Station Erps-Kwerps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Erps-Kwerps.png
Opening 3 november 1887
Telegrafische code MRP
Aantal perrons 2
Lijn(en) 36
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 35′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
275
50
32
Beheerder NMBS
Station Erps-Kwerps (Belgisch spoorwegstation)
Station Erps-Kwerps
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Erps-Kwerps is een spoorweghalte langs spoorlijn 36 (Brussel-Luik) in Erps-Kwerps, deelgemeente van de Belgische gemeente Kortenberg.

De reizigerscijfers van 2015 tonen een gemiddeld aantal opstappende reizigers van 275 per weekdag, 50 per zaterdag en 32 per zondag.

Spoorlijn 36 werd in 1866 in dienst genomen. Het station Erps-Kwerps werd pas gebouwd en in gebruik genomen in 1887. Oorspronkelijk kreeg het de naam station Olmenhoek. Deze naam refereert aan het dichtbijgelegen gehucht Olmenhoek. Het station was gelegen aan de Kerselarestraat. Voor de inwoners van Kwerps, Nederokkerzeel, Schoonaarde en Meerbeek was en is het het dichtst bijgelegen station. Een gedeelte van de inwoners van Erps maakte gebruik van het meer dichtbijgelegen station Kortenberg. Het stationsgebouw, van het type 1893[2], werd gesloopt in 1988. Sindsdien is Erps-Kwerps een onbemande spoorweghalte.

In 2001 begonnen de werkzaamheden aan de verdubbeling van het aantal sporen van 2 naar 4 op het traject. De sporen van spoorlijn 36 werden naar buiten toe verplaatst, en op de oude bedding werd spoorlijn 36N aangelegd. De sporen 2 en 3 worden gebruikt door de Thalys, de ICE en IC-treinen. Deze stoppen door de regel niet. De buitenste sporen 1 en 4 worden gebruikt door de lokale treinen, met halte in Erps-Kwerps.

Sinds december 2005 is er met de ingebruikname van de Bocht van Nossegem een verbinding van Leuven en Limburg met de luchthaven van Brussels Airport. Deze dienst heeft geen stopplaatsen tussen Leuven en de luchthaven. Met de invoering van het Gewestelijk Expresnet in 2016 zal het station een verhoogd aanbod kennen tijdens de spitsuren van 4 verbindingen per uur met Brussel en Leuven (lijn 1). De GEN-lijn 3 (die ook de luchthaven bedient) zal niet stoppen in Erps-Kwerps maar wel in het nabijgelegen station Kortenberg.

Treindienst[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S2 Leuven - Brussel - 's-Gravenbrakel Maandag t.e.m zaterdag: 2x/u
Zon- en feestdagen: 1x/u