Station Eindhoven Strijp-S

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Eindhoven Strijp S)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Eindhoven Strijp-S   
Station Beukenlaan.jpg
Afkorting Ehs
Opening 26 september 1971
Perrons 3
Perronsporen 4
Lijn(en) Staatslijn E
Vervoerder(s) NS
Reizigers 2270 (2016)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Eindhoven Strijp-S (tot 13 december 2015 Eindhoven Beukenlaan) is een spoorwegstation in Eindhoven op het traject Boxtel-Eindhoven en wordt bediend door de stoptreinen vanuit Eindhoven in de richtingen 's-Hertogenbosch en Tilburg en de andere kant op richting Weert en Deurne. Het station werd geopend op 26 september 1971. Het voormalige stationshuisje is een zeshoekig gebouw, een zogenaamd sextant. Tegenwoordig is het in gebruik als lunchroom / snackbar. Het station zelf is onbemand en ligt boven de Rondweg (deel Marconilaan / Beukenlaan), op de grens van Woensel en Strijp, naast Strijp-S met het Klokgebouw, een voormalig Philips-pand dat tegenwoordig functie heeft als (onder andere) een poppodium.

Sinds de treindienstregeling 2016 heeft het station de naam Eindhoven Strijp-S, in plaats van Eindhoven Beukenlaan.

Voor 2018 zal het station worden voorzien van liften om de perrons toegankelijk te maken voor onder andere mindervaliden, kinderwagens en reizigers met bagage.

1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Eindhoven

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2018 te Eindhoven Strijp-S:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven Strijp-SEindhoven Gekoppeld in Eindhoven aan serie 6400 naar Weert.
9600 Sprinter 's-HertogenboschBoxtelEindhoven Strijp-SEindhovenHelmondDeurne In de spits gekoppeld aan serie 6700 van/naar Oss.

Voor- en natransport[bewerken]

Bij het station zijn fietskluizen en onbewaakte fietsenstallingen aanwezig. Verder is er parkeergelegenheid voor auto's. Er stoppen geen lijnbussen bij het station.[2] De dichtstbijzijnde bushalte is Eindhoven Strijp-S, waar de HOV-lijnen 401 (Eindhoven Station - Meerhoven - Eindhoven Airport), 402 (Eindhoven Station - Veldhoven Zonderwijk) en 403 (Eindhoven Station - Veldhoven - Oerle Zuid) stoppen.