Station Geerdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Geerdijk   
Station Geerdijk met een LINT van Syntus
Station Geerdijk met een LINT van Syntus
Plaats Geerdijk
Afkorting Gdk
Opening 1 oktober 1906
Sluiting 2016
Perrons 2 (bajonetligging)
Perronsporen 1
Spoorlijn Spoorlijn Mariënberg - Almelo
Vervoerder(s) Arriva
Reizigers 55 (2008)[1] per dag
Coördinaten 52° 29′ NB, 6° 34′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Geerdijk
Station Geerdijk
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Geerdijk is een halte in Geerdijk en is geopend op 1 oktober 1906. Het ligt aan de spoorlijn Mariënberg - Almelo, tussen de stations Vroomshoop en Mariënberg.[2] Het station heette tot 1952 Vroomshoop-Geerdijk.

Achtergrond[bewerken]

Het station heeft twee perrons, beide aan hetzelfde spoor, van elkaar gescheiden door een overweg. De trein stopt altijd, vanuit de rijrichting gezien, op het perron na de spoorwegovergang, zodat de overweg direct weer vrijgegeven kan worden.

Station Geerdijk is het op een na minst gebruikte station van Nederland. Het kent volgens tellingen van ProRail over 2005[3] slechts 60 in- en uitstappers per dag. Alleen Enschede De Eschmarke wordt minder gebruikt. Op 8 november 2011 lieten de fracties van PvdA en SGP in de gemeente Twenterand weten geen moeite te hebben met sluiting[4]. Reizigers kunnen dan naar de dichtstbijzijnde halte op 2 minuten van Vroomshoop.

Het is de intentie van Provinciale Staten van Overijssel om in 2016 station Geerdijk te sluiten om daarmee de tijd (pm 3 minuten) te winnen die nodig is om de treindienst Almelo-Mariënberg door te trekken naar Hardenberg.[5]

Bediening[bewerken]

Station Geerdijk wordt bediend door de volgende treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
31000 Stoptrein (Arriva) AlmeloGeerdijkMariënberg