Station Genval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Genval
Genval Ga1JPG.jpg
Opening 2 juni 1889
Telegrafische code MGV
Aantal perrons 3
Lijn(en) 161
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
1.738
368
273
Beheerder NMBS
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Genval is een Belgisch spoorwegstation met een merkwaardige art nouveau- of jugendstildecoratie langs spoorlijn 161 (Brussel - Namen).

Het stationsgebouw is van het type 1893 R4.

Historiek[bewerken]

Het spoorwegstation van Genval (deelgemeente van Rixensart in Waals Brabant) is gebouwd door architect G. De Lulle in 1910, zoals blijkt uit de inschrijving "Anno 1910" boven de ingangsdeur.

Architectuur[bewerken]

Qua architectuur is het gebouw niet art nouveau maar eclectisch, met art nouveau-decoratie.

Het station, uit oranje en gele bakstenen, is gebouwd volgens het standaardmodel 1893 van de Staat en bestaat uit een hoog hoofdgebouw verlengd door twee lagere en asymmetrische extensies aan weerszijden.

Langs de kant van de sporen is het perron beschermd door een luifel in smeedijzer.

Art nouveau-decoratie[bewerken]

De art nouveau-decoratie van de voorgevel bestaat uit vier ceramiekpanelen met papavermotieven, vier sgraffiti met bloemenmotief en één sgraffito die het "gevleugeld wiel" voorstelt, symbool van de spoorweg sinds de negentiende eeuw.

Het "gevleugeld wiel" verwijst naar Hermes, god van de reizigers.

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Brussel-Zuid - Ottignies Dagelijks: 1x/u
L Brussel-Zuid - Louvain-la-Neuve-Université Week: 1x/u
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.