Station Driebergen-Zeist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Driebergen-Zeist   
Station Driebergen-Zeist na de verbouwing
Afkorting Db
Opening 17 juni 1844
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Streekbus(sen) U-OV: 43 | 56 | 74
Syntus: 58 | 381
U-link 50
Buurtbus(sen) Syntus: 575
Nachtbus(sen) Syntus: N8 & N50
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder U-OV & Syntus Utrecht
Reizigers 7084 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Driebergen-Rijsenburg
Coördinaten 52° 4′ 2″ NB, 5° 15′ 34″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Driebergen-Zeist (Randstad)
Station Driebergen-Zeist
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Het station voor de verbouwing (2010)
NS-ornamenten op een muur van het station (voor de verbouwing)

Het station Driebergen-Zeist is een Nederlands spoorwegstation. Het ligt aan de Rhijnspoorweg, tussen de woonplaatsen Driebergen-Rijsenburg en Zeist, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 juni 1844 werd de spoorlijn Amsterdam - Utrecht, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij, doorgetrokken naar Driebergen. Driebergen kreeg een directiekeet van waaruit de verdere werkzaamheden aan de spoorlijn werden gecoördineerd. Deze directiekeet werd later verbouwd tot stationsgebouw. Op 17 juli 1844 werd het traject Utrecht-Driebergen officieel in gebruik genomen en werd het stationsgebouw geopend.

Aanvankelijk heette het station uitsluitend station "Driebergen". In 1864 werd de naam aangepast in "Zeist-Driebergen", in 1904 weer naar "Driebergen" en in 1948 kreeg het station de huidige naam "Driebergen-Zeist".

Het eilandperron werd aangelegd in 1854. In 1864 kreeg het station een nieuw stationsgebouw. Het station omvatte een dienstwoning, dienstvertrekken en een salonkamer (een wachtruimte voor de gegoede reizigers). In 1894 werden de beide perrons verbonden met een ijzeren loopbrug. Rond 1900 werd het station uitgebreid met een verdieping. Dit werd de nieuwe dienstwoning van de stationschef. De voormalige dienstwoning werd een wachtkamer derde klasse. Aan de linkerzijde werd een houten hokje, dat dienstdeed als plaatskaartenkantoor, tegen het station gebouwd.

In 1962 werd het station gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De loopbrug werd vervangen door een voetgangerstunnel. In het nieuwe, al niet meer bestaande, stationsgebouw werden loketten, dienstvertrekken en een restauratie gevestigd. In 2004 werden de perrons verlengd om het stoppen van langere sneltreinen mogelijk te maken. Het seinhuis werd in 1971 gesloopt.

Verbouwing en herinrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het opgebroken Station Driebergen-Zeist, 8 oktober 2017

Tussen 2017 en 2020[2] is het stationsgebouw uit 1962 gesloopt en het stationsgebied verdiept aangelegd. Een eilandperron, een zijperron en drie perronsporen maakten plaats voor een nieuw en breder middenperron, twee perronsporen voor stoptreinen, en twee doorgaande sporen voor intercity's. Intercity's die niet in Driebergen-Zeist stoppen kunnen dan de buitenste sporen gebruiken, waarbij de mogelijkheid bestaat om een sprinter in te halen.

Er is een nieuw busstation aan de noordzijde van het station aangelegd. Fietsen kunnen enkel gestald worden in de fietsenstalling. Die ligt onder het stationsplein. Op het stationsplein en onder de sporen is een 'huiskamer', een kiosk die ook wachtruimte biedt.

De overweg in de provinciale weg 225 is vervangen door een onderdoorgang, waar ook fietsers gebruik van maken. De overweg in de Odijkerweg is opgeheven.[3][4] Het project kostte € 120 miljoen.

Trein en bus[bewerken | brontekst bewerken]

Trein[bewerken | brontekst bewerken]

Sprinter op weg naar Rhenen

De volgende treinen stoppen in de dienstregeling 2024 te Driebergen-Zeist:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
7300 Sprinter (NS) BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.
23400 Intercity (NS) Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Stopt richting Utrecht Centraal niet in Veenendaal-De Klomp en Driebergen-Zeist.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Het busstation (in 2017 afgebroken)

Naast het station ligt een busstation voor lijnbussen naar onder andere Wageningen, Wijk bij Duurstede, Amersfoort, Zeist en Utrecht.

Lijn Route Vervoerder
43 Driebergen-Zeist - Odijk - Houten U-OV
50 Utrecht - Zeist - Driebergen - Doorn - Amerongen - Elst - (Rhenen - Wageningen/Veenendaal) (U-link) Syntus Utrecht & U-OV
56 Amersfoort - Soesterberg - Zeist - Driebergen - Doorn - Langbroek - Wijk bij Duurstede U-OV
58 Hilversum - Hollandsche Rading - Maartensdijk - Bilthoven - De Bilt - Zeist - Driebergen-Zeist Syntus Utrecht
74 Vianen - Nieuwegein - Utrecht - De Bilt - Zeist - Driebergen-Zeist U-OV
381 Driebergen - Austerlitz - Zeist Syntus Utrecht
575 Driebergen - Zeist - Soesterberg - Soest (buurtbus) Syntus Utrecht
N8 Utrecht - Driebergen-Zeist - Veenendaal - Rhenen - Wageningen (nachtbus) Syntus Utrecht
N50 Utrecht - Driebergen - Leersum - Amerongen (nachtbus) Syntus Utrecht

Spoorromantiek[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren vijftig stond het station bekend om de goede koffie die er te krijgen zou zijn. In die tijd werd tijdens de treinstop het perron bevolkt door obers met dienbladen met koffie voor het bedienen van de reizigers die daarvoor uit de raampjes hingen. Meestal waren de obers snel uitverkocht. Machinisten en hun conducteurs kregen een gratis bakje koffie als ze ervoor zorgden dat de trein een half minuutje eerder op het station arriveerde, zodat er voor de obers meer tijd was om hun koffie aan de man te brengen. Als het maar even kon vertrokken ze ook iets later.[5]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 10.000
2020 4.034
2021 4.258
2022 7.084

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bron: NS Dashboard, Reizigersgedrag 2022 Driebergen-Zeist, Aantal instappers, uitstappers en overstappers van NS-trein op NS-trein (per gemiddelde werkdag). NB: dit cijfer betreft de reizigers van NS, dus exclusief reizigers van andere vervoerders.
  2. Stationsgebied Driebergen-Zeist is opgeleverd. Prorail (7 april 2020). "Op 31 maart heeft het project Driebergen-Zeist een heugelijke mijlpaal bereikt. In een heel klein gezelschap en met voldoende afstand van elkaar vanwege de Coronacrisis, zijn door alle betrokkenen de handtekeningen gezet. Het project is daarmee door aannemer BAM opgeleverd aan opdrachtgever Prorail en overgedragen aan de diverse beheerders zoals de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist, NS en ProRail."
  3. Stationsgebied Driebergen-Zeist. BAM en Prorail. Gearchiveerd op 26 juli 2019. Geraadpleegd op 26 juli 2019.
  4. Driebergen-Zeist. Projecten. Prorail (3 juni 2019).
  5. De Tijd 4-8-1956, Het Parool 7-3-1959.
Zie de categorie Station Driebergen-Zeist van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.