Station Delft Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Delft Zuid   
Spoor 2, waar de treinen richting Rotterdam vertrekken. Het inmiddels gesloopte stationsgebouwtje is te zien.
Spoor 2, waar de treinen richting Rotterdam vertrekken. Het inmiddels gesloopte stationsgebouwtje is te zien.
Plaats Delft
Afkorting Dtz
Opening 31 mei 1970
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Vervoerder(s) NS
Reizigers 4.472 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 22′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Delft Zuid (Randstad (gebied))
Station Delft Zuid
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Delft Zuid is een op 31 mei 1970 geopend spoorwegstation in de plaats Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, dat de zuidelijk gelegen wijken Tanthof en Voorhof bedient. Het station bevindt zich onder het viaduct van de Kruithuisweg en de beide perrons zijn vanaf dit viaduct met een trap te bereiken. Verder heeft het station natuurlijke aanlooproutes. Beide perrons strekken zich aan beide kanten veel verder uit dan het viaduct.

Geschiedenis[bewerken]

Het stationsgebouw, een zeshoekig gebouw van het type sextant, was sinds 2003 niet meer in gebruik en is juni 2006 afgebroken.

Tussen 2009 en 2011 is de omgeving rondom het station gerenoveerd. Doel van deze renovatie was vergroting van de sociale veiligheid, verbetering van de bereikbaarheid en vooruitlopend op eventuele toekomstige ontwikkelingen het geven van een impuls aan het gebied. In 2009 is ermee begonnen nieuwe fietsenstallingen aan te brengen op het Kruithuisviaduct. Het westelijke stationsplein, aan de kant van de Voorhof, is opnieuw ingericht. Door water te dempen is het groter geworden. Het aantal parkeerplaatsen is vergroot en er is een nieuwe busbaan aangelegd. Het gemaal, dat er al veel eerder stond, is in 2012 opnieuw in gebruik genomen. Een robotarm van het gemaal schept vuil uit de nieuwe aanvoersloot weg.

Aan de oostzijde, de meer verscholen kant richting de TU Delft, is het fietspad richting het station verbreed en is nieuwe openbare verlichting aangelegd. Dichte bosschages rondom het fietspad zijn verwijderd ter vergroting van de sociale veiligheid. Aan de westzijde van het station bevinden zich 3 fietskluizen waar een ov-fiets gehuurd kan worden.

In totaal zijn er in de directe omgeving van het station ruim 600 fietsenstallingen bijgeplaatst.

Toekomst[bewerken]

In december 2011 maakte ProRail bekend van plan te zijn het traject Rijswijk - Delft Zuid viersporig te maken. Ook station Delft Zuid zal als gevolg hiervan vier sporen krijgen. In december 2014 maakte de staatssecretaris het ontwerptracébesluit bekend.[2] In december 2016 werd het tracébesluit gepresenteerd.[3] Naar verwachting wordt de uitbreiding in 2023 gerealiseerd.[4]

In de toekomst zal station Delft Zuid wel deel gaan uitmaken van de Stedenbaan.[5] De huidige sprinter (vroeger stoptrein genoemd) wordt daarbij vervangen door de nieuwe hoogfrequente Stedenbaan.

De komende jaren krijgt station Delft Zuid een forse opknapbeurt. Er komt een fiets- en wandeltunnel onder de sporen. Boven die sporen komt een overkapping die volledig zal bestaan uit zonnepanelen, waardoor dit het eerste station in Nederland zal worden dat volkomen energieneutraal zal zijn.[6] Ook wordt het aantal parkeerplekken voor fietsen uitgebreid en wordt het plein opgeknapt. Het station krijgt ook een nieuwe naam: "Delft Campus".[7]

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2019 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftDelft ZuidRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5100.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftDelft ZuidRotterdam CentraalDordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5000.

Foto's[bewerken]

Externe links[bewerken]