Station Gellik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Gellik
Opening 1 juli 1899
Sluiting 1914
Heropening 1921
Tweede sluiting 4 april 1954
Telegrafische code (H)
Lijn(en) 20
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
-
-
-
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Gellik is een voormalige spoorweghalte in Gellik, een deelgemeente van het Limburgse gemeente Lanaken. Het lag aan spoorlijn 20, de spoorlijn tussen de Nederlandse stad Maastricht en de Belgische stad Hasselt.

In 1899 werd Gellik als stopplaats geopend die beheerd werd door het station Lanaken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er geen dienstverlening. Op 1 mei 1921 werd de stopplaats heropend. De definitieve sluiting vond in 1954 plaats.

Vanaf 1 augustus 2015 worden er spoorfietsen ingezet tussen Munsterbilzen en Gellik. Dus hier wordt het tevens het eindpunt van de route.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.