Station Driebergen-Zeist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Driebergen-Zeist   
Station Driebergen Zeist sporen.JPG
Plaats Driebergen-Rijsenburg
Afkorting Db
Opening 17 juni 1844
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Rhijnspoorweg
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder U-OV
Syntus
Reizigers 8787 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 16′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Driebergen-Zeist (Randstad (gebied))
Station Driebergen-Zeist
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Driebergen-Zeist is een Nederlands spoorwegstation. Het ligt aan de Rhijnspoorweg, tussen de woonplaatsen Driebergen-Rijsenburg en Zeist, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het station wordt sinds 2017 verbouwd en de omgeving van het station wordt heringericht. Deze werkzaamheden duren tot medio 2020.

Geschiedenis[bewerken]

Op 27 juni 1844 werd de spoorlijn Amsterdam - Utrecht, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij, doorgetrokken naar Driebergen. Driebergen kreeg een directiekeet van waaruit de verdere werkzaamheden aan de spoorlijn werden gecoördineerd. Deze directiekeet werd later verbouwd tot stationsgebouw. Op 17 juli 1844 werd het traject Utrecht-Driebergen officieel in gebruik genomen en werd het stationsgebouw geopend.

Aanvankelijk heette het station uitsluitend station "Driebergen". In 1864 werd de naam aangepast in "Zeist-Driebergen", in 1904 weer naar "Driebergen" en in 1948 kreeg het station de huidige naam "Driebergen-Zeist".

Het eilandperron werd aangelegd in 1854. In 1864 kreeg het station een nieuw stationsgebouw. Het station omvatte een dienstwoning, dienstvertrekken en een salonkamer (een wachtruimte voor de gegoede reizigers). In 1894 werden de beide perrons verbonden met een ijzeren loopbrug. Rond 1900 werd het station uitgebreid met een verdieping. Dit werd de nieuwe dienstwoning van de stationschef. De voormalige dienstwoning werd een wachtkamer derde klasse. Aan de linkerzijde werd een houten hokje, dat dienstdeed als plaatskaartenkantoor, tegen het station gebouwd.

In 1962 werd het station gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De loopbrug werd vervangen door een voetgangerstunnel. In het nieuwe,al niet meer bestaande, stationsgebouw werden loketten, dienstvertrekken en een restauratie gevestigd. In 2004 werden de perrons verlengd om het stoppen van langere sneltreinen mogelijk te maken. Het seinhuis werd in 1971 gesloopt.

Verbouwing en herinrichting[bewerken]

Het opgebroken Station Driebergen-Zeist, 8 oktober 2017

Sinds 2017 wordt het station verbouwd en het stationsgebied heringericht. Twee perrons en drie perronsporen maken plaats voor één nieuw perron, twee perronsporen voor stoptreinen en twee doorgaande sporen voor intercity's. Er komt een verdiept aangelegd stationsplein, een nieuw busstation en een nieuwe fietsenstalling. Binnen dit project wordt de overweg met de N225 vervangen door een onderdoorgang en verdwijnt de overweg voor de Odijkerweg. Er komt een viaduct voor fietsers over de hoofdstraat. Naar verwachting is het gehele project gereed in 2021.[2][3] Voor het project is € 120 miljoen toegezegd.

De onderdoorgang voor de N225 is in 2018 opengesteld. In 2020 kunnen het station en het stationsgebied helemaal vernieuwd zijn.

Trein en bus[bewerken]

Trein[bewerken]

Sprinter op weg naar Rhenen

De volgende treinen stoppen in de dienstregeling 2019 te Driebergen-Zeist:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalDriebergen-ZeistEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend vervangt deze serie 7400.
7400 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden tussen Breukelen en Rhenen vervangen door serie 7300.
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag in de richting van Nijmegen.

Op de tijden dat de serie 3100 niet rijdt, stopt de serie 3000 (Intercity Nijmegen – Den Helder) extra op Driebergen-Zeist. Deze stop bevindt zich tussen de stations Ede-Wageningen/Veenendaal-De Klomp en Utrecht Centraal.

Bus[bewerken]

Het busstation (in 2017 afgebroken)

Naast het station ligt een busstation voor lijnbussen naar onder andere Wageningen, Wijk bij Duurstede, Amersfoort, Zeist en Utrecht.

Lijn Route Vervoerder
43 Zeist - Driebergen - Odijk - Houten U-OV
50 Utrecht - Zeist - Driebergen - Doorn - Amerongen - Elst - (Rhenen - Wageningen/Veenendaal) Syntus Utrecht
51 Utrecht - De Bilt - Zeist - Driebergen U-OV
56 Amersfoort - Soesterberg - Zeist - Driebergen - Cothen - Wijk bij Duurstede Syntus Utrecht
71 Nieuwegein - Utrecht Rijnsweerd - De Uithof - De Bilt - Zeist - Driebergen - Doorn (← Leersum ← Amerongen) U-OV
271 Nieuwegein - Utrecht Rijnsweerd - De Uithof - De Bilt - Zeist - Driebergen U-OV
371 Driebergen-Zeist - De Uithof - Utrecht Rijnsweerd (sneldienst) U-OV
381 Driebergen - Austerlitz - Zeist - Soesterberg - Nationaal Militair Museum Syntus Utrecht
382 Driebergen-Zeist - Austerlitz - Woudenberg Henschotermeer (alleen in de zomervakantie) Syntus Utrecht
412 Utrecht → De Uithof → Zeist → De Bilt → Utrecht (nachtbus) U-OV
575 Driebergen - Zeist - Soesterberg - Station Soest Zuid Syntus Utrecht
N8 Utrecht - Driebergen-Zeist - Veenendaal - Rhenen - Wageningen Syntus Utrecht
N50 Utrecht - Driebergen - Leersum - Amerongen Syntus Utrecht

Spoorromantiek[bewerken]

In de jaren vijftig stond het station bekend om de goede koffie die er te krijgen zou zijn. In die tijd werd tijdens de treinstop het perron bevolkt door obers met dienbladen met koffie om de reizigers te bedienen die uit de raampjes hingen voor koffie. Meestal waren de obers snel uitverkocht. Machinisten en hun conducteurs kregen een gratis bakje koffie als ze ervoor zorgden dat de trein een half minuutje eerder op het station arriveerde, zodat er voor de obers meer tijd was om hun koffie aan de man te brengen. Als het maar even kon vertrokken ze ook iets later.[4]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Grootste, kleinste en snelst groeiende stations ns.nl
  2. Stationsgebied Driebergen-Zeist. BAM en Prorail. Geraadpleegd op 26 juli 2019.
  3. Driebergen-Zeist. Projecten. Prorail (3 juni 2019).
  4. De Tijd 4-8-1956, Het Parool 7-3-1959.