Station Graide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Graide
Station Graide.jpg
Opening 20 december 1880
Sluiting 1996 (goederen)
Telegrafische code MGD
Aantal perrons 2
Lijn(en) 166
Coördinaten 49° 56′ NB, 5° 3′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
144
46
100
Beheerder NMBS
Station Graide
Station Graide
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Graide is een spoorwegstation langs spoorlijn 166 (Dinant-Bertrix) in Graide, een deelgemeente van de gemeente Bièvre.

Rond het station ontstond de wijk Graide-Station. In 1908 kreeg de wijk haar eigen kerk, toegewijd aan Sint-Jozef, en in 1909 werd de wijk erkend als hulpparochie van Graide.

Hoewel het vernoemd is naar Graide is het qua locatie veel dichter gelegen bij Bièvre, sedert de sluiting van het station in laatstgenoemde plaats (station Bièvre sloot in 1984 conform het IC/IR-plan dat een algehele sluiting van "niet rendabele stations" vooropstelde) richt Graide zich dan ook voornamelijk op Bièvre. De reden waarom men dit station open gehouden heeft en niet Bièvre kan te maken hebben met de strategische ligging: naast Bièvre (2km) is het station ook gemakkelijk bereikbaar voor Graide (3km), Naomé (4km), Baillamont (4km) en Monceau-en-Ardenne (6km).

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Libramont - Dinant - Namen Dagelijks: 1x/om de 2u
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
Geplaatst op:
14-09-2007
Dit artikel is een beginnetje over openbaar vervoer. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken