Station Emmerich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deutsche Bahn AG-Logo.svg    Station Emmerich   
Bahnhof Emmerich Germany PM07.jpg
Plaats Emmerich
Afkorting Em (NS) / EEM (DB)
Perronsporen 4
Lijn(en) DB 2270
Vervoerder(s) DB
Volgend station DB 2270: Praest
Vorig station DB 2270: Zevenaar
Coördinaten 51° 50′ NB, 6° 15′ OL
Station Emmerich (Duitsland (hoofdbetekenis))
Station Emmerich
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Emmerich (Duits: Bahnhof Emmerich) is een spoorwegstation van de Duitse plaats Emmerich (ook bekend als Emmerik).

Systeemwissel oude situatie[bewerken]

Op het emplacement van Emmerich bevond tussen 1966 en 2016 zich de bovenleidingssysteemwissel tussen de in Nederland gebruikte 1,5 kV gelijkstroom en de in Duitsland gebruikte 15 kV 16,7 Hz wisselstroom, de sporen waren voorzien van omschakelbare bovenleidingsspanning. Treinen uit Duitsland konden binnenkomen onder Duitse spanning, treinen uit Nederland onder Nederlandse spanning. Na afkoppelen van de locomotief kon deze zonder hulp van een dieselloc onder eigen spanning weer omrijden en vertrekken. Dit was onder andere het geval bij de EuroNight/CityNightLine-treinen richting Warschau, Moskou, Praag en Kopenhagen. De enig overgebleven CityNightLine richting Milaan en Zürich wordt getrokken door een locomotief die zowel onder de Nederlandse als Duitse spanning kan rijden. Naast deze nachttrein zijn er ook nog ICE-treinen van NS International/DB Fernverkehr die niet stoppen te Emmerich, maar richting het Ruhrgebied pas weer in Oberhausen; deze reden over de omschakelbare sporen als ware het dat ze door een spanningssluis rijden.

Systeemwissel nieuwe situatie[bewerken]

In juli 2016 is bij Elten een spanningssluis in gebruik genomen, elektrische treinen rijden sindsdien vanuit Duitsland tot Elten onder de Duitse 15 kV wisselstroom. Bij Elten wordt omgeschakeld naar 25 kV wisselstroom, de spanning van de Betuweroute. Voor treinen die richting Arnhem rijden is op het emplacement Zevenaar Oost een tweede spanningssluis gerealiseerd tussen 25 kV wisselstroom en 1,5 kV gelijkstroom.

Alle wegen leiden via Emmerich, affiche uit de jaren 1920

Verbindingen met Nederland[bewerken]

Emmerich had sinds 2000 geen directe treinverbinding meer met Nederland, omdat de nachttreinen niet bedoeld zijn voor kort grensverkeer. Hoewel een rit per trein tussen Emmerich en Arnhem slechts 18 minuten duurt, was de snelste bus/buurtbus/trein verbinding geruime tijd 1 uur en 12 minuten via Elten en Zevenaar. Deze verbinding was echter beperkt tot overdag op werkdagen. Een andere bus/bus/treinverbinding bestaat via 's-Heerenberg en Doetinchem en de kortste reistijd bedraagt 1 uur en 24 minuten. Deze verbinding bestaat niet in de avonduren en op zondag. De hele week door en ook in de avonduren bestaat er elk uur een bus/trein verbinding met als kortste reistijd 1 uur en 34 minuten via Kleef en Nijmegen.

Als proef werd met ingang van de dienstregeling 2006 (vanaf 10 december 2005) een stoptreinverbinding Arnhem - Emmerich gestart door Syntus die twee jaar had moeten gaan rijden. Tijdens het weekend werden dagelijks vier slagen (retourritten) gereden waarbij kaartverkoop in de trein plaats vond. Wegens tegenvallende resultaten, onbekendheid en ongunstige vertrektijden, werd de proef reeds na een half jaar, op 1 juni 2006, beëindigd.

Wederom verbinding 2017[bewerken]

In 2013 werd aangekondigd dat er vanaf 6 april 2017 wederom een verbinding tot stand gebracht gaat worden. Onder de naam Rhein-IJssel-Express geëxploiteerd door Abellio Rail NRW is de RE 19 uit Dusseldorf verlengd naar Zevenaar en Arnhem Centraal en keerde de verbinding tussen Emmerich en Nederland tegen regionale tarieven elk uur terug.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinserie stopt in Emmerich:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20000 RE 19 Regional-Express (Abellio Rail NRW) Arnhem CentraalZevenaarEltenEmmerichWeselOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf FlughafenDüsseldorf Hbf Rhein-IJssel-Express

Busverbindingen[bewerken]

Het busstation voor het station

De volgende buslijnen stoppen ook op station Emmerich :

Emmerich grens[bewerken]

Het grenspunt Emmerich grens, vaak geschreven als Emmerich (Gr), is onder meer van belang voor tarieven van grensoverschrijdende treinreizen.

Externe links[bewerken]