Station Hamburg Berliner Tor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  
Hamburg Berliner Tor
S-Bahnstation Berliner Tor aan de lijn naar Lübeck; onder de perronrand zijn de knipperlichten zichtbaar. Op de achtergrond is nog net het deel van het station te zien aan de lijn naar Berlijn.(2008)
Algemeen
Vervoerder(s) DB Regio
Hamburger Hochbahn
Stationscode 569
DS100-code ABTS (S-Bahn)
BT (metro)
Categorie 3
Type Bft
Geschiedenis
Gebeurtenis datum
Opening S-Bahn 1906
Opening metro 1912
Constructie
Perrons 1 (S-Bahn ri. Aumühle)
2 (S-Bahn ri. Barmbek)
Perronsporen 2 (S-Bahn ri. Aumühle)
3 (S-Bahn ri. Barmbek)
Spoorvervoer
Spoorlijn(en) DB 1241 Hamburg Hbf - Hamburg-Poppenbüttel
DB 1244 Hamburg Hbf - Aumühle
Metro van Hamburg
S-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Wedel Hauptbahnhof
Poppenbüttel Landwehr
Flughafen Landwehr
Blankenese Hauptbahnhof
Poppenbüttel Landwehr
Altona Hauptbahnhof
Bergdorf Rothenburgsort
Elbgaustraße Hauptbahnhof
Aumühle Rothenburgsort
Altona Dammtor
Harburg Rathaus Hammerbrook
Constructie metrostation
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 2
Perronsporen 4
U-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Niendorf Nord Hauptbahnhof Nord
Mümmelmannsberg Burgstraße
Tegen de klok in Lübecker Straße
Met de klok mee Hauptbahnhof Süd
Elbbrücken Hauptbahnhof Nord
Billstedt Burgstraße
Ligging
Deelstaat Vlag van de Vrije Hanzestad Hamburg Hamburg
Plaats Hamburg
Stadsdeel Borgfelde
Adres Berliner Tordamm 10
Coördinaten 53° 33′ NB, 10° 1′ OL
Station Hamburg Berliner Tor (Hamburg)
Station Hamburg Berliner Tor
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Hamburg Berliner Tor (Bahnhof Hamburg Berliner Tor, kort: Berliner Tor) is een trein- en metrostation in het stadsdeel Borgfelde van de Duitse stad Hamburg. Het station is een vorkstation aan de spoorlijn Hamburg Hauptbahnhof - Hamburg-Poppenbüttel en de spoorlijn Hamburg Hauptbahnhof - Aumühle. Het is een belangrijk knooppunt in het oosten van het Hamburgse netwerk. Het station is onderdeel van de S-Bahn van Hamburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Berliner Tor, Berlijnse poort, was een omstreeks 1680 gebouwde stadspoort aan de noordkant van de oude binnenstad van Hamburg. De laatste resten van de poort werden gesloopt in 1820. In de 19e eeuw werd hier een straat gebouwd, aanvankelijk Beim Berliner Tor geheten en sinds 1899 simpelweg Berliner Tor.

Aan de bouw van de Stadtbahn (voluit: Hamburg-Altonaer Stadt- und Vorortbahn) (de toenmalige voorloper van de huidige S-Bahn) naar Ohlsdorf en de bouw van Hamburg Hauptbahnhof in de eerste jaren van de 20e eeuw, was ook het aanleggen van een nieuw tracé van de spoorlijn naar Berlijn verbonden. Vanaf het Hauptbahnhof (centraal station van Hamburg) tot Berliner Tor loopt deze parallel aan de spoorlijn naar Lübeck, takt vervolgens in station Berliner Tor af naar het zuiden en komt bij Rothenburgsort weer op het oude tracé. Zowel de Stadtbahn, de lijn naar Lübeck, de lijn naar Berlijn als de "voorstadsbaan" naar Friedrichsruh kregen een eigen eilandperron. Het station Berliner Tor kwam in 1906 gereed.

In 1912 werd het metrostation aan de Ringlijn noordelijk tegenover het treinstation onder de straat Beim Strohhause geopend.

In 1958 werd het langeafstandstraject naar Berlijn, waar toen nauwelijks langeafstandstreinen reden door de Duitse deling, tot Bergedorf voorzien van een derde rail (stroomtoevoer); het perron voor de langeafstandstreinen werd nauwelijks nog gebruikt. Met de bouw van de City-S-Bahn werd het perron aan de lijn naar Lübeck opgeheven en werd een nieuw perron met nieuwe sporen voor de S-Bahn-treinen in de richting naar Ohlsdorf gebouwd.

S-Bahnongeluk bij Berliner Tor[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 oktober 1961 om 22:38 vond in de buurt van het station een zwaar treinongeluk plaats met 28 doden en 55 gewonden. Bij het ongeval reed een S-Bahntrein richting Bergedorf op een met I-profielen beladen werktrein. De treindienstleider had de S-Bahntrein toestemming gegeven om door de rijden, op een trajectdeel waar de werktrein nog stond. Hij was de werktrein vergeten, omdat de treindetectie was uitgeschakeld voor rangeerwerkzaamheden. De S-Bahntrein reed met een snelheid van ongeveer 60 km/h op de werktrein af. De lading I-profielen paste door de afmeting nagenoeg precies in de cabine van de S-Bahntrein, doorboorde en drukte de S-Bahntrein in elkaar. De machinist van de werktrein kon kort voor het ongeval uit de locomotief springen, de machinist van de S-Bahn werd gedood.[1] De treindienstleider werd hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar.

S-Bahn[bewerken | brontekst bewerken]

Het tot de Deutsche Bahn horende station ligt op twee niveaus. Op de onderste niveau bevinden zich twee perrons voor de S-Bahnlijnen S1 en S11 (een eiland- en zijperron) en twee sporen van de spoorlijn naar Lübeck (zonder perrons). In de avond- en het weekend stopt de S31 op het station.

Op het bovenste niveau (op een brug over de Anckelmannplatz) bevinden zich een eilandperron voor de S-Bahnlijn S2 en S21 en twee sporen van de spoorlijn naar Berlijn. De resten van het eilandperron voor deze laatste lijn zijn nog aanwezig, maar de toegang werd in de jaren 1980 afgesloten.

Het onderste S-Bahn-zijperron richting Ohlsdorf heeft als bijzonderheid dat onder de perronrand knipperlichten zijn geplaatst. Doordat het spoor in een bocht loopt, is de afstand tussen de perronrand en de trein hier vrij groot. Om hierop te wijzen zorgen de lichten voor de herkenbaarheid van het gat. Daarnaast wordt in de trein en op het perron waarschuwingen over de grote afstand omgeroepen.

S-Bahnlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende S-Bahnlijnen doen het station Berliner Tor aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S-Bahn (DB Regio) Hamburg Airport – /PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekBerliner TorHauptbahnhofAltonaBlankeneseWedel
S-Bahn (DB Regio) PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekBerliner TorHauptbahnhofDammtorAltonaBlankenese Alleen tijdens de spits
S-Bahn (DB Regio) AltonaHauptbahnhofBerliner TorBergedorf Alleen tijdens de spits
S-Bahn (DB Regio) ElbgaustraßeEidelstedtDammtorHauptbahnhofBerliner TorBergedorfAumühle
S-Bahn (DB Regio) AltonaDammtorHauptbahnhof – (Berliner Tor) HarburgHarburg Rathaus – (Neugraben) In de spits van/naar Neugraben. 's Avonds en in het weekend Altona-Berliner Tor.

Metro (U-Bahn)[bewerken | brontekst bewerken]

Metrostation Berliner Tor in 2009

In 1912 kwam het station van de Hamburger Hochbahn (ringlijn) in gebruik, de toenmalige bovengrondse zijperrons lag parallel aan de huidige Westphalensweg (westelijk van de spoorlijn naar Lübeck), werd in 1964 in kader van de nieuwbouw van de lijn naar Billstedt opgeheven. Daarvoor werd in een tunnel onder de straat Beim Strohhause een viersporige metrostation gebouwd, die vanaf 1967 door de lijn U3 naar Billstedt en vanaf 1968 door de lijn U2 naar Hauptbahnhof Nord worden bediend. Sinds 2009 worden, na een omvangrijke spoorverbouwing, de perrons door de lijnen U2 (Niendorf Nord - Mümmelsmannberg), U3 (Barmbek - Wandsbek-Gartenstadt) en vanaf eind 2012 U4 (HafenCity Universität - Billstedt) bediend.

Metrolijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende metrolijnen doen het station Berliner Tor aan:

Lijn Route
Niendorf Nord – Niendorf Markt – Hagenbecks Tierpark – Schlump – JungfernstiegHauptbahnhof NordBerliner Tor – Billstedt – Mümmelmannsberg
Barmbek – Kellinghusenstraße – Schlump – SternschanzeLandungsbrücken – Rathaus – Hauptbahnhof SüdBerliner Tor – Lübecker Straße – Barmbek – Wandsbek-Gartenstadt
HafenCity Universität – Jungfernstieg – Hauptbahnhof Nord – Berliner Tor – Billstedt
Zie de categorie Bahnhof Berliner Tor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.