Station Castricum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Castricum   
Spinter-station-castricum.jpg
Afkorting Cas
Opening 1 mei 1867
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
Lijn(en) Staatslijn K
Vervoerder(s) NS
Coördinaten 52° 33′ NB, 4° 40′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Castricum
Station Castricum
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Castricum is het spoorwegstation aan de Staatslijn K AmsterdamDen Helder in het Noord-Hollandse Castricum. Het station werd geopend op 1 mei 1867. Het huidige stationsgebouw stamt uit 1969. Tussen 1914 en 1938 kende het station een tramlijn Castricum - Bakkum.

Het station ligt slechts enkele honderden meters van het Noordhollands Duinreservaat en is daarom ook in gebruik bij wandelaars.

Treinen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalCastricumAlkmaarSchagen 's Avonds en op zondag tot Amsterdam Centraal. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen.
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalCastricumAlkmaarDen Helder Stopt na 21.00 uur ook op Driebergen-Zeist. Stopt alleen 's avonds en op zondag in Heiloo
3400 Intercity HaarlemCastricumAlkmaarHoorn Rijdt niet na 20.00 uur. Na 20.00 uur wordt deze route gereden met de 14800.
14800 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemBeverwijkUitgeestCastricumAlkmaarHoorn Rijdt alleen 's avonds. Rijdt tussen Alkmaar en Hoorn één keer per uur.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Naast het station van Castricum is een klein busstation gerealiseerd. De opdrachtgever van het vervoer rond Castricum is de Provincie Noord-Holland. Castricum valt dan ook onder het concessiegebied "Noord-Holland Noord". De volgende buslijnen doen station Castricum aan:

Concessiegebied Lijn Route Bijzonderheden
Connexxion
Noord-Holland Noord 164 Castricum NS - Bakkum - Egmond aan Zee
Haarlem / IJmond 167 Beverwijk NS - Alkmaar NS
Noord-Holland Noord 868 Castricum NS - Bakkum - Castricum aan Zee Rijdt alleen van juni t/m september

Voorzieningen[bewerken]

  • Kiosk

Externe link[bewerken]