire voorzieningen werden gesloten en ook de snack- en frisdrankautomaat werd weggehaald. Voor de aankoop van vervoersbewijzen kan men terecht aan de biljettenautomaat die ter beschikking staat op perron 1, of via andere verkoopskanalen.

Het station Burst is een van de grootste stations van de buurt: het telt drie sporen. Het derde spoor is een uitwijkspoor en wordt enkel gebruikt tijdens het schooljaarperiode door de P-trein naar Aalst. Om het eilandperron te bereiken dient de tunnel gebruikt te worden. Deze is zowel vanaf het station als vanaf de parking toegankelijk. De perrons zijn grotendeels verhard, maar wel nog niet op de moderne standaardhoogte: dit bemoeilijkt het instappen op sommige treintypes. Op beide perrons zijn schuilhuisjes geplaatst.

Bij het station bevinden zich parkeergelegenheden en fietsenstallingen.

Galerij[bewerken]

Spoorindeling[bewerken]

spoor spoorlijn richting
1 L 89 Richting Denderleeuw-Brussel-Dendermonde-Schaarbeek
2 L 89 Richting Zottegem-Oudenaarde-Kortrijk-Brugge-Oostende
3 L 82 Richting Aalst (enkel tijdens schooljaar)

Treindienst[bewerken]

Sinds 13 december 2015

Week[bewerken]

Alle P treinen (Oostende)-Kortrijk-Zottegem-Denderleeuw-Brussel-Schaarbeek stoppen in Burst

Treintype Verbinding Dienstregeling
S3 (Oudenaarde)-Zottegem-Brussel-Dendermonde


Laatste en eerste rit van/naar Oudenaarde als S3 (deze trein rijdt bijna altijd door als L trein tussen Zottegem-Oudenaarde-Kortrijk)


P/S3 Alle P treinen die Burst passeren via spoorlijn 89 stoppen er. Verschillende ritten:

(Oostende)-Brugge-Lichtervelde-Kortrijk-Denderleeuw-Schaarbeek (1)

Kortrijk-Zottegem-Denderleeuw-Ternat-Jette-Brussel-Zuid (2)

S3 Schaarbeek-Denderleeuw-Zottegem-(Oudenaarde-Kortrijk)(3)

P Kortrijk-Oudenaarde-Zottegem-Burst-Denderleeuw-Schaarbeek(4)P Aalst - Burst Tijdens de piekuren

(1) P trein rijdt s’morgens van Oostende naar Schaarbeek en s’avonds van Schaarbeek naar Brugge.

(2) rijdt enkel s’morgens 1 rit tussen Kortrijk-Denderleeuw-Ternat-Jette-Brussel-Zuid.

(3) 1 rit s’avonds van Schaarbeek-Zottegem-Kortrijk.

(4) 2 ritten tussen Kortrijk-Oudenaarde-Zottegem-Burst-Denderleeuw-Brussel-Schaarbeek.

(4) 2 ritten tussen Schaarbeek en Kortrijk de (4) treinen stoppen enkel in de grote stations.

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 23 Brussels-Airport - Brussel - Denderleeuw - Zottegem - Kortrijk - Brugge - Oostende 1x/u