Naar inhoud springen

Station Grijpskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Grijpskerk   
Station Grijpskerk
Afkorting Gk
Opening 1 juni 1866
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn B
Opstapper(s) 752 t/m 755
Vervoerder(s) Arriva
Ligging
Plaats Grijpskerk
Coördinaten 53° 15′ 21″ NB, 6° 18′ 38″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Grijpskerk (Nederlands spoorwegstation)
Station Grijpskerk
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Grijpskerk is het station in Grijpskerk in de provincie Groningen. Het ligt aan de spoorlijn LeeuwardenGroningen, aan de zuidkant van het dorp. Tegenwoordig is Grijpskerk een onbemande stopplaats en wordt bediend door Arriva.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station in Grijpskerk werd gebouwd in 1863. Voor de aanleg moest de bodem er sterk worden opgehoogd, een reden waarom de directie van de spoorwegen aanvankelijk het station liever aan de Westerhorn had gewild. De huidige locatie lag echter dichter bij het dorp en centraler binnen de toenmalige gemeente Grijpskerk, wat de doorslag gaf. Het werd op 1 juni 1866, bij de opening van het baanvak Groningen – Leeuwarden, in gebruik genomen. Groningen – Leeuwarden was onderdeel van staatslijn B van de Staatsspoorwegen. Grijpskerk kreeg een standaardstation van de vijfde klasse. De spoorlijn beviel zo goed dat, toen Beetsterzwaag plannen had voor een lokaalspoorlijn van de regio Drachten naar het Westerkwartier, de gemeente Grijpskerk in 1871 geld beschikbaar stelde om deze aan te doen sluiten op dit station, met een eventuele doortrekking naar Zoutkamp. De toenmalige gemeente Grootegast wilde echter niet financieel bijspringen, waardoor het plan werd afgeblazen. Bij het station werd in 1873 een logement geopend aan het begin van de Stationslaan.

Dit eerste station werd in 1881 vervangen door een nieuw gebouw dat in gebruik bleef tot 1976. Het werd toen vervangen door een nieuw station van het standaardtype Douma. In de jaren negentig werd het stationsgebouw buiten dienst gesteld. Het werd door NS verhuurd aan kunstenaar Gert Sennema die er een atelier in vestigde. In mei 2005 is het gebouw afgebrand, mogelijk door brandstichting.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
37400 RS 1 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenGrijpskerkGroningen 's Avonds rijden van maandag t/m zaterdag enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]