Station Eindhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Eindhoven   
Station Eindhoven.jpg
Afkorting Ehv
Opening 1 juli 1866
Perrons 3
Perronsporen 6
Toegang via poortjes
Lijn(en) Eindhoven - Weert,
Staatslijn E,
Eindhoven - Neerpelt
Vervoerder(s) NS
Reizigers 61.844 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 27′ NB, 5° 29′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Eindhoven
Station Eindhoven
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Achterzijde
Elektrische loc NS 1147 met intercityrijtuigen in Station Eindhoven; 1985.
Interieur van de Stationshal; 2006.
Glasapplique van Lex Horn (1954) op het NS-station in Eindhoven; 1989.
Onder de stationskap; 2011.

Station Eindhoven is het belangrijkste treinstation van Eindhoven. Het station ligt op een knooppunt van drie trajecten: Venlo – Eindhoven, Breda / 's-Hertogenbosch – Eindhoven, Eindhoven – Weert. Vroeger was er ook een lijn 18 van Eindhoven via Valkenswaard naar Hasselt (België). Deze spoorlijn is inmiddels opgebroken. In de stad zijn nog herinneringen aan deze lijn bewaard gebleven, zoals gebouwen en straatnamen.

Het station ligt in de wijk Fellenoord. Op circa 900 meter van het station bevindt zich het Philips Stadion, het stadion van PSV.

Van het station was tot 2007 een schaalmodel te vinden in Madurodam. Aan de centrumzijde van het station staat een standbeeld van Anton Philips, de vader van Frits Philips.

Dagelijks lopen 200.000 passanten door de tunnel onder het station. Dit zijn zowel trein- als busforensen, evenals verkeer tussen de binnenstad en de universiteit. Momenteel stappen er dagelijks zo'n 60.000 mensen in en uit een trein (exclusief overstappers), en daarnaast komen er nog eens 15.000 mensen (bijvoorbeeld busreizigers) in het station. In 2020 zal het totaal aantal reizigers op het station naar verwachting gestegen zijn naar 100.000 per dag, exclusief overstappers. Daarmee is station Eindhoven het op vijf na drukste station van Nederland, en het drukste station buiten de Randstad.

Geschiedenis[bewerken]

Het station van Eindhoven werd geopend op 1 juli 1866. Het stond indertijd nog op Woensels grondgebied. Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1956, naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. Vaak wordt beweerd dat het gelijkenissen vertoont met een Philips radio uit die tijd. Een gelijkende radio uit de jaren waarin het gebouw is ontworpen (1953-'55) bestaat echter niet, noch van Philips, noch van andere firma's. Het laten bepalen van de vorm van een gebouw door een ander gegeven dan de functie, past ook in het geheel niet binnen functionalistische architectonische opvattingen van Van der Gaast. In 1960 is er inderdaad een radio ontworpen en gebouwd door Philips die gelijkenissen met dit gebouw vertoont, de Philips B0X15U. Dit toestel is dus zeven jaar na het stationsontwerp ontworpen. De radiogelijkenis is dan ook een anekdote, die vanwege zijn aansprekendheid moeilijk te bestrijden is.

In de visie van Van der Gaast moest het station ten opzichte van de andere vervoermiddelen een opvallende plaats innemen. Dit stedenbouwkundige aspect speelde voor hem een voorname rol. Niet de menselijke maat was het uitgangspunt, maar de stedelijke ruimte gaf de doorslag bij de maatvoering. Een ander opvallend aspect in zijn visie was dat het station absoluut geen verblijfsfunctie moest hebben, het was enkel bedoeld als doorgangsruimte: het overstappen van het ene vervoermiddel op het andere.

Voor het huidige station zijn er al eerdere stationsgebouwen geweest. Van 1864 tot 1912 heeft als eerste een gebouw type SS derde klasse dienstgedaan. Van 1912 tot 1956 stond er als tweede een stationsgebouw uitgevoerd in strakke lijnen en sober van uiterlijk. Het is gesloopt nadat de sporen circa 150 m naar het noorden waren verlegd.

In 1991 kreeg station Eindhoven een tweede, extra, stationsgebouw aan de Noordzijde, aan busstation Neckerspoel, het eerste dynamische busstation in Nederland. De bovenverdiepingen zijn in gebruik als kantoor. Net zoals veel andere stations uit de tweede helft van de jaren '80, lag bij de inrichting het accent op de kleur blauw.

De binnenkant van dit stationsgebouw wordt sinds 2017 gerenoveerd, zodat het dezelfde stijl krijgt als de rest van het vernieuwde station.

Monumentenstatus[bewerken]

Op 15 oktober 2007 werd bekendgemaakt dat het station per 1 januari 2008, samen met 100 andere bouwwerken uit de wederopbouwperiode, de status van Rijksmonument kreeg. Het dak boven de perrons wordt op zijn plaats gehouden door onderdelen van een baileybrug.

Stationsvoorzieningen[bewerken]

Op station Eindhoven zijn diverse winkels te vinden, de Hermes vervoerswinkel en een NS-servicepunt. Op het voorplein van het station is de VVV van Eindhoven gevestigd.

Toekomst[bewerken]

Het station verwerkt zo'n 67.000 treinreizigers en 15.000 busreizigers per dag. Verwacht wordt dat dit in 2020 gestegen zal zijn naar 100.000. De huidige tunnel is 8 meter breed en daarnaast hebben de perrons geen liftvoorzieningen voor reizigers. Daarnaast zijn er alleen roltrappen omhoog. In 2013 is begonnen met de bouw van een nieuwe, 35 meter brede, tunnel met nieuwe winkelvoorzieningen. Daarnaast komen er roltrappen in beide richtingen en liften. Deze verbouwing moet derde kwartaal 2016 klaar zijn en kost naar schatting volgens planning 22 miljoen euro. De nieuwe tunnel komt naast de bestaande tunnel zodat het station in dienst kan blijven.[2][3][4]

Eind 2013 is een tijdelijk perron aangelegd aan het oude postspoor, (spoor 34), buiten de stationsoverkapping aan de stadszijde. Dit tijdelijk perron, spoor 34, was twee jaar in gebruik voor de sprinter naar Tilburg Universiteit, zodat tijdens de verbouwing alle treinen kunnen blijven rijden.

OV-chipkaart[bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Vervoer[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor buslijnen, evenals de treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Eindhoven.

Treinseries die stoppen in Eindhoven tijdens de dienstregeling 2018:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
1100 Intercity Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
2900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenRoermondMaastricht Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHelmondVenlo
3900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Rijdt op de vroege ochtend en 's avonds 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven Gekoppeld in Eindhoven aan serie 6400 naar Weert.
6400 Sprinter EindhovenWeert In Eindhoven gekoppeld aan serie 5200 naar Tilburg Universiteit.
9600 Sprinter 's-HertogenboschBoxtelEindhovenHelmondDeurne In de spits gekoppeld aan serie 6700 van/naar Oss.
21400 Intercity EindhovenUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.

Voor- en natransport[bewerken]

Er zijn er twee bewaakte fietsenstallingen en meerdere onbewaakte fietsenstallingen. Verder bestaat er de mogelijkheid om een OV-fiets te huren.

Busvervoer[bewerken]

De noordzijde van het station grenst aan het busstation Neckerspoel. Hier stoppen de Hermes stadsbussen en de streekbussen van Hermes en Arriva. Het busstation bestaat uit 13 busperrons (A t/m M). Elk busperron is voorzien van een elektronisch informatiebord dat het lijnnummer en eindbestemming van twee lijnbussen kan weergeven. Er is een grote overkapping met banken waar reizigers kunnen wachten op hun bus. Bij de hoofdingang van het station staat een informatiebord met een kaart en vertrektijden van de bussen. Het station van Eindhoven ligt in zone 6400. Aan de noordzijde van het station, aan de J.F. Kennedylaan, stoppen tevens internationale lijndiensten naar bestemmingen in Duitsland en Spanje. Eurolines biedt lijndiensten naar onder andere Londen en Parijs. Flixbus biedt lijndiensten naar onder andere Berlijn, Brussel, Den Haag, München, Enschede en Groningen. IC Bus rijdt meerdere malen per dag met bussen rechtstreeks naar Antwerpen en Düsseldorf.

Zie ook[bewerken]