Station Groningen Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Groningen Noord   
Noorderstation Groningen.jpg
Plaats Groningen
Afkorting Gnn
Opening 15 juni 1884
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Groningen - Delfzijl
Groningen - Eemshaven
Stadsbus Qbuzz lijn 1 GD.png Qbuzz lijn 2 GD.png Qbuzz lijn 7 GD.png Qbuzz lijn 9 GD.png 10
Streekbus 171
Vervoerder(s) Arriva (trein)
Qbuzz
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Het oude Noorderstation (1920)
Bron: W. Wijbenga

Station Groningen Noord of het Noorderstation, zoals Stadjers het station noemen, is een spoorwegstation in het noorden van de stad Groningen, nabij de wijken Selwerd en de Tuinwijk. Onder het station is een horecagelegenheid (café Het Noorderstation) gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

In 1884 werd de spoorlijn Groningen - Delfzijl geopend. Langs het gedeelte van dat traject dat door de stad Groningen loopt, werd een halte aangelegd bij Kostverloren (reeds lang geleden opgeheven), en verderop Groningen Halte SS, het latere Station Groningen Noord. In 1893 kwam ook de spoorlijn Sauwerd - Roodeschool gereed. Vanaf toen werd het station ook door de trein Groningen – Roodeschool aangedaan. Tegenwoordig worden beide lijnen geëxploiteerd door Arriva. Van 1922 tot 1938, en heel even opnieuw in 1940, stopte hier bovendien de trein Groningen - Zoutkamp.

Om de noordelijke stadswijken (aan de noordwestkant van de spoorlijn) beter bereikbaar te maken vanuit de binnenstad en de oudere stadswijken (aan de andere kant van het spoor) werd vanaf 1971 het spoor vanaf de Frieschestraatweg verhoogd, zodat ander verkeer eronderdoor kon. Hiervoor werd aan westelijke zijde een tijdelijk station aangelegd, opdat het treinverkeer kon blijven rijden. Het oude Noorderstation met de karakteristieke ijzeren loopbrug werd in 1973 afgebroken; in 1974 was het nieuwe, verhoogde station gereed (zie foto). Het station ligt sindsdien boven de Noorderstationsstraat, die vanaf toen verbonden was met de Kastanjelaan. De karakteristieke afsluiting van de Noorderstationsstraat, vergelijkbaar met stationstraten in de provincie is sindsdien verloren gegaan.

1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Groningen (stad)

Vernieuwingen[bewerken]

In 2006 is begonnen met een vernieuwing van station Groningen Noord onder de naam Selwerd Spoort. Eind 2006 is een deel van het perron vernieuwd en een aantal centimeters verhoogd in verband met de inzet van de Spurt-treinstellen op bovengenoemde trajecten. Tevens zijn op beide perrons nieuwe treinaanwijzers geplaatst. In 2007 zijn nieuwe trappen gebouwd aan de buitenkant van het station, in de oude trappenhuizen bevinden zich nu ateliers.

Zie ook[bewerken]