Station Duivendrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duivendrecht
Station Duivendrecht
Plaats Duivendrecht
Afkorting Dvd
Opening 23 mei 1993
Reizigers 13.126 (2018)[1]
Constructie
Type Viaductstation
Perrons 2 boven (trein en metro)
1 beneden
Perronsporen 2 boven, 2 beneden (trein)
2 boven (metro) (Sporenschema)
Treinvervoer
Treinvervoerder NS
Spoorlijn Rhijnspoorweg & Schiphollijn
Metrostation
Metrovervoerder GVB
Type Viaductstation
Perronsporen 2
Metro
Lijn richting Volgend station
 50  Isolatorweg Van der Madeweg
 50  Gein Strandvliet
 54  Centraal Station Van der Madeweg
 54  Gein Strandvliet
Tram en/of bus
Busvervoerder GVB & Eurolines
Stadsbus 41
Ligging
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 56′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Duivendrecht (Randstad)
Station Duivendrecht
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Duivendrecht is een trein- en metrostation dat in gebruik werd genomen in 1993, met de opening van de Zuidelijke tak van de Ringspoorbaan rond Amsterdam. Daarmee kwam de verbinding tussen Amsterdam RAI via Duivendrecht en Diemen Zuid met Weesp tot stand, waarmee Schiphol een rechtstreekse verbinding met Almere en Amersfoort verkreeg. Het station ligt in de gemeente Ouder-Amstel, aan de rand van het dorp Duivendrecht en het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.

Van 1897 tot 1938 heeft er ook al een halteplaats Duivendrecht bestaan. Deze lag aan de spoorlijn van Amsterdam naar Utrecht, enkele honderden meters ten zuiden van het huidige station, bij een overweg met een niet meer bestaande straat. Deze overweg lag ongeveer waar nu de noordelijke toegang van metrohalte Strandvliet ligt.

Duivendrecht is een kruisingsstation met twee sporen op niveau 1 (maaiveld = 0) en vier op niveau 2, waarvan de middelste twee in gebruik zijn voor de metrolijnen 50 en 54. Boven is voor elk van beide richtingen een perron met aan de ene zijde het treinspoor en aan de andere zijde het metrospoor, dus er wordt een cross-platform-overstap geboden tussen trein en metro.

Er is een uitgang aan de zuidwestzijde (Stationsplein) en een bij de Sint-Urbanuskerk aan de noordzijde (Rijksstraatweg), tevens ten noorden van metrolijn 53 die onder de treinsporen doorloopt.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten met een gemeenschappelijk OV-chipkaartgebied voor NS en GVB. De afscheiding van het buitengebied is bij de uitgangen op de begane grond. Er zijn aparte rijen poortjes per vervoerder, en op de gemeenschappelijke trein/metroperrons staan paaltjes met kaartlezers van beide vervoerders. Overstappende passagiers checken uit en bij de andere in zonder naar beneden te hoeven lopen.

Overstapstation[bewerken | brontekst bewerken]

Station Duivendrecht (2019)

Ten tijde van de bouw van het station, en tot ruim 10 jaar na opening, was er zowel tussen Utrecht en Schiphol als tussen Utrecht en Almere geen rechtstreekse treinverbinding. Daarom werd Duivendrecht aangelegd met een belangrijke overstapfunctie tussen de spoorlijn Amsterdam – Utrecht en de spoorlijn Schiphol – Weesp. Daarnaast is het een overstapstation op de metro richting het (uitgestrekte) kantorengebied bij de Bijlmer-Arena. Het station is net als station Sloterdijk in twee niveaus uitgevoerd. Er is weliswaar een toegang naar het dorp Duivendrecht, maar deze is helemaal achteraan het perron en duidelijk van ondergeschikt belang.

In 1997 werd metrolijn 50 geopend waardoor Duivendrecht een aantrekkelijk overstapstation werd voor reizigers richting (of uit) Amsterdam West. Ook werd door de komst van deze metro de frequentie op bestaande verbindingen, bijvoorbeeld richting Amsterdam Bijlmer of Amsterdam RAI, verhoogd. Het aantal OV-verbindingen nam toe doordat meer Intercity's in Duivendrecht gingen stoppen: in de eerste jaren na de opening in 1993 stopte alleen de intercity Den Helder-Nijmegen in Duivendrecht, andere Intercity's reden medio jaren 90 nog door. Maar vanaf mei 1998 gingen ook de intercity-treinen Haarlem-Limburg en Schiphol-Leeuwarden/Enschede in Duivendrecht stoppen. Door de intercity-verbinding met Duivendrecht, en de hogere frequenties, was het ondanks de grotere omweg vaak sneller en praktischer om vanuit Utrecht via Duivendrecht naar Almere te reizen dan via Weesp. Vanaf juni 2001 stopten sommige ICE's van en naar Keulen en (vanaf 2002 Frankfurt) in Duivendrecht.

Op 12 maart 2006 werd de Utrechtboog in gebruik genomen; een rechtstreekse verbinding tussen Utrecht en Schiphol is sinds die tijd mogelijk. Doordat er vanaf 2003 ook meer rechtstreekse treinen waren gaan rijden tussen Utrecht en Almere via de Gooiboog, verloor Duivendrecht zijn overstapfunctie grotendeels. Het aantal stoppende intercity's uit de richting Utrecht werd eerst verminderd, en sinds 10 december 2006 stoppen de intercity's tussen Amsterdam Centraal en Utrecht in het geheel niet meer op het station. Reizigers vanuit Duivendrecht in de richting Utrecht Centraal moeten op sommige tijdstippen overstappen op station Breukelen of Amsterdam Bijlmer Arena. Ook ICE's stoppen sinds december 2006 niet meer op het station (Schiphol-reizigers naar en van Duitsland kunnen sinds 2006 immers in Utrecht overstappen). Doordat Station Amsterdam Bijlmer ArenA (dat gunstiger ligt en meer busverbindingen heeft) vanaf eind 2006 een gedeeltelijke intercity-status kreeg verviel een andere overstapfunctie van station Duivendrecht: treinreizigers uit de richting Utrecht die in Amsterdam Zuid-Oost willen zijn, stappen sinds die tijd meteen in station Bijlmer-Arena uit en hoeven niet meer, zoals voorheen, in Duivendrecht uit te stappen om vervolgens de metro (terug) te nemen richting station Bijlmer ArenA.

Duivendrecht heeft zijn overstapfunctie behouden voor reizigers uit het Gooi en Flevoland, voor aansluiting naar Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer ArenA en Holendrecht, zowel per trein als per metro. Zo stoppen, in tegenstelling tot de lijn Amsterdam - Utrecht op niveau 2, op niveau 1 de helft van de intercity's voor de richting Almere en alle in de richting Amersfoort.

Met ingang van december 2016 is de dienstregeling dusdanig gewijzigd, dat een deel van de intercity's uit de richting Lelystad en Almere niet langer stopt in Duivendrecht.

Spoorindeling[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de treinen dragen de sporen beneden de nummers 1 en 4. De treinsporen boven dragen de nummers 5 en 8, de metrosporen daartussenin 6 en 7. De spoornummers 2 en 3 worden niet gebruikt.

De perrons beneden zijn in de periode 2013-2016 verschoven. Dat wil zeggen dat de perrons aan de westzijde met 75 meter werden verkort en aan de oostzijde met 75 meter werden verlengd.[2]

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in de dienstregeling 2021 te Duivendrecht:

  • boven:
Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalDuivendrechtBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalDuivendrechtBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden tussen Breukelen en Rhenen vervangen door serie 7300.
  • beneden:
Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoort CentraalApeldoornDeventerAlmeloHengeloEnschede Vormt tussen Schiphol en Amersfoort Centraal een halfuursdienst met serie 11600. Vormt tussen Amersfoort Centraal en Enschede een halfuursdienst met serie 1700.
2400 Intercity Lelystad CentrumAlmere CentrumDuivendrechtAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 20:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200.
4300 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtWeespAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Enkele eerste en laatste ritten van de dag rijden van/naar Lelystad Centrum.
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumWeespDuivendrechtAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur.
11600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoort CentraalAmersfoort Schothorst Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1600

Overig openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat het station geopend werd, was Duivendrecht de naam van het huidige metrostation Van der Madeweg. Dit was te zien in de haltenaam van Van der Madeweg, die als onderschrift Duivendrecht-Centrum kreeg maar sinds de renovatie van het station niet meer. Ook dat station had en heeft een overstapfunctie, maar alleen tussen de verschillende metrolijnen (50, 53 en 54).

Duivendrecht had daarnaast een belangrijk busstation moeten worden voor Amsterdam-Zuidoost. Dit is in de praktijk echter niet gebeurd. Er werd een groot busstation aangelegd dat op een ongunstige plaats ver van de bebouwing lag. Omdat de doorgaande lijnen steeds heen en weer moesten rijden, met het onvermijdelijke tijdverlies, besloot men de doorgaande lijnen te verleggen naar de noordzijde van het station, waar ook een ingang is. Dit was al eerder gebeurd met een nachtbuslijn omdat er op het station geen nachttreinen stopten. Op het busstation kwam nog maar één spitslijn. Over de voormalige laaggelegen goederenspoorbaan werd in 1994 een busbaan aangelegd waardoor de zuidzijde van het station weer kon worden aangedaan zonder telkens heen en weer te hoeven rijden. Begin 2006 heeft het weinig gebruikte busstation plaats gemaakt voor een parkeerterrein en de bushaltes werden verplaatst naar het trottoir. Er rijdt nog slechts één normale buslijn. Sinds 3 december 2014 is het internationale busstation van Eurolines op het station gevestigd. Eurolines doet vanaf hier diverse Europese bestemmingen aan.

Duivendrecht valt onder het concessiegebied Amsterdam. De volgende bussen en metro's van GVB doen station Duivendrecht aan sinds 7 april 2019:

Soort Lijn Route Bijzonderheden
Stadsbus 41 Station Holendrecht - Duivendrecht - Muiderpoortstation
Metro  50  Gein - Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Station Duivendrecht - Station Zuid - Amstelveenseweg - Station Lelylaan - Station Sloterdijk - Isolatorweg
Metro  54  Gein - Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Station Duivendrecht - Station Amstel - Centraal Station

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]