Station Driebergen-Zeist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Driebergen-Zeist   
Station Driebergen Zeist sporen.JPG
Plaats Driebergen-Rijsenburg
Afkorting Db
Opening 17 juni 1844
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Rhijnspoorweg
Vervoerder(s) NS
U-OV
Syntus
Reizigers 9321 (2017)[1] per dag
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 16′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Driebergen-Zeist
Station Driebergen-Zeist
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
NS-ornamenten op een muur van het station

Het station Driebergen-Zeist is een Nederlands spoorwegstation, gelegen tussen Driebergen-Rijsenburg en Zeist aan de Rhijnspoorweg. Het station ligt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het station telt 2 perronsporen,. Het station wordt op dit moment uitgebreid tot 4 sporen en krijgt een ongelijkvloerse kruising met de N225. Naar verwachting is het gehele project gereed in 2021.

Geschiedenis[bewerken]

Op 27 juni 1844 werd de spoorlijn Amsterdam - Utrecht, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij, doorgetrokken naar Driebergen. Driebergen kreeg een directiekeet van waaruit de verdere werkzaamheden aan de spoorlijn werden gecoördineerd. Deze directiekeet werd later verbouwd tot stationsgebouw. Op 17 juli 1844 werd het traject Utrecht-Driebergen officieel in gebruik genomen en werd het stationsgebouw geopend.

Aanvankelijk heette het station uitsluitend station "Driebergen". In 1864 werd de naam aangepast in "Zeist-Driebergen", in 1904 weer naar "Driebergen" en in 1948 kreeg het station de huidige naam "Driebergen-Zeist".

Het eilandperron werd aangelegd in 1854. In 1864 kreeg het station een nieuw stationsgebouw. Het station omvatte een dienstwoning, dienstvertrekken en een salonkamer (een wachtruimte voor de gegoede reizigers). In 1894 werden de beide perrons verbonden met een ijzeren loopbrug. Rond 1900 werd het station uitgebreid met een verdieping. Dit werd de nieuwe dienstwoning van de stationschef. De voormalige dienstwoning werd een wachtkamer derde klasse. Aan de linkerzijde werd een houten hokje, dat dienstdeed als plaatskaartenkantoor, tegen het station gebouwd.

In 1962 werd het station gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De loopbrug werd vervangen door een voetgangerstunnel. In het nieuwe,al niet meer bestaande, stationsgebouw werden loketten, dienstvertrekken en een restauratie gevestigd. In 2004 werden de perrons verlengd om het stoppen van langere sneltreinen mogelijk te maken. Het seinhuis werd in 1971 gesloopt.

Herinrichting stationsgebied Driebergen-Zeist[bewerken]

Het opgebroken Station Driebergen-Zeist, 8 oktober 2017

Het stationsgebied wordt na 2015 geheel heringericht. In plaats van het huidige station Driebergen-Zeist komt[2] er een compleet nieuw station en het gebied eromheen wordt ingrijpend verbeterd. Verder wordt het stationsgebied van Driebergen-Zeist een compact OV-knooppunt. Het aantal sporen wordt ter hoogte van het station uitgebreid naar vier en de N225 kruist straks het spoor met een tunnel. De Hoofdstraat zal verdiept worden. Er is €120 miljoen toegezegd om de kruising bij het station van de Hoofdstraat/N225 (de weg van Zeist naar de oprit van snelweg A12) en de spoorlijn ongelijkvloers te maken. De eerste fase is de ondertunneling van de Hoofdstraat. Dit onderdeel van het project kan in 2018 gerealiseerd zijn. De spooruitbreiding naar vier sporen is naar verwachting eind 2019 afgerond en in 2020 kan het station helemaal vernieuwd zijn.

Trein en bus[bewerken]

Trein[bewerken]

Sprinter op weg naar Rhenen

De volgende treinen stoppen in de dienstregeling 2018 te Driebergen-Zeist:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalDriebergen-ZeistEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend van/naar Rhenen en vervangt dan serie 7400.
7400 Sprinter Amsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 van/naar Uitgeest.
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag in de richting van Nijmegen.

Op de tijden dat de serie 3100 niet rijdt, stopt de serie 3000 (Intercity Nijmegen – Den Helder) extra op Driebergen-Zeist.

Bus[bewerken]

Het busstation (in 2017 afgebroken)

Naast het station ligt een busstation voor lijnbussen naar onder andere Wageningen, Wijk bij Duurstede, Amersfoort, Zeist en Utrecht.

Lijn Route
43 Zeist - Driebergen - Odijk - Houten
50 Utrecht - Driebergen - Doorn - Amerongen - Elst - (Rhenen - Veenendaal/Wageningen)
51 Utrecht - De Bilt - Zeist - Driebergen
56 Amersfoort - Soesterberg - Zeist - Driebergen - Cothen - Wijk bij Duurstede
71 Nieuwegein - Utrecht Rijnsweerd - De Uithof - De Bilt - Zeist - Driebergen - Doorn (← Leersum ← Amerongen)
271 Nieuwegein - Utrecht Rijnsweerd - De Uithof - De Bilt - Zeist - Driebergen
371 Driebergen-Zeist -Utrecht Rijnsweerd (sneldienst)
381 Austerlitz - Driebergen - Zeist - Soesterberg - Nationaal Militair Museum
382 Driebergen-Zeist - Austerlitz - Woudenberg Henschotermeer (alleen in de zomervakantie)
412 Utrecht → De Uithof → Zeist → De Bilt → Utrecht (nachtbus)
575 Driebergen - Zeist - Soesterberg - Station Soest Zuid
N50 Utrecht - Driebergen - Leersum - Amerongen
N81 Utrecht - Driebergen-Zeist - Veenendaal via A12

Spoorromantiek[bewerken]

In de jaren vijftig stond het station bekend om de goede koffie die er te krijgen zou zijn. In die tijd werd tijdens de treinstop het perron bevolkt door obers met dienbladen met koffie om de reizigers te bedienen die uit de raampjes hingen voor koffie. Meestal waren de obers snel uitverkocht. Machinisten en hun conducteurs kregen een gratis bakje koffie als ze ervoor zorgden dat de trein een half minuutje eerder op het station arriveerde, zodat er voor de obers meer tijd was om hun koffie aan de man te brengen. Als het maar even kon vertrokken ze ook iets later.[3]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]